Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 17

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 17

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 17

B. MUSTAFA KEMAL’İN DOĞUMU, AİLESİ VE ÇOCUKLUĞU

1. Mustafa Kemal’in Doğumu ve Çocukluğu

Mustafa Kemal, 1881 yılında, o zamanlar bir Osmanlı kenti olan Selânik’te doğmuştur (Görsel 1.11) Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Bey (Görsel 1.12), Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Aydın’ın Söke ilçesinden getirilerek Selânik’e yerleştirilen Türklerdendir. Annesi Zübeyde Hanım (Görsel 1.13) ise Orta Anadolu’dan göç ederek Selânik’e yerleşen bir Türk ailesinin kızıdır.

Mustafa sevgi, saygı ve dayanışma duygularının hâkim olduğu bir aile ortamında yetişti. Okuma yazma bilen, eğitimli ve kültürlü insanlar olan Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanım, çocuklarının eğitimine önem veren kişilerdi. Ali Rıza Bey’in erken yaşta ölümü üzerine bu görevi Zübeyde Hanım tek başına yürütmek zorunda kaldı.

Mustafa’nın doğduğu sırada beş yüz yıllık bir Türk şehri olan Selânik, işlek limanı, canlı ticaret hayatı ve kendisini Avrupa ülkelerine bağlayan demir yolu ile önde gelen Osmanlı şehirlerinden biriydi. Ekonomik ve kültürel dinamizmin hâkim olduğu Selânik’te çeşitli dinlerden ve milletlerden insanlar bir arada yaşıyorlardı. Nüfusun büyük bölümünü Türklerin oluşturduğu bu şehirde, Müslümanların dışında Rumlar ve Museviler de bulunuyordu. Selânik, devletin geleceğinden kaygı duyan aydınların toplanıp gazeteler çıkardıkları, cemiyetler kurup tartışmalar yaptıkları önemli merkezlerden biriydi.

Selânik, başta milliyetçilik olmak üzere Batı’dan gelen fikir akımlarına açık bir konumdaydı. Diğer yandan Selânik’te yaşayan Türkler, çeşitli Balkan milletlerinin baskılarını üzerlerinde hissediyor ve onlara karşı var olma mücadelesi veriyorlardı. Bu nedenle Anadolu’daki soydaşlarına göre Türk milliyetçiliği bilincini daha erken bir zamanda kazanmışlardı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!