Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 178-179

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 178-179 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 178-179

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 178

2. Atatürk’ün Kitapları

Atatürk’ün cumhuriyet gibi siyasi alanda ortaya çıkardığı eserlerinin yanı sıra yazılı eserleri de vardır. Bu eserlerin en önemlisi olan Büyük Nutuk dördüncü ünitede ele alınmıştı. Atatürk’ün diğer eserleri genellikle mesleği olan askerlikle ilgilidir. Bu eserlerin belli başlıları şunlardır:
Taktik Meselesinin Çözümü ve Emirlerin Yazılmasına Dair Öğütler: Atatürk’ün ilk kitabı sayılan bu eserde çeşitli cephelerde yapılmış savaşların seyri ve bu savaşlarda uygulanan taktikler ele alınmıştır.

Takımın Muharebe Eğitimi: Mustafa Kemal, 1908 yılında 3. Orduya bağlı 5. Kolordunun kurmay başkanıyken Almancadan çevirdiği bu eserde takım seviyesinde bir askerî birliğin değişik hava ve arazi şartlarında uygulaması gereken harp yöntemlerini anlatmıştır. Ayrıca subayların arazide yetiştirilmesini amaçlayan tatbikatların önemini vurgulamıştır.

Cumalı Ordugâhı-Süvari: Bölük, Alay, Liva Talim ve Manevraları: Mustafa Kemal 1909’da Makedonya bölgesindeki Cumalı Ordugâhı’nda görevli olduğu sırada süvari tugayının eğitim manevralarına katılmıştır. Tatbikat sırasında tuttuğu gözlem notlarından yararlanarak da “Cumalı Ordugâhı” adlı eserini yazmıştır. Mustafa Kemal süvari, bölük, alay ve tugay eğitimlerini anlattığı bu eserinde komutanların yaptıkları eleştirilere ve krokilere de yer vermiştir.

Taktik Tatbikat ve Seyahati: Mustafa Kemal’in iyi bir komutanın sahip olması gereken nitelikleri anlattığı eseridir. Mustafa Kemal bu eserinde komutanın birliğini barışta ve savaşta eğitmesi, elindeki kuvvetin eksikliğini gidermesi, üstün başarı ve düşünce gücüyle astları üzerinde otorite kurması gerektiği üzerinde durmuştur. Ayrıca bir komutanın cesarete, başkalarının hareketini önceden sezme ve harekâtını en uygun zamanda yapabilme yeteneklerine sahip olması gerektiğini söylemiştir.

Bölüğün Muharebe Eğitimi: Mustafa Kemal’in Almanca aslından çevirdiği bu eser yerleşim yerlerinde yapılacak savunma ve taarruz muharebeleriyle ilgili görüşleri içermektedir. Kitapta yerleşme yerlerinde savunma mevzilerinin hazırlanması, ateş bölüşümü ve mevzilerin işgali gibi askerî taktikler işlenmiştir.

Zabit ve Kumandan ile Hasbihal: Atatürk bu eserini (Görsel 7.6) 1914 yılında Kurmay Yarbay rütbesiyle Sofya’da askerî ataşe olarak görev yaptığı sırada yazmıştır. O, kitabının birinci bölümünde genç bir subay olarak ordudaki aksaklıkları görüp üst makamlara nasıl sunduğunu anlatmıştır. Ayrıca ülkenin içinde bulunduğu askerî ve siyasi durumdan duyduğu acıya yer vermiştir.

Atatürk, kitabında bir subayda bulunması gereken özveri, ölümü göze alma, emri altındakileri sevk ve idare edebilme, taarruz ruhuna sahip olma gibi özellikleri çeşitli örneklerle açıklamıştır. Bu bağlamda Trablusgarp’ta birlikte çarpıştığı korkusuz ve yiğit silah arkadaşlarını anarak onları “yüksek askerlik niteliklerine sahip insanlar” olarak tanımlamıştır.

Atatürk, eserinin son bölümünde kadının toplumdaki yerine de değinmiş ve kadınların toplumsal hayatta daha etkin olmaları gerektiğini vurgulamıştır.

Atatürk’ün yukarıda anlatılan eserlerine bakarak onunla ilgili hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Onun çok yönlü bir devlet adamı olduğunu anlarız. Onun geometriden savaş sanatlarına hemen her alanda eserler vermiş olması ne kadar çok bilgili olduğunu, okuduğunu ve entelektüel kimliğinin olduğunu gösterir bize.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 179

Vatandaş İçin Medeni Bilgiler: Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan’ın ismiyle yayımlanan kitapta yer alan fikirler büyük ölçüde Atatürk’ün 1929-1930 yıllarına ait yazılarında anlatılanları içermektedir. Afet İnan bu kitabı yazarken Atatürk’ün fikirlerinden ilham aldığını, anlatım ve üslubun da ona ait olduğunu belirtmiştir (Görsel 7.7).

Öğretici bir lider olan Atatürk bu eseriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği olarak gördüğü yeni nesli aydınlatıp bilinçlendirmek istemiştir. Gençlere medeni ve çağdaş bir toplumun nasıl olması gerektiğini öğretmeye ve onların yurttaşlık hak ve görevlerini özümsemelerini sağlamaya çalışmıştır.

Geometri: Atatürk bu kitabı (Görsel 7.8) 1936-1937 arasında, kış aylarında Dolmabahçe Sarayı’nda kendi eliyle yazmıştır. Yabancı terimlerle dolu ders kitaplarının öğrencilerin öğrenimini geciktireceğini düşünen Atatürk, bu eserini geometri öğretiminde yol gösterici olmak amacıyla kaleme almıştır.

Atatürk kitabında geometrideki temel kavramları açıklamış ve yabancı dildeki terimlerin yerine kendi türettiği Türkçe terimleri önermiştir. Aşağıda okullarımızdaki geometri derslerinde bugün hâlâ kullanılan bu terimlerden bazılarının eski ve yeni söylenişlerini görüyorsunuz.

Sizce Atatürk’ün yazdığı “Geometri” adlı kitabın ülkemizde bilimin gelişmesine katkıları neler olmuştur?

  • Cevap: Bu kitap çok uzun yıllar okullarda okutulmuştur. Bundan dolayı da okullardaki geometri derslerinin temellerini oluşturması, birçok yabancı terime Türkçe isimler vermesi de dilimizin gelişmesi ile korunmasına nasıl büyük katkılar yaptığını gösterir bizlere.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 178-179 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!