Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 58

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 58

Bilim insanları, istenen genleri bitki ve hayvanlara aktarabilmekte, canlıya yeni özellikler kazandırabilmektedir. Bu sayede üstün özelliklere sahip bitki ve hayvan nesilleri elde edilmektedir. Tabii bu durumda gen aktarılan canlının kalıtsal yapısında değişiklikler görülür. Kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılarak belirli özellikleri değiştirilen canlılara transgenik veya genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) adı verilir. Genetik mühendisliği sayesinde bir insana ait gen koyuna, bir bakteriye ait gen mısıra aktarılabilir. Örneğin altın pirinç transgenik bir üründür. A vitamini eksikliğine bağlı ortaya çıkan görme kaybı özellikle Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde önemli bir sorundur. Bu sorunu önlemek isteyen Peter Beyer (Pitır Beyır) ve Ingo Potrykus (İngo Potrukos) adlı bilim insanları bu bölgelerde sık tüketilen bir besin olan pirincin kalıtsal yapısını değiştirmeyi başarmıştır. Pirincin yapısında A vitamini yoktur. Pirincin kalıtsal yapısı, gen aktarımı sayesinde vücutta A vitaminine dönüşen beta-karoteni üretebilecek şekilde değiştirilmiştir. Beta-karoten, insan vücudunda karaciğerde depolanan ve ihtiyaç duyulduğu anda A vitaminine dönüşen bir maddedir. Bilim insanları altın pirinç sayesinde A vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan görme kayıplarını önleme umudu taşımaktadır. Genetik mühendisliği uygulamalarından biri gen tedavisidir. Gen tedavisi, genetik hastalıkların iyileştirilmesi amacıyla hastaya DNA aktarımı yapılmasıdır. Hastaya aktarılan yeni DNA genellikle hastalığa yol açan mutasyonun etkilerini düzeltme işlevine sahip genler içerir. Bu sayede hastalık yapıcı genlerin nesilden nesile aktarılması engellenebilir. Bilim insanları kanser türlerinin ve tek bir genin sebep olduğu hastalıkların (hemofili, orak hücreli anemi vb.) gen tedavisi ile önlenebileceğini düşünmektedir. Biyoteknoloji kavramı ilk kez 20. yy.ın başlarında “biyoloji” ve “teknoloji” kelimelerinden oluşturularak kullanılmıştır. Biyolojik süreçlerin, herhangi bir canlının tamamının veya bir parçasının mal ve hizmet üretmek amacıyla kullanılmasına biyoteknoloji denir. Biyoteknoloji sayesinde canlıların kalıtsal yapısında istenen değişiklikler meydana getirilebilmektedir. Bu amaçla bilim ve mühendislik tekniklerinden yararlanılmaktadır. Vitamin tabletleri, bakteri ve böceklere dayanıklı bitki tohumları, altın pirinç, raf ömrü uzun meyve ve sebzeler, bakterilerden elde edilen insülin ve büyüme hormonları biyoteknolojik ürünlere örnek verilebilir. Biyoteknoloji sayesinde sağlıktan tarıma, hayvancılıktan sanayiye kadar oldukça geniş bir alanda yeni ürünler üretilir. Biyoteknoloji sayesinde genetik mühendisliği uygulamaları, mal ve hizmet üretmek amacıyla kullanılır.

BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİ

Biyoteknolojik uygulamalar konusunda farklı yaklaşımlar mevcuttur. Bazı insanlar, biyoteknoloji uygulamalarının geliştirilmesi ile sağlıktan tarıma, hayvancılıktan çevreye kadar birçok alandaki sorunlara çözüm üretilebileceğini ve bu sayede dünyanın insanlar için daha yaşanabilir bir yer olacağını öngörmektedir. Bazı insanlar ise ekolojik dengeyi bozacağını düşünerek biyoteknoloji uygulamalarının sakıncalı olduğunu düşünmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!