7. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları 4. Tema Cevapları
“7. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 4. Tema Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları 4. Tema Cevapları
1. O sabah okulun bahçesinde olağanüstü bir telaş ve canlılık vardı. Altı çizili sözcüğün bu cümlede kazandığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?
A) GereksizB) KarışıkC) BeklenmedikD) Keyifli
- Cevap: C
2. Yalnızca yaşadıkları dönemde ilgi gören yazarlar da edebiyata hizmet ederler ama usta olamazlar. Romancıların, öykücülerin, şairlerin eserleri zamanın zincirini kırmak zorundadır. Edebiyat işçisini usta yapan budur çünkü. Bu metinde geçen “zamanın zincirini kırmak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çağdaşı olan sanatçılardan etkilenmekB) Sadece bugüne değil, geleceğe de seslenmekC) Eserlerini planlayarak oluşturmakD) Güncel konuları ele alan eserler yazmak
- Cevap: B
3. Tef çalıyordu çamın biriİki yana sallanarakKar topu oynuyordu şu geç vakitKaygısız birkaç kozalak
Bu dizelerde kullanılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) KonuşturmaB) AbartmaC) BenzetmeD) Kişileştirme
- Cevap: D
4. 1. Şair, duygularını zenginleştirmek için maceralı bir yolculuğa çıkmış.2. Tartışmaları tek bir sonuca bağlayama- dan oturumu sonlandırdılar.3. O her zaman ayrıntıları düşünerek hareket ediyor.4. Biraz dinlenelim diye çalışmaya yirmi dakika ara verdik.
Numaralanmış cümlelerin hangilerinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
A) 1 ve 2B) 1 ve 4C) 2 ve 3D) 3 ve 4
- Cevap: B
5. Harbiye Şelaleleri’nde, insan kendini huzurlu hissediyor. Bu cümle aşağıdaki sorulardan hangisine cevap vermez?
A) Kim?B) Ne zaman?C) Nerede?D) Nasıl?
- Cevap: B
6. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ek fiil vardır?
A) Türkiye’de, basketbol açısından hareketli bir dönem yaşıyoruz.B) Halit Bey, kış mevsiminde ıhlamur içmeden duramaz.C) Sıcakkanlı insanları, kültürü ve tarihiyle İstanbul çok güzel bir şehirdir.D) Eğlenerek çalışmayı hayal edenlere arkadaşım birçok öneri sunuyor.
- Cevap: C
7. Aşağıdaki fiillerden hangisi istek anlamı taşımaktadır?
A) Bahçenin bu köşesine de kasımpatı dikelim.B) Güneşin altında biraz daha oturursan başın ağrıyacak.C) Bahar temizliği yapıp kışlıkları kaldırdım.D) Onu üzgün gördüğümde ben de üzülürüm.
- Cevap: A
8. Aşağıdaki parçalardan hangisi söyleşi türünde bir metinden alınmıştır?
A) Elbetteki herkesin kişiliğine saygı duymalıyız. Ama söyler misiniz bana; yalancı, iki yüzlü insanlara da mı saygı göstermeliyiz? Yok, bence o kadar da değil. Her şeyin bir ölçüsü olmalı.B) Semiha Ayverdi, Osmanlı-İslam uygarlığına derinden bağlanmıştır. 1970’te ağabeyi ile birlikte Kubbealtı Cemiyetini kurmuştur. Romanlarının yanı sıra çeşitli inceleme eserleri de vermiştir.C) Bugün iş yerinde hareketli saatler yaşandı. Benim hazırladığım satış raporu ortadan yok oluverdi. Müdür geldi gelecek. Seferber oldu herkes raporu bulmak için. Meğer çaycı üzerine çaydanlığı bıraktığı için görememişiz.D) Küçük bir sahil kasabasında gözlerimi açtım dünyaya. Üç çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak. Mutlu bir çocukluk döneminden sonra ilkokul yılları... Oldukça başarılı bir öğrenciydim. Öğretmenimin çabalarıyla kasabadaki ortaokula devam ettim.
- Cevap: A
9. Yağmur olanca şiddetiyle bastırdı, genişçe bir çınarın altına sığındım. Gelen ilk otobüse bindim. Gideceğim yerden uzakça bir yerde indim. Bir restorana girdim. Saat 13.00’ü geçiyordu. Bir çayla çok sevdiğim peynirli sandviç söyledim. Yağmur dininceye kadar orada kaldım. Müşterilerin genç oluşundan, ellerinde kitaplar bulunuşundan, konuşmalarından bir üniversite bölgesinde bulunduğumu anladım. Bu metin ile ilgili;1. Olasılık cümlesine yer verilmiştir.2. Öznellik bildiren ifadeler kullanılmıştır.3. Anlatım birinci kişi ağzından yapılmıştır.4. Yaşanan bir olaydan duyulan memnuniyetsizlik dile getirilmiştir.yargılarından hangileri yanlıştır?
A) 1 ve 2B) 1 ve 4C) 2 ve 3D) 3 ve 4
- Cevap: B
10. Bir dilin kaybolması, çevremizdeki bir hayvan neslinin tükenmesinden daha basit bir şey değildir. Medyada, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvanlar için birçok habere rastlayabilirsiniz. Ancak Afrika’da, Asya’da konuşanı çok az kalan bir dil için dikkate değer bir yayın göremezsiniz. Oysa her kaybolan dil, insanlığın ortak kültüründen bir parça alıp götürür. Bu metinde asıl yakınılan durum aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çevremizdeki hayvan türlerinin azalmasıB) Afrika ve Asya’daki dillerin yok olmasıC) Medyanın popüler konuları tercih etmesiD) Dillerin kaybolmasının önemsiz görülmesi
- Cevap: D
11. Hizmet şekillerine göre, zaman içinde üniversite kütüphanelerinden halk kütüphanelerine kadar onlarca kütüphaneye; gelişen teknolojiyle birlikte çevrim içi kütüphaneler de eklendi. Genel Ağ üzerinden kullanıcılara ulaşan bu kütüphaneler; hızlı hizmet verdiğinden günümüzde çok tercih ediliyor. Tarihten müziğe dek ulaşmak istediğiniz bütün bilgiler için ihtiyacınız olan tek şey sadece Genel Ağ bağlantısı olan bir bilgisayar, tablet veya telefon. Kütüphane havası solumak bazılarımız için ayrı bir değer taşısa da daha kolay güncellenebilen ve erişimi her yerden mümkün olabilen çevrim içi kütüphanelerin, çağı yakaladığı muhakkaktır. Bu metinde aşağıdakilerin hangisinden söz edilmemiştir?
A) Bilgisayar ortamına aktarılan bilim ve sanat dallarındanB) Çevrim içi kütüphanelerden önce de farklı kütüphane hizmetlerinin var olduğundanC) Çevrim içi kütüphanelerin sağladığı kolaylıklardanD) Geleneksel kütüphanelerin çağın gerisinden kaldığından
- Cevap: D
12. Başardığınızı düşündüğünüz gün, bir yazar olarak yaşayacağınız en kötü gündür. Başardığını düşünen bir yazarın hayatında geliştirmeyi istediği hiçbir şey yoktur. Ama başarısız olduğunuzu düşünürseniz kendinizi geliştirmek için çabalarsınız. Böylece başarısızlığınızı geçmişte bırakıp geçmişe takılıp kalmazsınız. Benim devam etmemi sağlayan da bu düşüncedir çünkü eskiyle uğraşıp vakit kaybetmek yerine---. Bu metin aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa anlam bütünlüğü sağlanmış olur?
A) hemen daha iyi bir hikâye yazmak için kalem kâğıda sarılırımB) odama çekilir ve bu başarısızlığımın nedenlerini geçmişte ararımC) başarılı görmediğim eski eserlerim hakkında arkadaşlarımın fikirlerini alırımD) başarısız olduğumu kabul eder ve yazarlığı bırakırım
- Cevap: A
7. Sınıf Çalışma Soruları Türkçe 4. Tema Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok