Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Anka Yayınevi

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 15 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Anka Yayınevi

yaratmıştır. İnsan, davranışlarını hür iradesiyle gerçekleştirir. O, aklıyla iyi ve kötüyü, faydalı ile zararlıyı birbirinden ayırt eder; iradesiyle de bunlardan istediğine yönelir. Akıllı ve irade sahibi bir varlık olan insan, davranışlarında özgürdür. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de insanın özgür bir varlık olduğunu belirten ayetler bulunur. Bunlardan birinde, “Ve de ki: Hak Rabb’inizdendir. Öyle ise dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin…”1 buyrulur. Aynı konuyla ilgili başka bir ayette de şu ifadeler yer alır: “Şüphesiz biz ona (doğru) yolu gösterdik. İster şükredici olsun ister nankör.”2 Acaba özgür bir varlık olan insanın iradesi sınırsız mıdır? O, dilediği her şeyi yapabilir mi? Elbette hayır! İnsanın iradesi ve gücü sınırlıdır. Allah’ın (c.c.) iradesi ise sınırsız ve sonsuzdur, her şeyin üzerindedir.

Not Edelim

İslam düşüncesinde insanın iradesine cüzi (sınırlı) irade, Allah’ın (c.c.) iradesine ise külli (her şeyi kaplayan, sınırsız) irade denir. İnsan, irade sahibi ve özgür bir varlık olduğu için karşılaştığı olumsuzlukları kadere yüklememelidir. O, aklını ve iradesini doğru kullanmalıdır. Daima salih ameller işlemeli, kötülüklerden uzak durmalıdır. Karşılaşabileceği kötü ve olumsuz durumlara karşı tedbir almalıdır.


Etkinlik

Bazı insanlar bir başarısızlıkla ya da olumsuz durumla karşılaştıklarında, “Kader böyleymiş, ne yapayım!”, “Alın yazım böyleymiş.” demektedirler. Siz hiç böyle bir duruma şahit oldunuz mu?

  • Cevap: Evet ben de bu tür durumlara şahit oldum. Bir yakınımız bir trafik kazası geçirdi. Bu kaza sonucunda hastaneye kaldırıldı ve yaklaşık 3 ay hastanede kaldı. Kaza yapmasının sebebi ise yorgun bir şekilde trafiğe çıkmaktı.

Bu gibi yaklaşımları doğru buluyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Bu gibi yaklaşımları doğru bulmuyorum. Elbette bizim alnımıza yazılan bir kader var. Fakat yaşadığımız olumsuz her şeyi alın yazısına veya kadere bağlamak doğru bir tutum değildir.

Sizce yaşadığımız olumsuzlukların önüne geçebilir miyiz? Tartışınız.

  • Cevap: İnsan başına bir olay geldiğinde istem dışı, “kaderimmiş” deyip geçer. Yaşadığımız olumsuzlukların sebebi Allah’ın bize vermiş olduğu aklı, iradeyi ve gücü şeytanın ve nefsimizin isteği doğrultusunda kullanmamızdır. Allah kutsal kitabımız Kuranı Kerim’de bizi sürekli olarak yaptığımız işler ve aldığımız kararlar konusunda uyardığını görüyoruz. Çünkü insan irade sahibidir. Özgürdür. Akıllıdır. Allah’ın ona verdiği akılla doğruyu yanlışı ayırt edebilir. Aklını ve iradesini kullanarak doğru kararlar alıp uygulayabilir. İnsan karşılaşabileceği kötü ve olumsuz davranışları tahmin edip tedbir almalıdır. Allah’ın koyduğu toplumsal, fiziksel ve biyolojik yasalara uyarak yaşayacağımız olumsuzlukların önüne geçebiliriz.

8. Sınıf Anka Yayınevi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
12
unlike
4
angry
1
happy
1
love
1
sad
0
clap
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!