Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 12-13-14

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 12-13-14 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 12-13-14

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 12

2. Dağılmayı Önleme Çabaları

Fransız İhtilali’nin ortaya çıkardığı siyasi düşünceler Osmanlı devlet adamları arasında taraftar buldu. Bu devlet adamları söz konusu düşüncelerin etkisiyle Tanzimat ve Islahat Fermanlarını ilan ettiler. Aynı şekilde meşrutiyet yönetimine geçilmesini sağlayarak Osmanlı Devleti’nin parçalanmasını önlemek istediler.

Tanzimat Fermanı 3 Kasım 1839’da ilan edildi (Görsel 1.4). Fermanın ilanıyla birlikte dil, din, ırk farkı gözetmeksizin bütün Osmanlı vatandaşlarının kanunlar önünde eşitliği kabul edildi. Vatandaşların can, mal ve namus dokunulmazlığının devlet güvencesinde olduğu vurgulandı. Mahkeme kararı olmadan kimsenin cezalandırılamayacağı, herkesten gelirine göre vergi alınacağı ve askerliğin bir vatan görevi olduğu hükme bağlandı. Zorunlu askerlik süresi dört yıl olarak belirlendi. Müsadere uygulaması kesin olarak kaldırılırken herkesin mülkiyet ve miras hakkına sahip olacağı belirtildi.

Osmanlı Devleti Tanzimat Fermanı’yla vatandaşlarına tanıdığı hakların sınırlarını 1856’da ilan ettiği Islahat Fermanı’yla daha da genişletti. Fermanla gayrimüslim Osmanlı vatandaşlarına devlet memuru olma ve askerî okullara girme hakkı verildi. Bu vatandaşların mülkiyet hakkı güvence altına alınırken yabancı uyruklulara Osmanlı ülkesinde mülk edinme ve arazi satın alma hakları verildi. Sadece gayrimüslimlerden alınan cizye vergisi kaldırıldı. Gayrimüslimleri küçük düşürücü ifadelerin kullanılması yasaklandı. Ayrıca “Haklar eşitse ödevler de eşit olmalıdır.” ilkesi gereği bu vatandaşlara askerlik yapma yükümlülüğü getirildi.

Islahat Fermanı Osmanlı yönetimi altındaki Müslüman halk ile gayrimüslimler arasındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırdı. Ancak asıl amaçları bağımsızlıklarını kazanmak olan gayrimüslimler bu düzenlemeden memnun olmadılar. Aynı şekilde onları destekleyen Avrupa devletleri de azınlık haklarının yeterli olmadığını öne sürerek Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmaya devam ettiler.

Tanzimat Dönemi’nde yetişen ve Jön Türkler (Genç Osmanlılar) adıyla bilinen Türk aydınlarına göre Osmanlı Devleti’nin yaşadığı sorunlar mutlakiyet yönetiminden kaynaklanıyordu. Bu nedenle bir an önce meşrutiyet yönetimine geçilmeli ve dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin bütün Osmanlı vatandaşlarına devlet yönetimine katılma imkânı tanınmalıydı. Böylece gayrimüslim vatandaşlar da kendilerini Osmanlı olarak görecek ve devletten ayrılma ihtiyacı duymayacaklardı. Ayrıca Avrupa devletlerinin baskıları da kendiliğinden ortadan kalkacaktı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 13

“Tanzimatla birlikte devlet yönetiminin yanı sıra Osmanlı kültür hayatında da yeni bir dönem başladı. Bu dönemde başta İstanbul olmak üzere ülkenin büyük şehirlerinde mimariden yaşam tarzına, eğitimden ekonomiye kadar önemli değişiklikler yaşandı.

Tanzimat Dönemi’nde mimari yapılar genellikle Batı tarzında inşa edildi. Diğer yandan devlet desteğiyle Avrupa ülkelerine, özellikle de Fransa’ya gençler gönderildi. Batı dillerini öğrenen ve Avrupa kültürünü yakından tanıyan bu gençlerin etkisiyle sosyal hayatın kılık kıyafet, görgü kuralları ve eğlence alışkanlıkları gibi alanlarında değişimler gözlemlendi. Toplumun orta hâlli ve zengin kesimleri lüks tüketime yönelirken evler masa, sandalye, koltuk gibi eşyalarla Batı tarzında döşenmeye başlandı.”

Jön Türkler Meşrutiyet’e karşı çıkan padişah Abdülaziz’i tahttan indirerek onun yerine V. Murat’ı geçirdiler. Bir süre sonra da Meşrutiyet’i ilan etmeyi kabul eden II. Abdülhamit’i tahta çıkardılar. Padişah 23 Aralık 1876’da Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası olan Kanun-u Esasi’yi yürürlüğe koydu (Görsel 1.5). Böylece Osmanlı Devleti’nde anayasal düzene geçilirken mutlakiyet yönetimi yerini meşrutiyete bıraktı.

Görseldeki insanların yağmura rağmen Kanun-u Esasi’nin ilanını dinlemeye devam etmelerinden hareketle hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Halkın eşitliği, anayasal hukuk kazanımları için ne olursa olsun yağmur fırtına dinlemeden bu önemli kazanım anını dinlediklerini görürüz. Çünkü vatandaş biliyor ki bu haklar onun yararınadır, anayasa sayesinde güvenliği de adalet durumu da artı ş gösterecektir.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 14

Osmanlı-Rus Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Meclis ile hükümet arasındaki ilişkiler gerildi. Bunun üzerine II. Abdülhamit Kanun-u Esasi’de padişaha tanınmış olan Meclisin tatiline karar verme yetkisini kullanarak Mebusan Meclisini tatil etti. Meclis bir daha toplantıya çağrılmadığı için Kanun-u Esasi hukuken olmasa bile fiilen hükümsüz hâle geldi. Böylece Birinci Meşrutiyet Dönemi sona erdi.

Osmanlı Devleti’nin yenilgisiyle sonuçlanan 93 Harbi’nin (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) ardından 3 Mart 1878’de Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmadan Rusya’nın güçlü bir devlet olarak çıkması başta İngiltere olmak üzere Avrupa devletlerinin tepkisine neden oldu. Söz konusu devletlerin baskıları karşısında geri adım atan Rusya, antlaşma maddelerinin tekrar görüşülmesi için Berlin’de yeni bir kongre toplanmasını kabul etmek zorunda kaldı. Kongre sonunda imzalanan Berlin Antlaşması’yla Sırbistan, Romanya ve Karadağ bağımsızlıklarını kazanarak Osmanlı Devleti’nden ayrıldı (Harita 1.1). Rusya Kars, Ardahan ve Batum’u topraklarına katarken Avusturya, Bosna Hersek’i koruyuculuğu altına aldı. Bunu izleyen günlerde İngiltere Kıbrıs ve Mısır’ı, Fransa ise daha önce ele geçirdiği Cezayir’e ek olarak Tunus’u topraklarına kattı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 12-13-14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!