8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 69
“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 69
Soru: Bezelyelerde uzun boyluluk aleli, kısa boyluluk aleline baskındır. Saf döl uzun boylu bezelye ile saf döl kısa boylu bezelyeyi çaprazlayınız. Elde ettiğiniz bireyin fenotip ve genotipini belirledikten sonra bu yavru bireyleri kendi aralarında çaprazlayarak elde edeceğiniz ikinci kuşak bireylerin fenotip ve genotiplerini belirtiniz.
- Cevap:
Bezelye boyu çaprazlaması
- Saf uzun × saf kısa: LL × ll → F₁: hepsi Ll (fenotip: uzun).
- F₁ kendi arası: Ll × Ll → F₂ genotip: 1/4 LL, 1/2 Ll, 1/4 ll; fenotip: %75 uzun, %25 kısa.
3. ETKİNLİK
Çaprazlama Yapıyorum Amaç: Tek karakter çaprazlamasını kavramak.
Araç Gereç: Sarı ve yeşil renkli karton veya kâğıt, kalem, makas, poşet (2 adet), etiket, cetvel.
Etkinliğin Yapılışı
➢ Etiketlerden birine erkek, diğerine dişi yazınız ve etiketleri poşetlere ayrı ayrı yapıştırınız.
➢ Sarı ve yeşil karton veya kâğıtları 1 X1 cm olacak şekilde 50 tane kareye bölüp kesiniz. (50 sarı, 50 yeşil kareniz olacak.)
➢ Sarı renkli karelere (A), yeşil renkli olanlara (a) yazınız. (A harfi sarı tohum alelini, a harfi yeşil tohum alenini temsil etmektedir.)
➢ Poşetlerin her birine 25 sarı ve 25 yeşil kare parçaları koyunuz.
➢ Önce dişi yazan poşetten, daha sonra erkek yazan poşetten rastgele birer kâğıt çekiniz. Kâğıtları poşete geri atmayınız.
➢ Çektiğiniz kâğıtlarda yazan harfleri yan yana getirdiğinizde oluşan durumu aşağıdaki tabloya işaretleyiniz.
Etkinlik Soruları
Soru: 1) Sarı ve yeşil kâğıtlara yazılan harflerin neyi temsil ettiğini söyleyiniz.
- Cevap: Sarı (A) ve yeşil (a) harfleri tohum rengi alellerini temsil eder.
Soru: 2) Elde ettiğiniz sonuçlara göre genotip oranlarını yazınız.
- Cevap: Genotip oranı (beklenen): AA : Aa : aa = 1 : 2 : 1.
Soru: 3) Elde ettiğiniz sonuçlara göre fenotipleri ve fenotip oranlarını yazınız.
- Cevap: Fenotip ve oran: Sarı : Yeşil = 3 : 1 (A baskın).
Soru: 4) Baskın fenotipli bireylerin genotipleri arasındaki farklılığı açıklayınız.
- Cevap: Baskın fenotip iki genotipten gelebilir: AA (saf) veya Aa (melez).
8. Sınıf Hecce Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























