Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 129

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 129

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 129

D. TOPLUMSAL ALANDA İNKILAPLAR

Mustafa Kemal’e göre Millî Mücadele yalnızca vatanın kurtarılmasından ibaret bir iş değildi. Ona göre milletimizin gerçek anlamda kurtuluşu her yönüyle çağdaş bir toplum hâline gelmesiyle mümkün olabilirdi. Mustafa Kemal çağdaşlaşmanın gereği ve önemi ile ilgili düşüncelerini “Medeniyetin kudret ve yüksekliği karşısında Orta Çağ’a ait zihniyetlerle, ilkel hurafelerle yürümeye çalışan milletler mahvolmaya veya hiç olmazsa esir ve aşağı olmaya mahkûmdurlar.”(1) sözüyle dile getirmiştir. Türk milletinin bu duruma düşmemesi için de toplumsal alanda çeşitli inkılaplar yapmıştır.

1. Şapka ve Kıyafet İnkılabı

Ülkemizde cumhuriyet öncesinde insanlar dinlerine, mezheplerine, milliyetlerine veya mesleklerine göre farklı başlıklar ve kıyafetler giyerlerdi. Bu nedenle giysiler vatandaşlar arasında birlik, beraberlik ve millet olma duygularını güçlendirmek yerine ayrılıkları belirginleştirici bir rol oynuyordu.

Mustafa Kemal Türk milletini her yönüyle olduğu gibi dış görünüşüyle de çağdaş bir millet hâline getirmek istiyordu. Bu amaçla 24 Ağustos 1925’te başında şapkasıyla bir yurt gezisine çıktı. Çankırı ve Kastamonu üzerinden İnebolu’ya gelen Mustafa Kemal geçtiği yerlerde halkın büyük ilgisiyle karşılandı (Görsel 4.15). O, burada yaptığı konuşmada yeni kıyafetleri ve şapkayı şu sözlerle tanıttı:

“Arkadaşlar medeni ve beynelmilel kıyafet bizim için, çok cevherli milletimiz için layık bir kıyafettir. Onu giyeceğiz. Ayakta iskarpin veya fotin, bacakta pantolon, yelek, gömlek, kravat, yakalık, ceket ve tabiatıyla bunları tamamlamak üzere başta güneş korumalı serpuş! Bunu açık söylemek isterim:

Bu serpuşun ismine şapka denir!”

Kısa sürede tüm yurtta etkisini gösteren bu gezi sonrasında pek çok yerde insanlar başlarındaki fesi ve sarığı çıkararak şapka giymeye başladı. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti de Mustafa Kemal’in Ankara’ya dönüşünden sonra memurların şapka giymeleri yönünde bir karar aldı. Kararın ardından 25 Kasım 1925’te TBMM’de Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun kabul edildi. Böylece kıyafet karmaşasına son verilerek toplumdaki millî birlik ve beraberlik duygularının güçlendirilmesi yolunda önemli bir adım daha atılmış oldu. 3 Aralık 1934 tarihli Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun’la da dinî kıyafetlerin din adamları tarafından sadece ibadethanelerde giyilebileceği hükme bağlandı.

Kıyafet İnkılabının Türk toplumuna sağladığı yararlar neler olmuştur?

  • Cevap: Kıyafet İnkılâbı, Türkiye’nin kurulmasının ardından, halkın ve memurun kılık ve kıyafetinin düzenlenerek çağdaş giyime uygun hâle getirilmesi için 1934 yılında çıkarılan kanunla yapılan düzenlemedir. Atatürk devrimlerinin bir parçası olan bu kanunla belirli tipte kıyafetlerin giyilmesi ise yasaklanmıştır. Mustafa Kemal, Türk toplumunu bütünü ile çağdaş, tüm manası ile ve görünüşü ile modern bir toplum şekline getirmeyi başarmıştır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 129 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!