Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 113

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 113

MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ

ISINMANIN BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLER

Öğrendiklerimden Notlar

5. sınıfta ısı ve sıcaklık arasındaki temel farkları, ısı alışverişinin gerçekleşmesine yönelik deneyler yapmayı ve bu deneylerin sonuçlarını yorumlamayı öğrenmiştiniz. Şimdi 5. sınıfta öğrendiklerinizle ilgili aşağıdaki örneği inceleyiniz. İçinde 90 °C sıcaklıkta su bulunan, ısıca yalıtılmış bir ortamda bekletilen kaba, ilk sıcaklığı 25 °C olan biri küçük, diğeri büyük iki demir bilye konuluyor. Suyun ilk sıcaklığı, bilyelerin ilk sıcaklığından fazla olduğu için sudan bilyelere ısı akışı gerçekleşir. Isı akışı, su ve demir bilyelerin sıcaklıkları eşit olana kadar devam eder. Buradan ısı veren maddenin sıcaklığı azalır, ısı alan maddenin sıcaklığı artar sonucuna ulaşılabilir. Büyük ve küçük bilyeler sudan çıkarıldığı anda sıcaklıkları eşit olsa da ısıları farklıdır. Bilyeleri eşit miktarda buz bulunan kaplara bıraktığımızda büyük bilyenin daha fazla buz erittiği görülür. Buradan bir maddenin sahip olduğu ısının, kütlesi ile doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşılabilir.

Isı alan bir maddenin sıcaklığında artış gözlenebilir. Bu sıcaklık değişimini etkileyen faktörlerden biri maddenin cinsidir. Eşit kütlelerdeki farklı cins maddelere eşit miktarda ısı aktarıldığında maddelerdeki sıcaklık artışları farklı olur. Çünkü bu maddelerin öz ısıları birbirinden farklıdır. 1 g saf maddenin sıcaklığını 1 °C artırmak için gerekli ısı miktarına öz ısı denir. Öz ısının birimi cal/g°C (kalori bölü gram çarpı derece selsiyus) veya J/g°C’tur (Jul bölü gram çarpı derece selsiyus). Saf maddelerin öz ısısı birbirinden farklıdır. Bundan dolayı öz ısı saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Öz ısı “c” sembolü ile gösterilir.

• Suyun öz ısısı 4,18 J/g°C’tur. Buna göre 1 g suyun sıcaklığını 1 °C artıran ısı miktarı 4,18 J’dür.
• Zeytinyağının öz ısısı 1,96 J/g°C’tur. Buna göre 1 g zeytinyağının sıcaklığını 1 °C artıran ısı miktarı 1,96 J’dür.
• Demirin öz ısısı 0,46 J/g°C’tur. Buna göre 1 g demirin sıcaklığını 1 °C artıran ısı miktarı 0,46 J’dür.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
love
2
angry
1
happy
1
sad
1
unlike
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!