Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 10-11

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 10-11 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 10-11

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 10

A. XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ

1. Avrupa’daki Gelişmelerin Osmanlı Devleti’ne Yansımaları

Osmanlı Devleti’nin XX. yüzyıl başlarındaki siyasi ve sosyal durumunun kavranabilmesi için öncelikle Avrupa’daki gelişmelerin hatırlanması gerekir.

XX. yüzyıla girerken Avrupa siyasi, askerî ve ekonomik bakımdan gücünün zirvesinde bulunuyordu. Avrupa ülkelerinde XV ve XVI. yüzyıllarda yeniden doğuş anlamına gelen Rönans hareketi yaşandı. Güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmeleri içeren Rönesans ile birlikte insan aklını küçümseyen, eleştiriyi yasaklayan dogmatik düşüncenin yerini deneye, gözleme ve sorgulamaya dayanan özgür düşünce aldı. Din adamlarının devlet ve toplum üzerindeki egemenliğine tepki olarak ortaya çıkan Reform hareketleriyle de Avrupalılar kilisenin baskısından kurtuldular. Avrupa XVII. yüzyılda Akıl Çağı’nı, XVIII. yüzyılda ise Aydınlanma Çağı’nı yaşadı. Böylece insan aklına dayanan pozitif düşüncenin önündeki engelleri kaldırarak yenileşme ve ilerleme yolunda önemli adımlar attı.

18. yüzyılda İngiltere’de başlayan ve diğer Avrupa ülkelerine yayılan Sanayi İnkılabı’yla birlikte insan gücünün yerini makineler aldı. Üretimde ve ulaşımda buhar makinelerinin devreye girmesiyle pamuk, kömür gibi ham maddelere duyulan ihtiyaç daha önceki devirlere göre görülmemiş ölçüde arttı. Diğer yandan fazla miktarda üretilen malların pazarlanması da ayrı bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Bütün bu gelişmeler sanayileşmiş Avrupa devletleri arasında ham madde ve pazar ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni bir sömürgecilik yarışının başlamasına yol açtı. Bu devletler sanayileri için gereken ham maddeleri ve enerji kaynaklarını elde etmek amacıyla geri kalmış ülkeleri sömürge hâline getirdiler. Diğer yandan ellerinde biriken sermaye fazlasını sömürgelerinde kârlı yatırımlara dönüştürdüler. Buralarda yeni şehirler, limanlar, demir yolları ve telgraf hatları inşa ettiler. Ülkelerindeki fazla nüfusu sömürgelerine yerleştirerek de Sanayi İnkılabı’nın ortaya çıkardığı işsizlik, barınma vb. sorunlara çözüm bulmaya çalıştılar.

Osmanlı Devleti Sanayi İnkılabı’nı takip edemedi. İnsan gücüne dayalı olarak üretim yapmaya çalışan Osmanlı zanaatkârları Avrupa’nın bol ve ucuz sanayi ürünleri ile rekabet edemeyince de Osmanlı ekonomisi çöküntüye uğradı. Bundan sonra Osmanlı Devleti dışarıya ham madde satan, dışarıdan ise mamul madde alan bir devlet hâline geldi. Osmanlı pazarları yabancı sanayi malları ile dolarken ülkede işsizlik arttı. Bu dönemde Osmanlı Devleti artan para ihtiyacını karşılamak üzere ilk kez dış borç aldı. Borçlarını ödeyemeyince de alacaklı devletlerin 1881’de kurduğu Düyûn-ı Umûmiye İdaresine (Genel Borçlar İdaresi) (Görsel 1.1) bazı gelir kaynaklarını bırakmak zorunda kaldı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 11

Sanayi İnkılabı (Görsel 1.2) gibi Avrupa’da ve dünyada önemli değişikliklere yol açan olaylardan biri de Fransız İhtilali (Görsel 1.3) oldu. Fransız İhtilali ile birlikte Fransa’da sınıf ayrımına dayalı feodal düzen ve krallık rejimi yıkılarak yurttaşların eşitliği ilkesini esas alan cumhuriyet ilan edildi. İnsan hakları kavramıyla birlikte milliyetçilik, özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve adalet ilkeleri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede hızla yayıldı. Diğer yandan Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’nde belirtilen egemenliğin millete ait olduğu prensibi özellikle monarşi ile yönetilen çok uluslu imparatorlukların dağılmasını hızlandırdı. İmparatorlukların yerini millî egemenliğe dayanan ulus devletler almaya başladı.

Fransız İhtilali’nin sonuçlarından en fazla etkilenen devletlerden biri Osmanlı Devleti oldu. Sırplar, Rumlar, Bulgarlar, Rumenler, Karadağlılar, Arnavutlar gibi Osmanlı topraklarında yaşayan milletler milliyetçilik düşüncesinin etkisinde kalarak ayaklandı. Bu milletler Avrupalı devletlerin de yardımıyla bağımsızlıklarını kazanarak Osmanlı Devleti’nin XIX. yüzyılın başlarından itibaren dağılma sürecine girmesine yol açtılar.

Edindiğiniz bilgilerden yararlanarak Sanayi İnkılabı ve Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devleti’ne etkilerini aşağıdaki noktalı yerlere kısaca yazınız.

Sanayi İnkılabının Olumlu Etkileri

  • Cevap: Sanayi Devrimi halkın genel refahının artmasını sağlamıştır. Sağlık alanına da olumlu etkisi olan devrim sayesinde sıtma, veba, humma gibi ölümcül hastalıklar ortadan kalkarken, uzun vadede yaşam şartlarının iyileşmesi ile insan ömrü giderek uzamaya başlamıştır.

Fransız İhtilalinin Olumlu Etkileri

  • Cevap: Fransız İhtilali ile birlikte Fransa’da sınıf ayrımına dayalı feodal düzen ve krallık rejimi yıkılarak yurttaşların eşitliği ilkesini esas alan cumhuriyet ilan edildi. İnsan hakları kavramıyla birlikte milliyetçilik, özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve adalet ilkeleri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede hızla yayıldı.

Sanayi İnkılabının Olumsuz Etkileri

  • Cevap: Korkunç yaşam koşulları Sanayi Devrimi sırasında şehirler büyüdükçe insanlar şehrin içinde sıkışmaya başladı. Kötü beslenme. Stresli ve kötü bir yaşam tarzı. Tehlikeli çalışma koşulları. Çocuk işçiler çalıştırılmaya başlandı. Kadınlara karşı ayrımcılık arttı. Çevre felaketleri artmaya başladı.

Fransız İhtilali’nin Olumsuz Etkileri

  • Cevap: Osmanlı devletin çok uluslu yapısı olması nedeniyle Milliyetçilik akımı oraya çıktı. Bu durum isyanlar ve ayaklanmalar oluşturdu. (Yunan, Sırp isyanları gibi).

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 10-11 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!