Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Test

7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 8. Tema Cevapları

“7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 8. Tema Cevapları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 8. Tema Cevapları

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 40 Cevapları

1. Aşağıda bazı yemekler ve bu yemeklerin içinde kullanılan malzemeler verilmiştir. Süt ürünlerinin yanında tavuk ve turp, sirkeli ürünlerin yanında pirinç yemek önerilmediğine göre aşağıdakilerin hangisinde verilen yiyecekler bir arada tüketilebilir?

A) Mantar Çorbası – Mercan Kebabı – Pirinç Pilavı – Sezar Salata
B) Yayla Çorbası – İskender Kebap – Pirinç Pilavı – Kış Salatası
C) Domates Çorbası – Mercan Kebabı – Bulgur Pilavı – Sezar Salata
D) Domates Çorbası – Borani – Bulgur Pilavı – Kış Salatası

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 41 Cevapları

2. Kelime bulma oyunu oynayan iki kişi, oyunlarıyla ilgili aşağıdaki kuralları belirlemiştir.
• Yeni bulunan kelime, bir önceki kelimenin son harfiyle başlamalıdır.
• İlk ve son harfi aynı olan kelimeler kullanılmamalıdır. Örnek: ütü.
• Hiçbir sözcük aynı harfle başlamamalıdır. Örneğin bir kelimenin ilk harfi “c” ise diğer kelimelerin ilk harfi “c” olmamalıdır.
Mert ve Ali bu kurallara göre oynadıkları oyunda toplam beş kelime bulmuşlardır. Mert, oyuna “aksu” kelimesini söylerek başlamıştır. Ali ise 4. kelime olarak “ezgi” kelimesini söylemiştir.
Mert ve Ali, oyunun kurallarına uygun kelimeler bulduğuna göre 2, 3 ve 5. kelimeler aşağıdakilerin hangisi olabilir?

A) sulak kare iğne
B) uzak kale iyi
C) usta aile icat
D) umut tepe ikaz

  • Cevap: D

3. Başarısızlıkla ilgili gerçekçi bir “geri bildirim (kişinin, yaptığı bir davranışın sonucu hakkında çevreden edindiği bilgi)” gelişim yolundaki en değerli fırsattır çünkü geri bildirim şampiyonların kahvaltısıdır. Bu parçadaki altı çizili sözle “geri bildirim”in hangi yönü vurgulanmıştır?

A) Kişiyi karamsarlıktan kurtarma
B) Başarısızlıktan ders çıkarmayı sağlama
C) Sürecin kontrol edilmesine yardım etme
D) Başarıya giden yolun ilk adımı olma

  • Cevap: D

4.
I. Çocuklar atlıkarıncanın iplerine asılıp dönmeye başladıklarında bir hareket enerjisi oluşuyor.
II. Bir mimarlık firması, döndürüldüğünde elektrik üreten bir atlıkarınca geliştirdi.
III. Aküde toplanan enerji, geceleri atlıkarıncayı ışıklandırmak için kullanılıyor.
IV. Atlıkarıncanın ışıklarının rengi ve parlaklığı depolanan enerjinin miktarına göre değişiyor.
V. Bu enerji bir dinamoyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor ve atlıkarıncanın tabanında bulunan bir aküde depolanıyor.
Numaralanmış cümlelerle anlamlı bir metin oluşturulduğunda sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

A) II – I – V – III – IV
B) II – IV – I – III – V
C) III – I – IV – II – V
D) III – V – I – IV – II

  • Cevap: A

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 42 Cevapları

5. Aşağıdaki tabloda bazı sebzelerin vitamin değerleri belirtilmiş ve hangi aylarda tüketilmesi gerektiği “✓” işareti ile gösterilmiştir.
Bu tablodan hareketle,
I. Tüketilme süresi en uzun olan sebze lahanadır.
II. A vitamini içeren sebzelerin yaz aylarında tüketilmesi önerilmemektedir.
III. Bezelye ve brokolinin aynı dönemlerde tüketilmesi önerilmektedir.
yargılarından hangilerine ulaşılamaz?

A) Yalnız I.
B) Yalnız III.
C) I ve II.
D) II ve III.

  • Cevap: B

6. Evinde uzun zamandır romanı için çalışan yazarı, yakın bir dostu ziyaret eder. Hüzünlü ve içlenmiş bir hâlde bulur onu. “Nedir bu hâl?” dediğinde aldığı cevap şudur:
— Romanımın kahramanlarından biri şehri terk ediyor. Ona üzülüyorum.
— Senin elinde değil mi bu? Göndermezsin olur biter.
— Ah, keşke!.. Ama bu, benim elimde değil ki… O gidecek mecburen, öyle istiyor çünkü.
Bu parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılabilir?

A) Yazarın uymak zorunda olduğu yazma kuralları onu çoğu zaman mutsuz eder.
B) Yazarlar, oluşturdukları karakterlere tarafsız yaklaşamazlar.
C) Kurgusal yapı gereği bazen olayın akışına yazarı bile müdahale edemez.
D) Yazar, okurun beklentilerini dikkate almak zorundadır.

  • Cevap: C

7. Millî ve manevi değerlere bağlı bir sanatçı olan Yavuz Bülent Bakiler, geleneksel şiir anlayışının öz ve şekil özelliklerini kendi şiir potasında eriterek yolunu çizmiştir. Bu cümledeki altı çizili söz grubuyla anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çalışkanlık
B) Özgünlük
C) Etkileyicilik
D) Gerçekçilik

  • Cevap: B

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 43 Cevapları

8.
Maraton, yaklaşık 42 km’lik uzun bir koşu. Ancak insanların maratonu hayvanlar âlemindeki maratonun yanında önemsiz kalıyor. Kuzey sumrusu, her yıl Kuzey ve Güney Kutupları arasındaki 48 bin km’lik mesafeyi uçarak kat ediyor. Kırlangıçlar, yaşamlarının büyük bir kısmını uçarak geçiriyor. Aralarında albatrosun da bulunduğu bazı deniz kuşları yıllarca karaya inmeden uçuyor.
Hayvanlar âleminde ağırlık kaldırmada şampiyon kim olabilir? Akla ilk gelen hayvan tabii ki fil. Dünya üzerinde hiçbir hayvan, Afrika filinin hortumuyla kaldırdığı ağırlığı kaldıramaz. Ancak ne yazık ki fil, altın madalyaya aday bile olamaz. Çünkü filin kaldırdığı bu ağırlık kendi ağırlığının dörtte biri. Peki, hangi hayvan en güçlü dersiniz? Şaşıracaksınız ama gergedan böceği. Bu böcek, kendi ağırlığının 850 kat fazlasını kaldırabiliyor.
Aşağıdakilerden hangisi bu metinlerin ortak özelliklerinden biri değildir?

A) Karşılaştırmaya yer verilmesi
B) Sayısal verilerden yararlanılması
C) Örneklemeye başvurulması
D) Benzetme yapılması

  • Cevap: D

9.
A ve B olmak üzere dört katlı iki ayrı bloktan oluşan bir otelle ilgili şunlar bilinmektedir:
• Bir bloğun birinci, diğer bloğun dördüncü katında konaklanmaktadır.
• Danışma bölümü birinci kattadır.
• Spor salonu ve yemek salonu arasında bir kat vardır.
• A Blok’un ikinci katında idare bölümü bulunmaktadır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?

A) Danışma A Blok’tadır.
B) B Blok’un dördüncü katında konaklanmaktadır.
C) Spor salonu A Blok’tadır.
D) Yemek salonu B Blok’un üçüncü katındadır.

  • Cevap: A

10. İyi bal üretmek için çok emek veriyoruz. Örneğin kovanlarımızı, ilaçlama yapılan tarım arazilerine yaklaştırmıyor, bahardan yaz sonuna kadar yaylalardaki kovanlarımızın yanında yaşıyoruz. 2009’dan beri bal yarışmalarına katılıyoruz. Bu yıl da Toroslarda ürettiğimiz organik bal ile yarışmaya katıldık. Balların dört kategoride değerlendirildiği bu yarışmada balımız, kendi kategorisinde birinci oldu ve birinciler arasında tekrar bir değerlendirme yapılarak dünyanın en iyi balı seçildi.
Bu parçadan,
I. Dünyada dört çeşit bal bulunmaktadır.
II. Tarım ilaçları, üretilen balın kalitesini olumsuz etkiler.
III. Yarışma, balların niteliğini araştıran bir kuruluş tarafından düzenlenmiştir.
yargılarından hangileri çıkarılamaz?

A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 44 Cevapları

11. • Abonesi olduğu telefon operatörünün faturalı hattıyla olan sözleşmesi 11 Mart 2020’de dolacak olan bir kişi, tarifesini değiştirmek istemektedir. Geçiş yapmak istediği tarifede aradığı özellikler şunlardır:
• Sözleşmesiz (taahhütsüz) bir tarife olmalıdır.
• 2 GB internet yeterlidir.
• Hem ev telefonunu hem de cep telefonunu arayabilmelidir.
• Aylık toplam görüşme süresi 1000 dakikadan az olmamalıdır.
Bu bilgilere göre, sözü edilen kişi aşağıdaki tarifelerden hangisini tercih edebilir?

  • Cevap: D

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 45 Cevapları

12. Bu metinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen sorular getirilmelidir?

A) (I) İstanbul dışında bir yerde yaşamayı düşündünüz mü?
(II) İstanbul’da yaşamaktan memnun musunuz?
B) (I) Eski İstanbul’u özlüyor musunuz?
(II) Günümüz İstanbul’u hakkında ne düşünüyorsunuz?
C) (I) İstanbul’un geleceğini nasıl görüyorsunuz?
(II) Şimdiki İstanbul’u fotoğraflamak sizi mutlu ediyor mu?
D) (I) Fotoğrafçı gözüyle bakınca sizce neler değişti İstanbul’da?
(II) İstanbul sizde hâlâ o eski heyecanı uyandırıyor mu?

  • Cevap: D

13. Herhangi bir ortamda konuştuğunuz veya internette araştırdığınız bir konunun, telefonunuzda veya bilgisayarınızda önünüze reklam olarak gelmesiyle birçoğunuz karşılaşmış hatta “Bunlar nereden biliyor benim neyi konuştuğumu, neyi araştırdığımı?” diyerek şaşırmışsınızdır. Güvenlik uzmanları bu tür bilgilerin, önünüze gelmesinin sizin internet ortamında bilerek veya bilmeyerek verdiğiniz izinler nedeniyle olduğunu aktarıyorlar.
Bu metinde sözü edilen durum,
I. Arkadaşı ile çamaşır makineleri hakkında konuşan Ayten Hanım’ın telefonuna çamaşır makinesi reklamlarının gelmesi
II. Bir mağazadan ayakkabı aldıktan sonra iletişim bilgilerini mağazaya veren Sabri’nin telefonuna bu mağazanın reklam mesajlarının gelmeye başlaması
III. Bilgisayarından sağlıklı beslenme ile ilgili haberleri inceleyen Suat’ın, girdiği bütün internet sitelerinde sağlıklı ürünlerle ilgili reklamlara rastlaması
örneklerinden hangileri ile ilişkilendirilebilir?

A) Yalnız I.
B) I ve III.
C) II ve III.
D) I, II ve III.

  • Cevap: B

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 46 Cevapları

14. Oryantiring; harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spordur. Aşağıdaki görselde on hedeften oluşan bir oryantiring haritası verilmiştir. Bu haritadan aşağıdakilerin hangisine ulaşılamaz?

A) Başlangıç noktası ile 1. hedef arasında bir gölet vardır.
B) Bir hedef göl kenarında, iki hedef tek ağacın yanındadır.
C) Geçiş noktası, taş duvarın kuzeyinde yer almaktadır.
D) 2. hedefin güneyinde ağaçlık alan bulunmaktadır.

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 47 Cevapları

15. Yazmak, ölümün elinden bir şeyler kurtarmaktır. Aşağıdakilerden hangisi bu cümle ile anlamca aynı doğrultudadır?

A) Kitaplar, gizemli dünyaların kapılarını açan bir anahtardır.
B) İnsan, gelişim basamaklarını okuma sayesinde tırmanır.
C) Tarihin bütün sırları satırlarda sonsuza dek saklanacaktır.
D) Duygular, yazı sayesinde gözle görülür bir şekle bürünür.

  • Cevap: C

16. Kişinin hayatı ve çevresi, kendi düşüncelerinin rengine boyanmıştır. Aşağıdaki dizelerden hangisinin iletisi bu sözle örtüşmektedir?

A) Gündüze alışan renkler Her gece perişan renkler Eşyada bakış mısınız Zamanda akış mısınız Gözümde hatıralar mı
B) Mutluysan mutludur herkes Kaygılıysan kaygılı Bir aynadır bu dünya Dalgın, yorgun, saygılı
C) Yerin seni çektiği kadar ağırsın Kanatların çırpındığı kadar hafif Kalbinin attığı kadar canlısın Gözlerinin uzağı gördüğü kadar genç
D) Yaprakta hayat Dalda hayat Gövdede hayat Hayat papatyada Kırda göz alabildiğince

  • Cevap: B

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 48 Cevapları

17. Bu metinlerden aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?

A) Okur, derginin son zamanlardaki değişiminden memnun değildir.
B) Editör, okurlarının görüşlerini ciddiye almaktadır.
C) Okur, yayımlanan yazıların anlaşılır olması gerektiğini düşünmektedir.
D) Editör, okurun eleştirisine gerekçelerini sunarak cevap vermiştir.

  • Cevap: A

18. Aşağıda bazı zekâ türleri açıklanmıştır.
• Sözel Zekâ: Fikirleri, duyguları ve ruh hâllerini iletmek için sözcük ve cümleleri başarılı bir şekilde ifade etme becerisini kapsar. Bu zekâ alanına sahip bireyler bir dili kolayca öğrenebilir, kendi dillerinde olduğu gibi başka dillerde de kendilerini oldukça iyi ifade edebilirler.
• Mantıksal Zekâ: Rakamları etkin kullanma, mantıklı düşünme, problem çözme, hesaplama, kavramlar arası ilişkileri anlayabilme gibi yetenekleri kapsar.
• Görsel Zekâ: Görsel unsurları algılayabilme ve farklı biçimlere büründürebilme gibi özellikleri kapsar. Bu zekâya sahip olanlar görsel ögeleri grafiklerle, çizimlerle ifade edebilir. Zihinde canlandırma yetenekleri çok yüksektir.
Aşağıdakilerden hangisi bu zekâ türlerinden herhangi biriyle ilgili değildir?

A) Ali, yıllar önce yalnız bir kez kullandığı bir yolu hiç hata yapmadan tarif edebilir.
B) Ahmet, birkaç yabancı dili yaşıtlarına göre çok daha hızlı bir şekilde öğrenmiştir.
C) İsmail; soyut düşünebilme, olaylar arasında sebep-sonuç ilgisi kurma konusunda iyidir.
D) Yusuf, sosyal ortamlarda dikkatleri çabucak üzerine çeken lider ruhlu biridir.

  • Cevap: D

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 49 Cevapları

19.
• Yıldızların büyüklüğü ne kadar?
• İnsanlar yıldızları ve diğer gezegenleri ne zaman incelemeye başladı?
• “Güneş sistemi”ndeki gezegenlerin Güneş’e uzaklıkları konusunda neler söyleyebilirsiniz?
Aşağıdakilerden hangisi bu soruların herhangi biriyle ilişkilendirilemez?

A) Güneş’in etrafında dolaşan sekiz gök cisminden biri olan Dünya’nın Güneş’ten uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometredir. Bu, çok büyük bir mesafe gibi görünmektedir fakat uzayda yalnızca küçücük bir adımdır. Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin Güneş’e uzaklıkları değişmektedir.
B) Astronomiyle ilgili çalışmalarıyla bilinen Battani, Güneş yılını 365 gün, 5 saat, 46 dakika, 24 saniye olarak ölçmüştür. Battani’nin “Zij” adlı eseri, Avrupalı bilim insanları üzerinde büyük etki oluşturmuştur. Bilim dünyası, Battani’nin bilime katkılarından dolayı Ay’ın bir bölgesine “Albategnius” adını vermiştir.
C) Binlerce yıldır yıldızlarla ilgileniyoruz. Ancak gökyüzünü ciddi anlamda incelemenin yaklaşık 5 bin yıl önce başladığı düşünülüyor. Babiller ve Mısırlıların bu konuda oldukça maharetli olduklarını biliyoruz. Örneğin Mısırlılar piramitlerini belirli takımyıldızlara göre yerleştirmişlerdir.
D) Bize çok yakın olduğu için boyutlarını doğrudan ölçebildiğimiz bir yıldız var: Yaklaşık 1.400.000 kilometre çapında olan Güneş. Diğer yıldızların ölçümleri üzerinde de çalışan gök bilimciler, Güneş’ten daha küçük veya çok daha büyük birçok yıldız olduğunu keşfettiler.

  • Cevap: B

20. Genellikle ad soylu bir sözcükle bir fiilin kalıplaşıp anlamca kaynaşmasıyla oluşan birleşik fiillere anlamca kaynaşmış birleşik fiil denir. Deyimler, anlamca kaynaşmış birleşik fiillerdir. Bu açıklamaya göre aşağıdaki dizelerin hangisinde anlamca kaynaşmış birleşik fiil yoktur?

A) Saat her çalışında tekrar eder:
“Ne yaptın tarlanı, nerede hasadın?”
B) Ne doğan güne hükmüm geçer Ne hâlden anlayan bulunur
C) İnsan üç beş damla kan, ırmak üç beş damla su Bir hayata çattık ki hayata kurmuş pusu
D) Bilsen! Ben hangi âlemdeyim, sen hangi âlemde!
Aklından geçer mi dersin aklımdan geçen şeyler

  • Cevap: A

21. “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” sorusuna “Mimar olmak istiyorum.” yanıtını verenlerden birisiniz belki de. Peki, mimarlığın hayvanlar arasında da çok yaygın olduğunu biliyor muydunuz? “Dişçi, avukat, terzi ya da illüzyonist hayvanlar da vardır kesin çünkü hayvanlar âlemi gerçekten bir âlem!” dediğinizi duyar gibiyim. Bu metinde aşağıda işlevi verilen noktalama işaretlerinden hangisinin örneği yoktur?

A) Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak kabul, ret ve teşvik bildiren “evet, hayır, haydi, elbette…” gibi kelimelerden sonra virgül (,) konur.
B) Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak işareti (“ ”) içinde verilir.
C) Sevinç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur.
D) Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna soru işareti (?) konur.

  • Cevap: B

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 50 Cevapları

22. Bir cümlede, anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur. Örneğin “Aşağı yukarı tam on yıldır aynı kurumda çalışıyor.” cümlesinde “aşağı yukarı” sözü yaklaşıklık, “tam” sözcüğü ise kesinlik ifade etmektedir.
Bu açıklamaya göre,
I. Elbette bir sabah vakti gelip af dileyecektir senden belki de.
II. Ünlü şair, şiirlerinde birçok halk dilinde yer alan sözcüğü kullanmıştır.
III. Yazar, dil konusunda hemen hemen bütünüyle eskiye bağlı kalmıştır.
cümlelerinden hangilerinde anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.

  • Cevap: C

7. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Beceri Temelli Testler 8. Tema Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!