Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 124-125

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 124-125 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 124-125

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 124

gün çıkardığı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun ile Harf İnkılabı’nı gerçekleştirdi. Kanun’un kabulünden sonra hükümet yeni harflerin halka öğretilmesi amacıyla “Millet Mektepleri Talimatnamesi”ni hazırladı. Talimatname’nin 24 Kasım 1928’de yürürlüğe girmesiyle birlikte Atatürk de millet mekteplerinin başöğretmenliğini kabul etmiş oldu. Böylece 24 Kasım günü, ülkemizde her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanan özel bir güne dönüştü.

Başöğretmenliğini Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal’in yaptığı millet mekteplerine halk yoğun ilgi gösterdi. Uygulama Türk basınında da “cehaletle savaş”, “tarihin ilk irfan seferberliği” gibi ifadelerle desteklendi.

Millet Mektepleri Talimatnamesi’ne göre 16-45 yaş arasındaki kadın ve erkeklerin devam edeceği millet mektepleri 1 Ocak 1929’da eğitime başladı (Görsel 4.9). 1929-1933 yılları arasında millet mekteplerinde %65’i köylerde olmak üzere 54.050 derslik açıldı. Beş yıl içinde 2.305.924 kişinin kayıt yaptırdığı bu okullardan 1.217.144 kişi bitirme belgesi aldı. Millet mekteplerinin açılmasıyla okuryazar oranı artarken harf inkılabı ile de konuşma ve yazı dili arasındaki uyumsuzluk giderildi. Böylece Türk dilinin gelişimi hızlandı.

Sizden millet mektepleri için bir logo hazırlamanız istenseydi nasıl bir logo hazırlardınız? Logonuzu defterinize çiziniz.

  • Cevap:

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 125

olan Afet Hanım 1930’da Mustafa Kemal’in direktifleriyle Türk Tarihi Tedkik Heyetini kurdu. Türk tarihinin kaynaklarını araştırmak, bulmak ve yayımlamakla görevli bu heyet ilk önce “Türk Tarihinin Ana Hatları” adlı bir eser hazırladı. 1931’de Türk Tarihi Tedkik Cemiyetinin kurulmasından sonra da çalışmalarını bu cemiyetin çatısı altında sürdürdü.

Türk Tarihi Tedkik Cemiyeti ilk iş olarak liselerde okutulmak üzere 4 ciltlik bir “Tarih” kitabı yayımladı. Ardından da Ankara’da Birinci Türk Tarih Kongresi’ni topladı. Kongreye katılan Mustafa Kemal burada yaptığı konuşmada “Ben fâni bir insanım, bir gün öleceğim. Büyüklüğüne ve üstün kabiliyetine inandığım Türk ulusunun gerçek tarihinin yazılmasını sağlığımda görmek istiyorum. Onun için bu toplantılarda kendimden geçiyor, her şeyi unutuyor, sizi yoruyorum. Beni affedin!”(1) diyerek Türk tarihinin aydınlatılmasına verdiği önemi göstermiştir.

Türk Tarihi Tedkik Cemiyeti 1935’ten itibaren çalışmalarına önce Türk Tarih Araştırma Kurumu, daha sonra da Türk Tarih Kurumu adıyla devam etti.

Mustafa Kemal’in tarihe olan tutkusu ve bu alandaki gayretleri ile ilgili duygu ve düşünceleriniz nelerdir?

  • Cevap: Atatürk, Türk Tarihinin, dolayısıyla Türk medeniyetinin en ince ayrıntılarına kadar ortaya çıkarılması üzerinde durmuştur. Çünkü, Türk kabiliyet ve kudretinin tarihteki başarıları meydana çıktıkça, bütün Türk çocukları kendileri için lâzım olan atılım kaynağını tarihte bulabileceklerdir. Türk çocukları bu tarihten bağımsızlık fikrini kazanacaklar, o büyük başarıları düşünecekler, harikalar yaratan adamları öğrenecekler, kendilerinin aynı kandan olduklarını düşünecekler ve bu kabiliyetle kimseye boyun eğmeyeceklerdir.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 124-125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!