Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 160

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 160

ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ

FOTOSENTEZİN ÖNEMİ

Bütün besin zincirlerinin ilk basamağında üretici bir canlı vardır. Çünkü fotosentez yapan canlılar, ışık enerjisini kendilerinin ve diğer canlıların yaşamlarını devam ettirmek için kullandığı kimyasal enerjiye dönüştürür. Fotosentez, besin zincirlerinde bir basamaktan diğer basamağa aktarılan enerjinin kaynağıdır. Fotosentez olmasaydı üretici canlılar enerji ihtiyaçlarını karşılayamazdı. Bu durumda üretici canlıları doğrudan veya dolaylı yoldan enerji kaynağı olarak kullanan diğer canlılar da yaşamlarını devam ettiremezdi. 17. yy.a kadar birçok insan, bitkilerin besinlerini topraktan aldığına inanıyordu. İlerleyen yıllarda bilim insanlarının yaptığı çalışmalar bitkilerin ihtiyacı olan besinleri kendilerinin ürettiğini ispatladı. Üretici canlılar ışık varlığında topraktan aldıkları su ile havadan aldıkları karbondioksidi kullanarak besin (glikoz) ve oksijen üretir. Bu olay fotosentez olarak adlandırılır. Fotosentez sonucunda ışık enerjisi, kimyasal enerjiye dönüşür. Fotosentez sadece Güneş ışığında değil ışık şiddetinin yeterli olduğu yapay
ışık kaynaklarının varlığında da gerçekleşir.

17. yy.ın ikinci yarısında Alman bilim insanı Jan Baptist van Helmont (Can Baptist fan Helmont), bir saksı içerisine yaklaşık 90 kg kurutulmuş toprak koymuş, toprağı yağmur suyu ile ıslattıktan sonra saksının içerisine yaklaşık 10 g kütleli bir söğüt filizi dikmişti. Saksının etrafını suyun ve havanın toprağa ulaşmasına olanak sağlayan fakat başka maddelerin saksıya ulaşmasını engelleyen delikli bir plaka ile çevrelemişti. Van Helmont sürekli yağmur suyu ile suladığı filizi, beş yıl sonra yetişkin bir bitki olarak topraktan çıkarttı. Ağacı tarttığında kütlesini yaklaşık 75 kg olarak ölçtü. Ardından saksıya koyduğu toprağı tarttı ve toprağın kütlesinde yalnızca 57 g’lık bir eksilme olduğunu fark etti. Bu deney sonucunda söğüt filizindeki kütle artışının topraktan değil sudan kaynaklandığı sonucuna vardı. Fakat van Helmont, havadaki karbondioksit gazının bu kütle artışında rolü olduğunu düşünmemiştir.

18. yy.ın sonlarına doğru Joseph Priestley (Cozıf Piristli) oksijensiz ortama yeşil bir bitki ile fareyi birlikte koymuştur. Bitkiyi lamba ile aydınlattığında farenin yaşamına devam ettiğini, aydınlatmadığında ise farenin yaşamının sona erdiğini gözlemlemiştir. Priestley, bitkilerin büyümesi sırasında da bu durumun göz önünde bulundurulmasına dikkat çekmiş ve bitkilerin karbondioksidi kullanarak oksijen ürettiği sonucuna varmıştır. Jan Ingenhousz (Can Ingenhaus) fotosentez olayında bitkilerin yalnızca yeşil kısımlarının oksijen ürettiğini; kök, çiçek ve odunsu gövde gibi kısımlarının oksijen üretmediklerini gözlemlemiştir.

  • Cevap: BBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 160 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!