Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 8. Sınıf Türkçe Dikey Yayıncılık / 8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Türküler Dolusu Metni Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Türküler Dolusu Metni Cevapları


8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Türküler Dolusu Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 4. Tema Milli Kültür Sayfa 97, 98, 99, 100, 101 Türküler Dolusu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

TÜRKÜLER DOLUSU

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından tahmin ediniz. Daha sonra sözlükten anlamlarını bulup karşılarına yazınız. Seçtiğiniz kelime gruplarından üçünü cümle içinde kullanınız.


2. ETKİNLİK

Aşağıda verilen dizelerde şair ne söylemek istemiştir? Açıklayınız.

“Ah bu türküler köy türküleri”

  • Cevap: Şair köy türkülerinin ifade ettiği anlamlardan çok daha fazlasını taşıdığını söylemiştir.

“Ne düzeni belli ne yazanı”

  • Cevap: Şair bu dizelerde türkülerin kimin yazdığının belli olmadığını anonim olduğunu söylemiştir. 

“Türkülerde yunmuş yıkanmış dilim.”

  • Cevap: Şair bu dizelerde konuştuğunu dilin bütün güzellikleri türkülerden öğrendiğini söylemiştir. 

“Yerliyim yerli olmasına ilmik ilmik damar damar”

  • Cevap: Şair bu son dizede türkülerin yerli ve bize ait olduğunu, ülkesinin tüm benliğiyle sevdiğini belirtmiştir. 

3. ETKİNLİK

Metni bir kez daha okuyarak türkülerin milli kültürümüzdeki işlevlerini aşağıya sıralayınız.

Cevap:

  • Milli kültürümüzü en güzel şekilde yansıtması.
  • Konuştuğumuz Türkçe’yi canlı tutması.
  • İnsanların duygularını en güzel şekilde ifade etmesi.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin ana duygusunu aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Türküler Dolusu şiirinin ana duygusu: Türkülere olan hayranlık


5. ETKİNLİK

Aşağıda verilen dizeleri okuyup ilgili söz sanatıyla eşleştiriniz.

Abartma – mecaz – kişileştirme – benzetme

  • Ana sütü gibi candan / Ana sütü gibi temiz: benzetme
  • Canım kurban şiirin gerçeğine, hasına: abartma 
  • Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası / Ayak seslerinden tanırım: kişileştirme
  • Ah bu türküler köy türküleri / Dilimizin tuzu biberi: mecaz

6. ETKİNLİK

Aşağıda verilen dizeleri şiir dilinden farklı olarak düz bir anlatımla ifade ediniz.

Ressamım / Yurdumun taşından, toprağından sürüp gelir nakışlarım

Cevap:

  • Nakışlarımın, yurdumun taşından, toprağından geldiği bir ressamım.

Salınsın türküler bir uçtan bir uca

  • CevapTürküler bir uçtan bir uca salınsın.

7. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirde en beğendiğiniz bölümleri aşağıya yazınız. Bu bölümlerin sizde uyandırdığı duy­guları sıralayınız.

Beğendiğim bölümler

  • Cevap: 1. dörtlüğü ve son dörtlüğü çok beğendim. 

Şiirin uyandırdığı duygular

  • Cevap: Türkülere olan sevgim çok daha fazla arttı. 

8. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiire üç farklı başlık bulup verilen alanlara yazınız.

  1. Başlık: Vatanımın Türküleri
  2. Başlık: Memleket Kokan Türküler
  3. Başlık: Köy Türküleri

9. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiiri aşağıdaki tabloda verilen ölçütlere göre dil ve anlatım yönünden değerlendiriniz.

EVET – HAYIR – KISMEN

  • Şair köy türkülerine olan sevgisini içten ve duygulu bir dille anlatmıştır. EVET
  • Şair anlaşılır ve sade bir dil kullanmıştır. EVET
  • Şiirde ses benzerlikleri ve ikilemelerden yararlanılarak bir uyum oluşturulmuştur. EVET
  • Şair mecaz, benzetme, kişileştirme vb. söz sanatlarından yararlanmıştır. EVET
  • Şiirde kendine özgü ifadelere yer vermiştir. EVET

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangi anlamıyla (mecaz, gerçek vb.) kullanıldığını noktalı yerlere yazınız.

Canıma ciğerime dek işlemiş.

  • Cevap: Mecaz

Dedem toprağı işledikten sonra fideleri dikti.

  • Cevap: Gerçek

Bin bir yerimden bağlanmışım.

  • CevapMecaz

Kopan telleri birbirine bağladık.

  • Cevap: Gerçek

11. ETKİNLİK

Aşağıda verilen resmin sizde uyandırdığı duygu, düşünce, hayal ve izlenimleri anlatan bir yazı yazı­nız.

turkuler-dolusu-metni-11-etkinlik-cevaplari

Cevap: Bu resimde bir cadde oturan, aynı havayı soluyan fakat yorgun ve hüzünlü insanları görüyorum. Bu resim ben  de hüzün duygusunu uyandırdı. 


12. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin öğelerini bulunuz. Cümlelerin, yüklemin yerine göre devrik mi, kurallı mı oldu­ğunu söyleyiniz.


13. ETKİNLİK

Aşağıdaki dörtlüğü kurallı cümlelerden oluşacak şekilde yeniden düzenleyiniz.

“Elvan çiçekleri takma başına

Kudret kalemini çekme kaşına

Beni ağlatırsan doyma yaşına

Ağla göz yaşını, sil melül melül”

  • Cevap:

Başına elvan çiçeklerini takma.

Kaşına kudret kalemini çekme.

Beni ağlatırsan yaşına doyma.

Ağla, melül melül gözyaşını sil



5 Yorumlar

  1. kmkmkbk. . lbl lj l k l

  2. aynen çok super tam cevapları var yavsiye ederim

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir