Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevapları Anka Yayınevi

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 9 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevapları Anka Yayınevi

KADER İNANCI

Hazırlık Çalışmaları

1) Kader, kara talih, alın yazısı, baht, kısmet kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.

  • Cevap:

Kader, Allah’ın nesneleri ve olayları özellikle sorumluluk doğuran beşerî fiilleri, ezelde planlayıp zamanı gelince yaratması anlamında terim. Allah’ın yaratıklarına ilişkin planını ve tabiatın işleyişini gerçekleştirmesini ifade etmek üzere literatürde kader ve kazâ kelimeleri kullanılır. Bu iki terim âlimlerce farklı şekillerde tanımlanır.

Kara talih, Kara yazı Kara talihimin, bir gün bir vesile ile değişmesi şart –A. Kulin.

Alın yazısı, daha doğmadan önce insanın başına gelecek şeylerin Cenâb-ı Allah tarafından takdir edilmesi, insanın başına gelecek şeylerdir. Buna kader de denir.

Baht, İlâhî iradenin insanlar için çizdiği hayat programı anlamında kullanılan bir terim. Semavî dinler başta olmak üzere köklü inanç ve düşünce sistemleri kâinatı yaratan ve yöneten Tanrı’nın sınırsız bir ilim, irade ve kudrete sahip olduğunu genellikle kabul etmişlerdir. Kâinatın bütün nesne ve olayları O’nun bu yetkin sıfatlarının ilgi alanı içindedir.

Kısmet kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Kısmet kelimesi Arapça kökenlidir. Kısmet kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir:

  • Tanrı’nın her kişiye uygun gördüğü yaşama durumu, nasip
  • Evlenme talihi
  • Olayların kötü sonuçlarını tevekkülle karşılama durumu
  • Talih, kader, şans
  • “Şimdiden belli değil, ya olur ya olmaz” anlamlarında bir seslenme sözü

2) İçerisinde kader kavramı geçen deyim, atasözü ve şiirler bularak sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Kader ile ilgili deyimler

İçinde “kader” kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:

  • Kadere meydan okumak(deyiminin anlamı) Alın yazısının kişisel iradeyle değiştirilebileceğine inanarak savaşım vermek.
  • Kaderin buyruğuna boyun eğmek: Başa gelene katlanmak.
  • Kaderine küsmek (talihine küsmek): Kötü duruma düşmekten yalnız kendi talihini suçlu görmek.

Kader ile ilgili atasözü

İçinde “kader” sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Kader olmayınca kadir bilinmez(atasözünün anlamı) Bir kimse ne kadar iyi insan olursa olsun, talihsiz biriyse değeri bilinmez.
  • Takdire yazılan tedbirle bozulmaz: Önlem alınsa da alın yazısı değişmez.

Kader ile ilgili şiir

Kader

Dünyada gerçi olmadı bir şeyde kârımız
Ukbâda belki olsa gerek itibârımız.
Ağyâr gül kopardı dikenden demet demet,
Hâr oldu bağrımızda çiçek yüzlü yârımız.
Yükseldi arşa neşvesi dünun, esâfilin;
Toprakta gizli kaldı bizim âh ü zârımız.
Baş eğmedik edâniye ikbâl ü câh için;
Mâziye, ırka, sancağadır iftihârımız.
Şâd olmamak olur mu, Kızıl Elma semtine
Bir gün dönerse râyet-i âli-tebârımız.
Hiçbir emel gönülde karâr etmiyor bugün,
Ermektedir, şitâya hazin sonbahârımız.
Hakanların dikilmeli Altay’da tuğları,
Varsın cihanda olmayagörsün mezârımız.

Hüseyin Nihal Atsız

3) Kur’an-ı Kerim mealinden tevekkül kavramını konu alan bir ayet bularak defterinize yazınız.

  • Cevap:

(Hatırlayın!) Hani sizden iki grup neredeyse bozguna uğrayacaktı. (Oysa) Allah, o ikisinin velisiydi. Müminler yalnızca Allah’a tevekkül etsinler. (3/Âl-i İmran 122)

Şayet Allah size yardım ederse sizi yenecek hiç kimse yoktur. Sizi yardımsız bırakacak olursa (Allah’a rağmen) size yardım edecek kim vardır? Müminler yalnızca Allah’a tevekkül etsinler. (3/Âl-i İmran 160)

(Allah’tan) korkanlardan, Allah’ın kendilerine nimet verdiği iki kişi dedi ki: “Onların üzerine kapıdan girin. Oraya girerseniz şüphesiz ki sizler, galipsiniz. Şayet müminlerseniz yalnızca Allah’a tevekkül edin.” (5/Mâide 23)

4) Genel Ağ, Peygamberler Tarihi, İslam Ansiklopedisi vb. kaynaklardan Hz. Musa (a.s.) hakkında bir araştırma yapıp sunu hazırlayınız. Bu sunuyu sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız. Ayete’l-Kürsi’nin anlamını bularak okuyunuz. Bu ayetten Yüce Allah’ın (c.c.) sıfatları hakkında ne gibi sonuçlar çıkarılabilir? Belirlemeye çalışınız.

  • Cevap:

Hz. Musa, kendisine kutsal kitabın indirilmiş olduğu dördüncü peygamber olarak bilinmektedir. İsrailoğulları’nın Hz. Yusuf peygamberi Mısır’a götürmelerinin sonucunda, Hz. Musa Mısır topraklarında dünyaya gelmiştir. Mısır halkının İsrailoğulları’nı alt tabaka olarak görmelerinden dolayı işkenceler ve eziyetler baş göstermiştir. Mısır’ı yönetmekte olan firavun, kendisine gelen kehanetler sonucunda İsrailoğulları soyundan gelen bütün bebeklerin öldürülmesi emrini vermiştir. Hz. Musa’nın annesi bebeğinin öldürülmemesi için onu bir sepetin içine koymuş ve Nil Nehri’ne bırakmıştır.

Hz. Musa bir süre nehirde yol aldıktan sonra Firavun’un eşi tarafından fark edilmiş ve himaye altına alınmıştır. Bebek gelen bütün anne adaylarının sütünü reddetmiş ve gerçek annesi gelene kadar gıda almamıştır. Annesi geldikten sonra Hz. Musa süt emmeye başlamış ve hem annesi hem de kendisini firavunun sarayında beraber yaşamıştır. Hz. Musa büyüdükten sonra yaşadığı talihsiz bir olaydan ötürü ülkesini terk etmek zorunda kalmıştır. Kendisine verilen peygamberlik görevinden sonra kardeşi Harun ile beraber firavunu hak dinine davet etmiştir. Firavunun bu çağrıya olumsuz bir yanıt vermesi üzerine İsrailoğulları’na yeniden eziyet etmeye başlamıştır.

Mısır firavununun İsrailoğulları’na göstermiş olduğu eziyet sonucunda Hz. Musa’ya inananların sayısı giderek çoğalır. Hz. Musa’nın göstermiş olduğu mucizeler sonucunda, firavunu İsrailoğulları halkını Mısır’dan ayrılmaları konusunda ikna eder. Bir gece yola çıkmak için toplanan İsrailoğulları halkının peşine firavunun ordusu da düşer. Kızıldeniz’e kadar takip edilen halk, bu alana geldikleri zaman Hz. Musa’nın mucizesi ile karşılaşırlar. Hz. Musa elinde bulundurduğu asasını havaya kaldırır ve Kızıldeniz’e doğru uzatır. Deniz ortadan ikiye ayrılır ve Hz. Musa ile İsrailoğulları’na geçebilmeleri için bir yol açar.

İsrailoğulları’nın denizin karşı tarafına geçtiğini gören firavun, onların arkasından takibe başlar. Firavun ve ordusu denizin orta kısmına geldiğinde Hz. Musa tarafından açılmış olan deniz kapanır. Firavun ve ordusu Kızıldeniz’de boğularak can verirler. Tur Dağı’nda Hz. Musa peygambere kutsal kitap olan Tevrat indirilmiştir. Bu dinin yayılması ile beraber İsrailoğulları kendi aralarında bir ayrılığa düşerek herkes kendi inandığı dini uygulamaya ve yaymaya başlamıştır. Hz. Musa peygamberin yaymak istediği dine karşı duranlar ve isyan edenler çöllerde susuzluktan helak olarak can vermişlerdir. Hz. Musa peygamberin inancını benimseyenler ve yanında bulunanlar ise Lut Gölü’nün kenarına yerleşerek kendilerine bir yaşam kurmuşlardır. Hz. Musa 120 yaşında ölmüştür.

5) Ayete’l-Kürsi’nin anlamını bularak okuyunuz. Bu ayetten Yüce Allah’ın (c.c.) sıfatları hakkında ne gibi sonuçlar çıkarılabilir? Belirlemeye çalışınız.

  • Cevap:

ANLAMI

Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla (başlarım).

• “Allah, ondan başka ilah yoktur. O hayydır (diri, canlı, sonsuz hayat sahibi), kayyumdur (her şeyi koruyup gözeten).
• Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama.
• Göklerde ve yerdekilerin hepsi onundur.
• İzni olmadan onun katında kim şefaat edebilir?
• O, kullarının yaptıklarını, yapacaklarını bilir (Ona hiçbir şey gizli kalmaz.).
• Onun bildirdiklerinin dışında, insanlar onun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler.
• Onun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır.
• Onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O yücedir, büyüktür.”

ÇIKARILACAK ANLAM

Ayetel Kürsi ‘ de Yüce Allah’ ın (c.c.) Hayy; diri, Kayyum; her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kainatı idare eden demektir. Diğer sıfatlar; uyumamak, şeffate izin vermenin elinde olduğu, her şeyin emri altında olduğu, geçmişi ve geleceği bilmesi, kürsüsü , varlıkları koruyabilmesinin O’ na zor gelmemesi sıfat ve özellikleri geçmektedir.

6) Ecel, ömür, rızık ve sünnetullah ne demektir? Araştırıp öğreniniz.

  • Cevap:

Ecel, Allah tarafından her canlı için önceden takdir edilen hayat süresi ve bu sürenin sonu olan ölüm vakti anlamında kelâm terimi. Sözlükte geleceğe ait olmak üzere “belirlenmiş zaman, muayyen bir müddetin sonu” anlamına gelen ecel, bu temel anlamından hareketle iddet süresi ve borcun vadesi için de kullanılır.

Ömür kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Ömür, Arapça dilinden Türkçe’mize geçmiştir. TDK’ye göre ömür kelimesi ise şu anlama gelmektedir: Yaşam. Çok hoşa giden şey.

Rızık, Allah’ın canlılara verdiği maddî ve mânevî nimetler. Sözlükte “yiyecek vermek, rızıklandırmak” anlamındaki rezk kökünden türeyen rızk kelimesi “yiyecek, giyecek ve faydalanılacak her şey; yağmur; bağış; pay, nasip” gibi mânalara gelir (Lisânü’l-ʿArab, “rzḳ” md.). Terim olarak Allah Teâlâ’nın canlılara yeme içme ve başka hususlarda yararlanmak üzere verdiği her şeyi ifade eder.

Sünnetullah, Allah’ın tabiatı yaratıp devam ettirmek ve toplum hayatını düzenlemek üzere koyduğu kanunlar anlamında bir Kur’an terimi. Sözlükte “bir şeyi açıklığa kavuşturmak, iyi veya kötü yeni bir yöntem ortaya koymak” anlamındaki senn kökünden türeyen sünnet ile lafza-i celâlden oluşan sünnetullāh terkibi “Allah’ın koyduğu kanun, nizam” demektir.

8. Sınıf Anka Yayınevi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
42
angry
28
clap
21
unlike
10
love
8
sad
4
confused
3
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!