Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları / 8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı 4. Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı 4. Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı 4. Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 4. Tema Kişisel Gelişim Sayfa Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

TEMA SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI (4. TEMA: KİŞİSEL GELİŞİM)

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 107 Cevabı

Hayat, doğumla başlayan, ölümle biten bir okuldur ki orada herkes hem öğretmen hem de öğrencidir, insan yalnız kendinden küçüklere öğretmez, çok kere farkına varmadan onlardan da ders alır. Bilgimiz ne kadar artarsa o kadar cahil olduğumuzu anlar ve öğrencilikten kurtulmadığımızı öğreniriz.
Selim Sırrı TARCAN

A. 1, 2, 3 ve 4. soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.

1. Paragrafa en uygun başlık ne olabilir? Yazınız.

  • Cevap: HAYAT OKULU

2. Paragrafın ana fikri nedir? Yazınız.

  • Cevap: Hayat, ömür boyu sürecek bir okuldur.

3. Paragrafta geçen “ders almak” kelime grubunu deyim anlamıyla bir cümlede kullanınız.

  • Cevap: Geçirdiği trafik kazasında ders almış, artık emniyet kemeri takmadan yola çıkmıyordu.

4. Yukarıdaki paragrafta geçen eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimeleri bulunuz. Bu kelimeleri eş anlamlıları ve zıt anlamlıları ile birlikte tablodaki yerlerine yazınız.

Eş anlamlı kelimeler

  • Cevap: öğrenci / talebe

Zıt anlamlı kelimeler

  • Cevap:
  • — doğum / ölüm
    — başlayan / biten
    — küçük / büyük
    — çok / az
    — artmak / azalmak

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 108 Cevabı

B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına D, yanlış olanların başına Y yazınız. (…) Öznelerine göre fiiller etken ve edilgen diye ikiye ayrılır.

  • Cevap:

(Y) Öznelerine göre fiiller etken ve edilgen diye ikiye ayrılır.
(Y) “Gazete almak için dışarı çıktı.” cümlesinin fiili edilgen çatılıdır.
(D) Nesnelerine göre fiiller geçişli ve geçişsiz diye ikiye ayrılır.
(Y) “Yarın akşam sinemaya gidilecek.” cümlesinin fiili geçişlidir.
(D) “Ağlamak, koşmak, oturmak” fiilleri nesnesine göre geçişsiz fiillerdir.
(D) “Serpil’le Yalçın tiyatroya gitmişler.” cümlesinin fiili öznesine göre etken, nesnesine
göre geçişsizdir.

C. Aşağıdaki metni okuyunuz. Soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

Etrafınıza şöyle bir bakınız: Kinler, hiddetler, kavgalar, kıskançlıklar içinde ömürlerini tüketen zavallılar göreceksiniz. Öyle insanlar vardır ki bir hiç yüzünden başkalarının kalplerini kırmaktan çekinmezler. Öyle insanlara rastlarsınız ki yüreklerindeki kin, kendilerini tutuşturduğu için etrafmdakileri de kasıp kavurur. Kısacık ömürlerini başkalarına kötülük etmek, kıskançlığın keskin dişleriyle başkalarını ısırmak için fırsat kollamakla geçirirler. Hayatımız bize takılan çelmelerin veya bizim savurduğumuz iftiraların hikâyeleriyle doludur. Rastlantının karşımıza çıkardığı insanları seveceğimiz yerde onlarla kavgaya tutuşmaktan kendimizi alamıyoruz.
Şevket RADO

Aşağıdaki 1, 2 ve 3. soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.

1. Yazarın söz ettiği insanlarda aşağıdaki özelliklerin hangisi görülmez?
A) Öfke B) Tebessüm C) Hiddet D) Kıskançlık

  • Cevap: B

2. Paragrafta sözü edilen kişilerin, etrafı kasıp kavurmalarının nedeni nedir?
A) Kıskançlığın keskin dişleri arasında olmaları
B) Ömürlerinin kısa olduğunu bilmeleri
C) Yüreklerindeki kinin onları tutuşturması
D) Başkalarının kalplerini kırmaları

  • Cevap: C

3. Yazarın beklentisi nedir?
A) Kimsenin bize çelme takmaması
B) İftiraların hikâyelerini dinlemek
C) Hiç yüzünden kalp kırmak
D) Tesadüfen karşımıza çıkan insanları sevebilmek

  • Cevap: D

4. Aşağıdakilerden hangisi deyim değildir?
A) Yüreklerindeki kin B) Kasıp kavurmak C) Fırsat kollamak D) Kendini alamamak

  • Cevap: A

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 109 Cevabı

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu zaman üzerindedir?
A) Öğretmenimiz Türkçe yazılısını yarın yapacak.
B) Türkçe yazılısını yarın öğretmenimiz yapacak.
C) Yarın öğretmenimiz Türkçe yazılısını yapacak.
D) Öğretmenimiz yarın Türkçe yazılısını yapacak.

  • Cevap: A

6. “Çiçekleri ve böcekleri şiirle anlattı.” cümlesindeki fiilin çatısı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) Edilgen-geçişsiz B) Etken-geçişli C) Etken-geçişsiz D) Edilgen-geçişli

  • Cevap: B

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili nesne vardır?
A) Yüreklerindeki kinle yaşıyorlar.
B) Etrafınıza şöyle bir bakınız.
C) Kısacık ömürlerini harcıyorlar.
D) Ankara’dan beri konuşuyorlar.

  • Cevap: C

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, öznesine göre edilgen, nesnesine göre geçişsiz bir fiilden oluşmuştur?
A) Yaza doğru sular durulacak.
B) Ayşe bütün gün aynanın karşısında süslenmişti.
C) Yürüyen merdivenlerden çıkıldı.
D) Ayak sesleri ancak gece yarısı kesilmişti.

  • Cevap: C

Ç. Aşağıdaki metnin yazım yanlışlarını ve noktalama eksiklerini belirleyiniz. Metnin doğru biçimini aşağıya yazınız.

  • Cevap:

İple bağladıkları odunları sırtlarına alıp yürüdüler. Epeyce ağırdı yükleri. Çok  geçmeden Emre ile Selçuk geride kaldılar. Selçuk:
— Uff! Odunlar sırtıma batıyor.
— Benim de ip omuzumu kesti.
İrem ile Yiğit uzaktan seslendiler:
— Haydi! Durmayın, yürüyün! Top oynamaya benzemiyor, değil mi?

0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir