Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 18-19-20-21

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 18-19-20-21 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 18-19-20-21

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 18

Mustafa, daha çocukluk yıllarından itibaren Balkanların sosyal ve kültürel yapısı içinde çeşitli dinlerden ve milletlerden insanları yakından tanıdı. Azınlıkların emellerini ve birbirleriyle giriştikleri mücadeleleri görerek büyüdü.

2. Mustafa Kemal’in Öğrenim Hayatı

Mustafa okul çağına geldiğinde öğrenim hayatına hangi okulda başlayacağı konusu ailede küçük bir tartışmaya neden oldu. Ailesinde din adamlarının bulunmasıyla gururlanan Zübeyde Hanım, Mustafa’nın da onlar gibi olması gerektiğini düşünüyor ve bu nedenle dinî eğitim veren mahalle mektebine gitmesini istiyordu. Ali Rıza Bey’in niyeti ise Mustafa’yı Selânik’te yeni açılan, modern öğretim yöntemlerinin uygulandığı Şemsi Efendi İlkokuluna göndermekti. Atatürk bu konuyla ilgili şunları anlatır: “Annemle babam arasındaki anlaşmazlık epeyce sürdü. Araya halam Emine Hanım da girdi. Pek mühim bir meseleymiş gibi diğer akrabalar da işe karıştılar. Fakat benim fikrimi soran olmadı. Nihayet bir çaresi bulundu. Önce ilahilerle mahalle mektebine başladım. Bu suretle anamın dediği oldu. Birkaç gün sonra da oradan çıkarak Şemsi Efendi’nin mektebine kaydedildim. Babam da memnun kaldı.”

Şemsi Efendi (1851-1917)

Şemsi Efendi, 1851’de Selânik’te doğdu. Arapça ve Farsça’nın yanında Fransızca da öğrenen Şemsi Efendi Selânik’te yeni açılan bir yabancı okulda Türkçe öğretmenliği yaptı. Okuldaki çalışma ortamının mükemmelliğinden etkilenerek benzer şartlar ve yeni metotlarla Türk öğrencilerine öğretmenlik yapmak üzere bir ilkokul açmaya karar verdi. Şemsi Efendi, 1872 yılında Selânik’te tek katlı küçük bir binada okulunu açarak hizmete soktu. Çevresinde sevilen, çocukların önemini bilen, neşeli ve yalnız görev icabı değil ruhen de tam bir öğretmen olan Şemsi Efendi aynı zamanda öğrencilerinin disiplinine de önem verdi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 19

Türk milliyetçiliğinin XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren gelişmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Balkanlarda azınlıklar arasında görülen milliyetçilik akımları, özellikle XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türk milliyetçiliğinin gelişmesine sebep olmuştur. Balkan Türkleri, her şeyden önce var olma mücadelesi verilen yerlerde yaşayan kimselerin uyanıklığı içerisinde bulunuyorlardı. Devlet ekonomik, sosyal ihtiyaçlarını ve güvenliklerini sağlamada yetersiz kaldığı için Balkan Türkleri kendi çarelerini arama zorunluluğu ile özel teşkilatlanmalara yönelmişlerdir. Daha sonra bu gelişmeler Anadolu Türklerinde de görülecektir.

Atatürk’ün fikirlerinin oluşmasında ve askerlik mesleğini seçmesinde Selânik’in hangi özelliklerinin etkili olduğu söylenebilir?

  • Cevap: Atatürk’ün doğduğu dönemde Selanik’ de birçok ülkeden gelen insanlar vardı. Sırplar, Bulgarlar yani yabancılar. Çok kültürden insan demek çok yönlü fikir akımı demek. Atatürk’ te bunlardan çok etkilendi. Atatürk’ün doğduğu dönemde askerlik bütün erkek çocuklarının hayaliydi. Komşuları asker olan Atatürk’ün de canı çok istiyordu asker olmak. Ayrıca babasının Atatürk’e kılıç hediye etmesi Atatürk’ün aklını daha çok çekip asker olmasını sağladı.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 20

Mustafa Kemal yukarıda anlatılan girişimini hangi duygularının etkisiyle gerçekleştirmiş olabilir?

  • Cevap: Onun vatan sevgisi ile vatan toprakları olarak kabul ettiği yerlerde yaşanacak en ufak bir olumsuz gelişmede canını vatana armağan edecek kadar büyük bir ülke sevgisi içinde olduğunun göstergesidir.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 21

c. Harp Okulu ve Harp Akademisi

Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisini bitirdikten sonra 1899 yılında İstanbul’da bulunan Harp Okuluna (Görsel 1.16) başladı. O, İstanbul’da bulunduğu dönemde bir yandan askerlik bilgisiyle birlikte genel kültürünü de geliştirdi. “Bir kurmay subay kesinlikle yabancı dil bilmelidir, bunun aksini düşünmek büyük hatadır.”(1) diyerek Fransızca öğrenmeye daha çok zaman ayırdı. Fransa’dan getirttiği kitap, gazete ve dergileri okuyarak dünyayı tanıma imkânına kavuştu. Bu yolla edindiği bilgileri ve düşünceleri yaymak amacıyla da arkadaşlarıyla (Görsel 1.17) birlikte el yazısı bir gazete çıkardı.

“Derslere iyi çalışıyordum. Bunların üstünde olarak bende ve bazı arkadaşlarda yeni fikirler peyda oldu. Memleketin idaresinde ve siyasetinde fenalıklar olduğunu keşfetmeye başladık. Binlerce kişiden ibaret olan Harbiye Mektebi talebesine bu keşfimizi anlatmak hevesine düştük. Mektep talebesi arasında okunmak üzere mektepte el yazısı ile bir gazete tesis ettik.”

Mustafa Kemal ülke sorunlarıyla ilgilenirken derslerini de ihmal etmedi. Yüksek sabır ve disiplin anlayışına sahip bir öğrenci olarak çok çalışıp Harp Okulundan yüksek dereceyle mezun olan subaylar arasına girdi. Böylece Harp Akademisine devam etmeye hak kazandı. Mustafa Kemal’in Harp Okulundaki ve Harp Akademisindeki öğretmenleri yabancı dil bilen, iyi yetişmiş, tecrübeli subaylardı. Bunlardan Ahmet Muhtar Paşa eski Osmanlı seferleri, Kurmay Binbaşı Refik Bey Napolyon Savaşları, Kurmay Yarbay Macit Bey yüksek matematik, Necip Asım Bey Fransızca, Kurmay Albay Hasan Rıza Bey ordu disiplini, Kurmay Yarbay Nuri Bey ise strateji konularında Mustafa Kemal’in yetişmesine önemli katkılarda bulundular.

Mustafa Kemal, Harp Akademisindeki eğitimini 1905 yılında kurmay yüzbaşı rütbesiyle tamamladı. O artık zekâsı, yetenekleri ve üstün kişiliği ile çevresindekilerin takdirini kazanmış idealist bir Türk subayı idi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 18-19-20-21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!