Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 107

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 107

ASİTLERİN VE BAZLARIN ÇEŞİTLİ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi maddelerin üzerinde “Deri ile temasından kaçınınız.”, “Aşındırıcıdır.”, “Tahriş edicidir.” gibi uyarılar okudunuz mu? Sizce temizlik malzemelerinin bazılarının üzerinde bu ve benzeri uyarılar yazmasının sebebi ne olabilir? Şimdi bir deney yaparak bu soruları cevaplamaya çalışınız. Deneyde asit ve bazları kullanacağınız için aşağıdaki güvenlik kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir:

• Asitleri ve bazları tatmamak, koklatmamaksınız. Asitlerin ve bazların derinizle temasından kaçınmalısınız. Kuvvetli asitler ve bazlar derinize temas ettiği anda doktora gitmelisiniz.
• Kuvvetli asitlerin ve bazların deriye doğrudan teması insan sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle asitlerle ve bazlarla çalışmadan önce plastik eldiven giymeyi unutmamalısınız.
• Asitlerin ve bazların maddelerle etkileşimi sonucu açığa çıkan gazların gözlerinize ve solunum sisteminize zarar vermemesi için deney süresince laboratuvar pencerelerini açık tutmalısınız.

DENEY

ASİTLERİN VE BAZLARIN ÇEŞİTLİ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ GÖZLEMLEYELİM

Gerekli Malzemeler: 2 adet beherglas, 2 adet cam tabak, HCI çözeltisi, NaOH, su, spatül, 2 parça tebeşir, 2 parça et, 2 parça cam, demir tozu, baget, 2 adet etiket, damlalık, plastik eldiven.

Yapım Aşamaları

1. Plastik eldiveni giyiniz.
2. Öğretmeninizin gözetiminde beherglası, yarısına kadar HCI çözeltisi ile doldurunuz.
3. Diğer beherglası yarısına kadar su ile doldurup üzerine beş spatül dolusu NaOH koyunuz. Karışımı baget ile karıştırarak NaOH çözeltisi elde ediniz.
4. Tabakların ikisine de tebeşir, parça et, cam ve demir tozu koyunuz.
5. Etiketlerin birine “Asitlerle Etkileşen Maddeler” diğerine ise “Bazlarla Etkileşen Maddeler” yazınız. Etiketleri cam tabaklara yapıştırınız.
6. Üzerinde “Asitlerle Etkileşen Maddeler” yazan cam tabaktaki her maddenin üzerine damlalıkla 5-6 damla HCI çözeltisi damlatınız. Bir süre bekleyerek maddelerdeki değişimleri gözlemleyiniz. Gözlem sonuçlarınızı defterinize yazınız.
7. Üzerinde “Bazlarla Etkileşen Maddeler” yazan cam tabaktaki her maddenin üzerine damlalıkla 5-6 damla NaOH çözeltisi damlatınız. Bir süre bekleyerek maddelerdeki değişimleri gözlemleyiniz. Gözlem sonuçlarını defterinize yazınız.

  • Cevap:

Sonuca Varma

Gözlemlerinize dayanarak asitlerin ve bazların günlük hayatta kullandığımız maddeler ve sağlığımız üzerinde ne gibi olumsuz etkileri olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Tebeşirin ve dişlerimizin yapısında kalsiyum elementi olduğu için bu maddelerin yapıları birbirine benzer. Deneyde üzerine HCI çözeltisi damlatılan tebeşirin yapısı bozuldu. Bu örnekte olduğu gibi asitli içeceklerle temas eden dişlerde de çürüme gözlenir. Dişlerde çürüme ağız içinin pH değeri 5,5’in altına düştüğü anda başlar. Birçok asitli içeceğin pH değeri 5,5’in altındadır. Dolayısıyla asitli içecek tüketmek ağız içinin pH değerinin düşmesine neden olur. Bu nedenle asitli içecek tüketiminden kaçınılmalı, her yemekten sonra dişler bazik bir madde olan diş macunu ile fırçalanmalıdır. Bu davranışları yaşam boyu uygulamaya özen göstermeliyiz.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!