Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 64

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 64

B. Aşağıdaki kavramları kullanarak bilimsel bir metin yazınız. Yazdığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız.

genetik mühendisliği, klonlama, ıslah, gen tedavisi, biyoteknoloji, gen aktarımı

  • Cevap: Genetik mühendisi; genlerin, insan, bitki, hayvan ve mikroorganizmalarını içeren canlı formların kapsamlı incelemesini yürütür. Klonlama, ıslah, gen aktarımı, gen tedavisi genetik mühendisliği alanına giren uygulamalardır.

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Bezelyelerde sarı tohum rengi, yeşil tohum rengine baskındır. Bir araştırmacı yaptığı iki ayrı çaprazlamanın sonuçlarını yandaki gibi ifade ediyor. Araştırmacının karşılaştığı bu durumun sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Yeşil tohumlu iki bezelyeyi çaprazladığımda elde ettiğim bezelyelerin tümü yeşil tohumlu oldu. Sarı tohumlu iki bezelyeyi çaprazladığımda ise elde ettiğim bezelyelerin %25’i yeşil tohumlu oldu.

Yeşil tohumlu iki bezelyeyi çaprazladığımda elde ettiğim bezelyelerin tümü yeşil tohumlu oldu. Sarı tohumlu iki bezelyeyi çaprazladığımda ise elde ettiğim bezelyelerin %25’i yeşil tohumlu oldu. Acaba bu durumun sebebi nedir?

  • Cevap:  Bu durumdan her iki bezelyenin de genlerinin homozigot sarı bezelye olmadığını anlarız. Genler heterozigot sarı genler olmalıdır. Buna göre genler ve çaprazlama şu şekildedir,

I. Nesil: Xx – Xx
II. Nesil: XX – Xx – xx

Sonuçlara göre %25 homozigot sarı bezelye, %50 heterozigot sarı bezelye, %25 ise homozigot yeşil bezelyeler oluşur.

2. Düzgün ve buruşuk tohumlu bezelye bitkileri çaprazlandığında, birinci kuşaktaki bezelyelerin tümü düzgün tohumlu oluyor. Birinci kuşaktaki bezelyelerin çaprazlanmasıyla hem düzgün hem buruşuk tohumlu bezelyeler elde ediliyor. Bu durumun sebebi nedir?

  • Cevap: Örneğin AA × aa çaprazlandığında hepsi Aa olur yani düzgün. 2 kuşakta Aa × Aa çaprazlandığında bir tane homozigot(AA) düzgün, 2 tane heterezigot düzgün (Aa ), bir tane de homozigot buruşuk (aa) elde edilir. Kısacası bu durumun sebebi çekini ve baskın gendir.

3. Yusuf DNA modeli oluşturmak için sınıfa aşağıdaki malzemeleri getiriyor.

• 20 adet mavi düğme
• 20 adet kırmızı düğme
• 50 adet yeşil düğme
• 50 adet sarı düğme
• 140 adet turuncu düğme
• 140 adet siyah düğme

Yusuf oluşturduğu DNA modelinde timin bazını yeşil, guanin bazını kırmızı, fosfatı siyah düğmelerle temsil ediyor. Buna göre Yusuf; modelde adenin bazı, sitozin bazı ve deoksiriboz şekerini hangi renk düğmelerle temsil etmiştir?

  • Cevap:

adenin 50 sarı
sitozin 20 mavi
deoksiriboz şekeri 140 turuncu

4. Kaktüslerin yapraklarının diken şeklinde, nilüfer bitkisinin yapraklarının ise geniş olmasının sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Verilen özellikleri adaptasyon konusu kapsamında incelenir.

Kaktüs yaprakları dikenler şeklindedir. Kaktüslerin gövdeleri kısa ve yaprak yüzeylerinin dar olması su ihtiyacının az olmasını sağlar. Böylece kaktüs bitkisi suyun az olduğu çöl ortamında yaşayabilir.
Nilüfer bitkisi su üzerinde yaşar. Bu kapsamda terleme ile su kaybının daha fazla olması için bu bitki geniş yüzeyli yapraklara sahiptir.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
18
love
6
angry
5
unlike
2
sad
1
clap
1
confused
0
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!