Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları / 8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Orman Cevapları

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Orman Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Orman Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 6. Tema Doğa ve Evren Sayfa 158, 159, 160, 161 Orman Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

ORMAN

1. ETKİNLİK 

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 158 Cevabı

Dinlediğiniz metinden tespit ettiğiniz anahtar kelimeleri yazınız.

  • Cevap:  Orman
    – Temiz hava
    – Su
    – Güzellik
    – Zenginlik
    – Korumak

2. ETKİNLİK

“Orman” kelimesinin sizde çağrıştırdıklarıyla bir zihin haritası oluşturunuz.

  • Cevap: Cömertlik
    – Ağaç
    – Yeşillik
    – Oksijen
    – Fotosentez
    – Yaprak
    – Hayvanlar
    – Bitkiler

3. ETKİNLİK 

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 159 Cevabı

Anlam ilişkilerine göre aşağıdaki kelimeler arasında örnekteki gibi bir eşleştirme yapınız.

  • Cevap:
  • Taze – Bayat = Zıt anlamlılık
  • Güzel – Çirkin = Zıt anlamlılık
  • Zenginlik – Fakirlik = Zıt anlamlılık
  • Yaz – Yaz = Eş Seslilik
  • Ödev- Vazife = Eş Anlamlılık
  • Kaynak – Kaynak = Eş Seslilik

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne ve şairine yönelik iki soru yazınız.

Cevap:

  1. SORU: Ormanları niçin korumamız gerekir?

    SORU: “Orman bulutlara yeşil konaktır.” dizeleri ile ne anlatmak istediniz?

5. ETKİNLİK 

Şiirden alman aşağıdaki dizelerin hangilerinin öznel, hangilerinin nesnel yargılı olduğunu noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

Ağaçlar uğuldar, estikçe rüzgâr. Nesnel Yargı
• Yazın ortasında istersen bahar. Öznel Yargı
• Gönlümüze hayat verir ormanlar. Öznel Yargı
• Ormanları sevmek korumak gerek. Nesnel Yargı
• Buz gibi kaynaklar var ormanda. Öznel Yargı
• Yazın suyu orman korur ve besler. Nesnel Yargı

6. ETKİNLİK 

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 160 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde anlatılanları kendi cümlelerinizle yeniden yazınız.

Ağaçların baharda nasıl çalıştığına dikkat ettiniz mi? Bunların hâli ibret alabilecek
olanlar için büyük bir derstir.
İskelet gibi kupkuru ağaç, bir sabah karşımıza çiçeklerle donanmış, taze bir gelin çehresiyle
çıkar. Bu değişim, hiçbir gürültü uyandırmadan, hiçbir suretle göze çarpmadan
meydana gelmiştir. Hiçbir insan gücü, o ağaçta çiçeklerin ne zaman çıktığını görmemiştir.
Ahmet HAŞİM

  • Cevap: Doğa mucizelerle doludur. Bir ağacın sonbaharda yapraklarını döküp, ilkbaharda kimseye farkettirmeden çiçek açması, yeşillenmesi hayret verici bir olaydır. İnsanoğlu bu şekilde kendi kendine işleyen bir canlı meydana getirmekten acizdir. Bu olay, ibret alınması ve saygı gösterilmesi gereken bir durumdur. Bu şekilde mucizevi bir şekilde işleyen doğaya zarar vermek suçtur, acizliktir.

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki metinde “nokta, virgül, üç nokta, iki nokta, soru işareti ve uzun çizgi”nin kullanıldığı yerleri belirleyip uygun noktalama işaretini koyunuz

Bir gece sofrada karısı sordu Sizin neyiniz var Allah aşkına
Hiç dedi Şu bizim dört kişilik bisiklet zihnimi çok yoruyor Çünkü içindekiler daima meşgul oluyor Kimi istikamet çarklarıyla kimi pedalları işleten çarkı çevirmekle
Ahmet Hamdi TANPINAR

  • Cevap:Bir gece sofrada karısı sordu:

    — Sizin neyiniz var Allah aşkına?

    Hiç, dedi. Şu bizim dört kişilik bisiklet zihnimi çok yoruyor. Çünkü içindekiler daima
    meşgul oluyor. Kimi istikamet çarklarıyla kimi pedalları işleten çarkı çevirmekle…

8. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 161 Cevabı

Aşağıda, anlatımı bozuk olan cümleler verilmiştir. Bu cümlelerin anlatım yönünden doğrularını yazınız.

• Etken olmayacağım bir görev istemem.

  • CevapEtkili olamayacağım bir görev istemem.

• Doktor olarak doğduğu kente gitti.

  • CevapDoğduğu kente doktor olarak gitti.

• Türkçe öğretmenimiz 25 Haziran 1996 yılında göreve başlamış.

  • CevapTürkçe öğretmenimiz 25 Haziran 1996 tarihinde göreve başlamış.

• Buradan ayrılalı hemen hemen, tam iki hafta oluyor.

  • CevapBuradan ayrılalı hemen hemen iki hafta oluyor.

• Etler, çok buzlukta kaldığı için donmuş.

  • CevapEtler, buzlukta çok kaldığı için donmuş.

• Sıtmaya yakalanma şansı çok yüksek.

  • CevapSıtmaya yakalanma olasılığı çok yüksek.

• Geçen haftaki yağışlar, birçok evin ve iş yerinin hasar görmesini sağladı.

  • CevapGeçen haftaki yağışlar, birçok evin ve iş yerinin hasar görmesine neden oldu.

• Ona karşı davranışlarındaki çekimserliği anlayamıyorum.

  • CevapOna karşı davranışlarındaki çekingenliği anlayamıyorum.

• İzinsiz inşaata girilmez.

  • Cevap: İnşaata izinsiz girilmez.

• O yıl Marmara’ya inanılmaz çoğunlukta bir balık akını oldu.

  • CevapO yıl Marmara’ya inanılmaz çoklukta bir balık akını oldu.
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir