Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 140

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 140

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 140

Ğ. ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINI OLUŞTURAN TEMEL ESASLAR

Atatürk ilke ve inkılapları, vatanı ve bağımsızlığı elinden alınmak istenen Türk milletinin yaşama azminin bir göstergesidir. Bu nedenle Atatürkçülüğün dayandığı temel esasların başında bağımsızlık ve özgürlük gelir. Türk milleti bu esaslardan aldığı güçle sömürgeciliğe karşı zafer kazanan ilk millet olmuş, tam bağımsız ve millî bir cumhuriyet vücuda getirmiştir.

Atatürk, gerçek anlamda bağımsızlığın ve özgürlüğün ancak egemenliğin millete ait olmasıyla sağlanabileceğine inanmıştır. Bu nedenle Millî Mücadele’nin ilk günlerinden itibaren millet ve millî irade kavramlarını öne çıkarmıştır. 23 Nisan 1920’de de Büyük Millet Meclisini açarak “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”(1) ilkesini hayata geçirmiştir. “Millî egemenlik uğrunda canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun.”1 (2) sözleriyle de bu ilkeye olan bağlılığını ifade etmiştir.

Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı esaslardan biri de milli kültürün geliştirilmesidir. “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.”(3) diyen Büyük Önder millî kültürün önemini “Milli kültürün her alanda açılarak yükselmesini Türkiye Cumhuriyeti’nin temel dileği olarak temin edeceğiz.”(4) sözleriyle dile getirmiştir.

Atatürk, millî kültürü oluşturan unsurların başında millî tarihi görerek millî tarih bilincini geliştirmeye yönelik adımlar attı. Türk milletinin dünya medeniyetinin gelişmesine katkıda bulunduğunu ve tarih boyunca insanlığa hizmet ettiğini bilen Atatürk, millî tarihimizin her yönüyle araştırılarak ortaya çıkarılmasına çalıştı. Bu amaçla Türk Tarih Kurumunu kurdu (Görsel 4.26).

Atatürk’ün millî tarih bilincini uyandırması toplumumuzdaki millî birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirmiştir. Onuncu Yıl Nutku’nda Türk milletinin karşılaştığı güçlükleri millî birlik ve beraberlikle yendiğini belirten Atatürk, bu duyguyu bir milletin en değerli varlığı olarak görmüştür. Millî birlik ve beraberliğe verdiği önemi de “Türk ulusunun idaresinde ve korunmasında ulusal birlik en yüksekte göz diktiğimiz idealdir.”(5) sözüyle dile getirmiştir. O, bu idealini gerçekleştirmek için Sivas Kongresi’n- de millî cemiyetleri birleştirmiş ve böylece ulusal birliği sağlama yolunda ilk adımı atmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşuyla da millî birliğimizi ve bunun doğal sonucu olarak ülke bütünlüğümüzü güvence altına almıştır.

Atatürk ilke ve inkılaplarının ana esaslarından biri de Türk milletini çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarma idealidir. Atatürk bu idealini “Ey Türk milleti! Sen fikirde ve medeniyette de insanlığın şerefisin. Tarih, kurduğun medeniyetlerin övgüleriyle doludur. On bin yıllık kültür mirası, ruhunda bakir ve tükenmez bir kudret hâlinde yaşıyor. Tarih, medeniyet safında layık olduğun yeri parmağıyla gösteriyor. Oraya yürü ve yüksel! Bu senin için hem bir hak hem de bir vazifedir!”(6) sözleriyle ortaya koymuştur. Çağdaşlaşma hedefini gerçekleştirmek için de devlet yönetimi, eğitim, sağlık, hukuk, ekonomi ve kültür alanlarında inkılaplar yapmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!