Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 30

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 30

Kalıtsal Çeşitlilik ve Nükleotid Dizilimi

Vücudumuzun bilgi bankası olan DNA’lar ansiklopedilerden veya bilgisayarlardan daha fazla bilgi saklama kapasitesine sahiptir. Çevremizde solucandan maydanoza, kaplumbağadan mantara, balıktan buğdaya kadar birçok canlı türü vardır. Bütün bu canlıların kendisine ve türüne ait özellikler her birinin DNA’sında kayıtlıdır. Burada aklınıza şu sorular gelebilir:

• Bütün DNA’lar dört çeşit nükleotidden oluşmasına rağmen niçin canlı türleri birbirinden farklı özellik gösterir?
• Aynı türün bireyleri arasında niçin bu kadar çok çeşitlilik vardır?

Bu sorulara gazetelerin bulmaca eklerinde veya bazı TV programlarında karşılaştığımız bir kelime oyunuyla cevap verelim. K, T, İ, A, P harflerini kullanarak 5 harften oluşan birçok kelime elde edebiliriz.

Aşağıda bu şekilde oluşturulabilecek kelimelere bazı örnekler verilmiştir.

Oyunumuzda aynı harfleri kullanarak birbirinden farklı anlamlar taşıyan üç kelime elde ettik. Bu örnekte olduğu gibi DNA’nın yapısındaki dört nükleotidin farklı sayılarda ve şekillerde dizilmesiyle birbirinden farklı DNA molekülleri meydana gelir. Canlı türlerinin birbirinden farklı özellikler göstermesinin sebebi bu farklı dizilimlerdir. Yine aynı kromozom sayısına sahip bazı canlıların (güvercin ve soğan) farklı türde olabilmesinin sebeplerinden biri nükleotidlerin sayısı ve bunların dizilişidir. Aynı kromozom sayısına sahip canlıların DNA’larında farklı sayı ve dizilimlerde nükleotid bulunabilir. Bu durum da kalıtsal çeşitliliğe neden olur.

Bir canlıya ait kalıtsal bilgileri taşıyan DNA molekülü, çevresel faktörler ve kimyasal maddelerin etkisiyle hasar görebilir. DNA molekülünün yapısında meydana gelen bu hasarlar, canlının kalıtsal yapısında değişime neden olabilmektedir. DNA’nın tek zincirinde hasar meydana geldiğinde DNA molekülü kendini onarmakta, her iki zincirde karşılıklı olarak hasar meydana geldiğinde ise onarama- maktadır. Aşağıdaki şekilleri inceleyiniz. Bu DNA molekülündeki hasar onarılabilir. Çünkü karşılıklı nükleotidlerin tek zincirinde hasar vardır. Adenin nükleotidin karşısına timin, timin nükleotidin karşısına adenin nükleotid gelir. Bu DNA molekülündeki hasar onarılamaz. Çünkü her iki zincirde karşılıklı olarak hasar meydana gelmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
12
unlike
4
sad
2
clap
2
angry
0
happy
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!