Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 5

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 5 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 5

Selçuk Öğretmen, EBA üzerinden canlı ders yapmış ve “Ek Fiil” konusunu işlemiştir. Öğrencilerine “Ek fiil, isme gelerek ismi yüklem yapar ve basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar.” demiştir. Daha sonra Osmanlı padişahları ile ilgili kısa bilgilerin yer aldığı metinlerde ek fiil almış bazı sözcüklerin altlarını çizmiştir,
Altı çizili sözcüklerdeki ek fiillerin görevini ve kipini belirleyip aşağıdaki tabloya örnekteki gibi yazınız.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi, 125S’de Söğüt’te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, annesi Halime Hatundur. Osman Gazi; uzun boylu, yuvarlak yüzlü, esmer tenli, ela gözlü ve kalın kaslıydı. Omuzları arası oldukça geniş, vücudunun belden yukarı kısmı, aşağı kısmına oranla daha uzundu. Başına kırmızı çuhadan yapılmış Çağatay tarzında Horasan tacı giyerdi. Osman Gazi değerli bir devlet adamıydı. Dürüst, tedbirli, cesur, cömert ve adalet sahibiydi. Fakirleri yedirip onları giydirmeyi çok severdi. Üzerindeki elbiseye kim biraz dikkatlice baksa hemen çıkartıp ona hediye etmeliydi. Her ikindi vakti, evinde kim varsa onlara ziyafet verirdi.

Fatih Sultan Mehmet, 1432de Edirne’de doğmuştur. Babası Sultan İkinci Murat, annesi Humâ Hatun’muş. Devrinin en büyük âlimlerinden çok iyi eğitim gördüğü ve yedi yabancı dil bildiği söylenir. Fatih Sultan Mehmet, okumayı çok severmiş. Farsça ve Arapçaya çevrilmiş olan felsefî eserler okurmuş. 1466 yılında Batlamyus Haritası’m yeniden tercüme ettirip haritadaki adları Arap harfleriyle yazdırmıştı. Bilimsel sorunlarda, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun bilginleri koruyor, onlara eserler yazdırıyormuş.
Ünlü ressam Bellini’yi de İstanbul’a davet ederek kendi resmini yaptırmıştır.

Yavuz Sultan Selim, 147Q’te doğdu. Babası Sultan İkinci Bayezit, annesi Gülbahar Hatundur. Gösterişten hoşlanmaz, devlet malını israf etmezdi. Babasından devraldığı tatminkâr hâzineyi ağzına kadar doldurdu. Hâzinenin kapısını mühürledikten sonra şöyle vasiyet etti: “Benim altınla doldurduğum hâzineyi, torunlarımdan her kim doldurabilirse kendi mührü ile mühürlesin. Aksi hâlde Hazine-i Hümâyûn benim mührümle mühürlensin.” Bu vasiyet tutulacaktı. O tarihten sonra gelen padişahların hiçbiri hâzineyi dolduramadığından- hazirıenin kapısı daima Yavuz’un mührüyle mühürlendi.

Kanuni Sultan Süleyman, 1495’te Trabzon’da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesiyse Hafsa Hatundur. Benzeri görülmemiş bir terbiye ve tahsil gördü. Babası Yavuz Sultan Selim’in ölümü üzerine, 1520de Osmanlı tahtına geçti. Kendisine “Kanuni” denmesi, yeni kanunlar icat etmesinden değil mevcut kanunları yazdırtıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmesinden dolayıdır. Kanuni Sultan Süleyman, adaleti seven bir padişahtı. Mısır’dan gelen vergiyi haddinden fazia bulup yaptırdığı araştırma sonunda halkın zulme uğradığını düşünmesi ve Mısır Valisi’ni değiştirmesi bunun açık kanıtıdır.

  • Cevap:

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 5 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!