Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 198

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 198

ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME

ELEKTRİKLENME NEDİR?

Çocuk parklarındaki bazı kaydıraklara dokunduğunuzda elinizde karıncalanma hissetmenizin, kış aylarında yün kazağınızı üzerinizden çıkarırken çıt sesi duymanızın sebebi atom altı parçacıkların birbiriyle etkileşimi olabilir mi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Atom altı tanecikler ile atom altı parçacıklar birbirleri ile sıklıkla karıştırılan fakat aynı olmayan iki ayrı kavramdır. Atom altı tanecikler nötron, elektron ve protondur. Atom altı parçacıklar ise kuark, nötrino ve leptondur. Atomda mevcut olan ve “atom altı tanecik” şeklinde ifade edilmiş birimler nötron ve elektron protondur. Çekirdeğin çevresindeki negatif yüklü taneciktir. Yapısı bütünüyle keşfedilmemiş olan atom altı parçacıklara örnek olarak foton, mezon, fermiyon, baryon, graviton, bozon verilebilir.

Günlük hayatta karşılaştığınız bu ve benzeri olayların sebeplerini kavrayabilmek için Ayşe’nin yaptığı ve aşağıda aşamalar hâlinde verilen deneyi inceleyiniz.

  • Cevap: Ayşe’nin yaptığı deneyde, sarı balonların birbirini itmesinin, mavi balonun duvarda asılı kalmasının sebebi elektriklenmedir. Elektriklenmenin sebebi ise şişirilmiş plastik balonların yünlü kumaşa sürtülmesidir. Ayşe plastik balonları yünlü kumaşa sürttüğünde yünlü kumaştan plastik balonlara elektron geçişi olmuştur. Başlangıçta elektron ve proton sayısı eşit olan yünlü kumaşın elektron sayısı azalmıştır. Plastik balonlardaki elektron sayısı yani (-) yük miktarı artmıştır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!