Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 136

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 136

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 136

Cumhuriyet Dönemi’nde ekonomik hayatın temel faaliyet alanlarından biri olan ticareti geliştirmeye yönelik adımlar atıldı. Tüccarlara kredi sağlamak amacıyla ülkemizin ilk özel bankası olan Türkiye İş Bankası kuruldu. Diğer yandan kapitülasyonlar nedeniyle büyük ölçüde yabancıların kontrolüne geçmiş olan ticaretimizin millileştirilmesine çalışıldı. Çıkarılan kanunlarla yabancılar tarafından işletilen demir yolları ve rıhtımlar ile elektrik, hava gazı, su ve telefon şirketleri devletçe satın alındı. Ayrıca yerli tüccarlarımızı yabancılarla rekabet edebilecek seviyeye getirebilmek amacıyla 1929’da gümrük vergileri yükseltildi.

Ülkemizde devlet, ekonomik hayatın içinde yer alsa da özel sektörü güçlendirme hedefinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Bu amaçla fabrika kuracak girişimcilere kredi vermesi için 1933 yılında Sümerbank faaliyete geçirildi. 1935 yılında ise maden kaynaklarını tespit etmek ve madenciliği geliştirmek üzere Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü kuruldu. Ayrıca madenlerimizi işletmek üzere Etibank açıldı. Bu dönemde Sümerbank tarafından deri işleme ve dokuma fabrikaları kuruldu (Görsel 4.22). Aynı dönemde Paşabahçe’de cam, İzmit’te kâğıt,
Karabük’te demir çelik fabrikaları faaliyete geçti. Ayrıca yurdun çeşitli yerlerinde şeker fabrikaları açıldı.

Sanayileşmeyi millî politikası hâline getiren Türkiye Cumhuriyeti 1934 yılında Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı’nı yürürlüğe koydu. Devlet bu planla ham maddesi ülkemizde bulunan sanayi tesisleri kurmayı amaçladı. Planda öngördüğü yirmi fabrikadan on altısını üç yılda kurarak önemli bir başarıya imza attı.

Birinci Beş Yıllık Sanayi Planında yer alan fabrikalar hangi ürünleri üretmek üzere kurulmuş olabilir? Neden?

  • Cevap: Çimento, Cam, Şişe, Tekstil, Demir-Çelik, Kimya, Kükürt ve Şeker üretimi gerçekleştirilmesi için fabrikalar inşa edildi.

Kabotaj Kanunu’nun ülkemize sağladığı yararlar neler olabilir? 

  • Cevap: Bu yasa ile beraber Türkler kendi limanlarında, akarsularında, göllerde, Marmara Denizi ve boğazlarda tam bağımsızlığı kazanmış oldu. Yabancı devletlerin gemilerinin, sadece Türk ve yabancı devletlerin limanları arasında ticaret yapabileceği belirtildi. Böylelikle ekonomide ilk bağımsızlık elde edildi.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 136 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!