Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 115

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 115

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 115

3. Halkçılık

Halk, milletin bugün hayatta olan bireylerinin toplamı için kullanılan bir kavramdır. Buna göre bir ülkede oturan, o ülkeyi vatan bilen ve geleceğini o ülkenin geleceğine bağlamış olan insanların tümüne halk denir. Halkçılık ise tüm vatandaşların kanun önünde eşitliğini, vatandaşların temel hak ve özgürlükler ile kamu hizmetlerinden adil biçimde yararlanmasını esas alan bir ilkedir.

Halkı eşit bireylerden oluşan insan topluluğu olarak kabul eden halkçılık ilkesine göre toplumda ayrıcalıklı bir kimse, aile veya sınıf yoktur. Atatürk, halkçılık ilkesinin bu temel özelliğini “Bizim düşüncemizde; çiftçi, çoban, amele, tüccar, sanatkâr, asker, doktor kısacası herhangi bir sosyal müessese- de çalışan bir vatandaşın hak, menfaat ve hürriyeti eşittir.”(1) sözleriyle ifade etmiştir.

Bir toplumda halkçılık ilkesinin uygulanmamasının sonuçları neler olabilir?

  • Cevap: Halkçılık ilkesinin uygulanmaması eşitlik kavramını yok edeceği için, toplumda ayrıcalıklı sınıflar oluşacak, millî birlik ve beraberlik bundan zarar görecek ve toplumsal barışı ve dayanışma duygusunu zedelenecektir. Halkçılık ilkesi ile elde edilen demokratik haklar uygulanamayacak, temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasında sorunlar yaşanacaktır. Adaletin yerine getirilmesinde herkesin kanun önünde eşit olduğu ilkesi uygulanmadığı için hak kayıpları ve adaletsizlikler yaşanacaktır.

Devletçilik ilkesinin ülkemize sağladığı kazanımlarla ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Atatürk’ün benimsediği devletçilik ilkesi ile toplumsal kalkınma başlatılmıştır. Yeni iş gücü alanları yaratılmış; ekonomik gelişmenin yanında toplumun ekonomik, siyasal ve kültürel düzeyinin yükseltilmesi sağlanmıştır. Devletçilik ilkesinin uygulanmasıyla birlikte ekonomideki durgunluk sona erdi. Ekonomik etkinlikler hız ve canlılık kazandı. Yeni fabrikalar açıldı. Sanayileşmede itici güç olarak Sümerbank, yer altı kaynaklarını işletmek için Etibank ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü kuruldu.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!