Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

7. Tema Doğa ve Evren Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Doğa ve Evren Sayfa 249-250 Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

7. Tema Doğa ve Evren Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

8.  Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 249 Cevabı

ANADOLU’DA BAHAR
İlkbaharı geldi Anadolu’nun,
Gönül dile gelir kaval sesinde.
Silifke’de çiçek açtı nar şimdi.
Her tarafı yeşillendi Bolu’nun, Sultandağı benek benek kar şimdi.
(…)
Durgun çayı köpüklendi Daday’ın, Palmiyeler zümrüt tacı Hatay’ın Çukurova cennetidir bu ayın;
Aydın ili efelere dar şimdi.
Boz martılar düğün yapar Mersin’de, İsparta’nın renk renk gül bahçesinde Bülbüllerin neşesini gör şimdi.
(…)
Çıkıp baksan Çamlıca’nın başına,
İki kıt’a bir boğazda aşina… Karakoç’um, gel, yorulma boşuna, İstanbul’u tarif etmek zor şimdi.
Abdurrahim KARAKOÇ
(Kısaltılmıştır.)

(İlk dört soruyu şiire göre cevaplayınız.)

1. Şair, baharda Anadolu’da meydana gelen hangi değişikliklerden bahsediyor?

  • Cevap: Şair; Silifke’de çiçek açmasından, Bolu’nun yeşillenmesinden, Sultandağı’nın karlı olmasından, Daday’ın çayının köpüklenmesinden vb. değişikliklerden bahsediyor

2. “Gönül dile gelir kaval sesinde. / Boz martılar düğün yapar Mersin’de” dizelerinden ne anladı ğınızı açıklayınız.

  • Cevap: Kaval sesi doğanın güzelliğini evlerimize taşır. Bence doğanın içinde yaşamak doğanın güzelliğini yaşamak sankibir düğün günü martıların denizde neşeyle uçuşması gibidir.

3. Şair, İstanbul’u bu mevsimde tarif ederken niçin zorlanmış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap:  Çünkü İstanbul günden güne kirlenmekte, betonlaşmaktadır. Bu betonlaşma içinde de doğa yok edildiği için bahar mevsiminde İstanbul’u tarif etmek neredeyse imkansızdır.

4. Bu şiirin şairi siz olsaydınız ilkbaharda doğada oluşan hangi değişikliklerden bahsederdiniz?

  • Cevap: Biliyoruz ki kış mevsiminin ardından gelen ilkbahar mevsimidir. Ben olsam şunları anlatırdım: İlkbahara geçiş yaşanırken doğada karşımıza çıkan en önemli değişiklik öncelikle hava sıcaklıklarının yükselmesidir. Havaların ısınması ile birlikte toprak da ısınmaya başlayacak ve güneş yüzünü daha sık göstermeye başlayacaktır. Sıcak havalar, ısınan toprak ve güneş ile buluşan doğa da bu mevsimde yavaş yavaş canlanmaya başlamaktadır. İlkbaharda öncelikle ağaçlar çiçek açmakta, bu çiçekler yaz mevsiminde meyveye dönüşmektedir. Ağaçların çiçek açması ile beraber kırlardaki çiçeklerin de doğayı süslediği görülmektedir. Ayrıca kırlar bu mevsimde yeşil bir örtü ile de kaplanmaktadır. Bunları anlatırdım.

8.  Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 250 Cevabı

5. Aşağıdaki cümlelerden öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.
( Ö ) Türkiye’nin güzellikleri görüldüğünde pek çok sözcük akla gelir.
( Ö) Türkiye’deki tatil sadece manzaralar değil, unutulmaz deneyimlerdir.
( N ) Türkiye dört mevsim turizm potansiyeline sahip bir ülkedir.
( N) Türkiye turizm pazarında, turist sayısı bakımından ilk on ülke içerisindedir.

6. “Kış kapıya dayandı, daha kömür alamadık.” cümlesinde koyu yazılan sözle aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiştir?
A) etkisi olmak B) gelip çatmak C) yola çıkmak D) yardım beklemek

  • Cevap: B

7. Kuşcenneti Millî Parkı, Marmara Bölgesi’nde Balıkesir ili sınırları içindedir. 1959 yılında millî park ilan edilmiştir. Anadolu’dan Avrupa’ya geçen kuş göç yolu üzerinde bulunan Kuşcenneti, pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındırmaktadır. Kuşcenneti Millî Parkı, Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen “Avrupa Diploması”nın en üst kategorisi olan A sınıfı diplomayla 1976 yılında ödüllendirilmiştir. (Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü)
Kuşcenneti Millî Parkı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Kuşcenneti Avrupa’ya geçen kuşların göç yolu üzerindedir.
B) Kuşcenneti A sınıfı diplomasıyla 1976 yılında ödüllendirilmiştir.
C) Kuşcenneti Marmara Bölgesi’nde Bursa ili sınırları içindedir.
D) Kuşcenneti’nde binlerce kuşun yuva yaptığı kuluçka kolonileri vardır.

  • Cevap: C

8. “Anlatılanlara göre oğlun çok hırslıymış cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) fiil / kurallı / tek yüklemli / olumlu
B) isim / devrik / tek yüklemli / olumsuz
C) fiil / devrik / fiilimsi bulunan / olumsuz
D) isim / kurallı / fiilimsi bulunan / olumlu

  • Cevap: D

9. Annemden ayrı kalamam ve sürekli ziyaret ederim.
Selim’in cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nesne eksikliği B) Özne eksikliği C) Yüklem eksikliği D) Çatı uyuşmazlığı

  • Cevap: A
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Doğa ve Evren Sayfa 249-250 Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close