Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 115

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 115

Yandaki tabloda bazı maddelerin öz ısıları verilmiştir.

• Tabloya göre öz ısısı daha düşük olan kurşun, ısı değişimlerinden daha kısa sürede etkilenir. Bu nedenle tabloda verilen maddelerin eşit kütlelerine eşit miktarda ısı aktarıldığında kurşunun sıcaklık değişimi daha fazla olur.
• Tabloya göre öz ısısı daha yüksek olan alüminyum, ısı değişimlerinden daha uzun sürede etkilenir. Bu nedenle tabloda verilen maddelerin eşit kütlelerine eşit miktarda ısı aktarıldığında alüminyumun sıcaklık değişimi en az olur.
Bir cezve dolusu suyu mu yoksa bir çaydanlık dolusu suyu mu ısıtmak için daha çok ısı enerjisi harcanır? Bu soruyu cevaplayabilmek için bir deney yapalım.

DENEY

MADDENİN KÜTLESİNİN ISINMAYA ETKİSİNİ GÖZLEMLEYELİM

Gerekli Malzemeler

geniş cam kap, eşit kollu terazi, tartım takımı, 3 adet erlenmayer, 3 adet termometre, 3 adet ispirto ocağı, 3 adet sacayak, kronometre, kibrit veya çakmak, musluk suyu.

Yapım Aşamaları

1. Arkadaşlarınızla dört beş kişilik gruplar oluşturunuz.
2. Geniş cam kaba musluk suyu doldurunuz.
3. Eşit kollu terazi ve tartım takımı kullanarak 50 g, 100 g, 150 g su ölçünüz. Bu suları erlenmayerlere boşaltınız.
4. Erlenmayerlerdeki suların sıcaklıklarını termometre ile ölçünüz. Ölçüm sonuçlarınızı aşağıdaki tabloya kaydediniz.
5. Erlenmayerleri sacayakların üzerine yerleştiriniz. Sacayakların altına koyduğunuz özdeş ispirto ocaklarım aynı anda yakınız (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.).
6. Erlenmayerlerin içindeki suların sıcaklıklarını ikişer dakika aralıklarla ölçünüz. Ölçüm sonuçlarınızı aşağıdaki tabloya kaydediniz.
7. Erlenmayerlerdeki suların kaç dakika sonra kaynamaya başladığını aşağıdaki tabloya kaydediniz.

Sonuca Varma

1. Erlenmayerlerdeki sulara eşit miktarda ısı aktarıldığı hâlde eşit süre sonunda suların sıcaklıklarının farklı olmasının sebebi nedir?

  • Cevap: Deneyde, ilk sıcaklıkları aynı olan sulardan kütlesi az olan suyun daha kısa sürede, kütlesi fazla olan suyun ise daha uzun sürede kaynama sıcaklığına ulaştığını gözlemlediniz. Bundan dolayı kütlesi fazla olan suya daha fazla, kütlesi az olan suya ise daha az ısı aktarılmıştır.

2. Hangi erlenmayerdeki su en geç kaynadı? Niçin?

  • Cevap: Deneyde, ilk sıcaklıkları aynı olan suları eşit sürede ısıttığımızda kütlesi en az olan sudaki sıcaklık artışının en fazla, kütlesi en fazla olan sudaki sıcaklık artışının ise en az olduğunu gözlemlediniz.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
13
angry
3
unlike
2
clap
1
happy
1
love
1
sad
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!