Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 186-187

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 186-187 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 186-187

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 186

5. II. Dünya Savaşı Sonrasında Türkiye

II. Dünya Savaşı, devletler arasındaki ilişkileri ve güçler dengesini tümüyle değiştirdi. İngiltere ve Fransa bu savaştan galip çıkmasına rağmen çok büyük kayıplarla karşılaştı. Böylece bu ülkeler dünya siyasetinde belirleyici birer güç olmaktan uzaklaştı. ABD ve SSCB ise savaşın asıl galipleri olarak öne çıktı ve dünyayı yeniden düzenleyecek küresel güçler hâline geldi.

Bu devletlerden SSCB yayılmacı siyaseti nedeniyle II. Dünya Savaşı sırasında müttefik olduğu Avrupa devletleriyle karşı karşıya geldi. Bunun üzerine SSCB’yi durdurma ve onun gücünü dengeleme görevini ABD üstlenmek zorunda kaldı. Böylece iki taraf arasında askerî, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda yeni bir rekabet dönemi başladı. Soğuk Savaş adı verilen bu dönemde Türkiye, ABD öncülüğünde kurulan Batı Bloku’nda yer aldı. Bunun gereği olarak da 1949’da Avrupa Konseyine, 1952’de de Batı Bloku’nun savunma teşkilatı NATO’ya üye oldu.

Türkiye, II. Dünya Savaşı’nın ardından çok partili hayata geçerek önemli bir değişim gerçekleştirdi. Siyasi alandaki bu değişimin etkisiyle de toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişmelere sahne oldu. Yeni dönemde devletçilik yerine özel sektöre öncelik tanıyan, dışa açık, liberal ekonomi politikası uygulamaya konuldu. İşçilere ücretli hafta sonu tatili hakkı verilirken ücretlerde ve çalışma koşullarında iyileştirmeler yapıldı. Tarım aleti ve traktör (Görsel 7.15) ithalinin artışına bağlı olarak ekili dikili alanlar genişlerken üretimde de büyük artışlar yaşandı.

Yukarıdaki tablo ülkemizdeki traktör sayısında meydana gelen değişimi göstermektedir. Sizce bu değişim hangi sonuçları ortaya çıkarmış olabilir? Neden?

  • Cevap: Türkiye, II. Dünya Savaşı’nın ardından çok partili hayata geçerek önemli bir değişim gerçekleştirdi. Siyasi alandaki bu değişimin etkisiyle de toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişmelere sahne oldu. Bu gelişmeler ışığında yurt dışından tarım ürünleri ve tarımsal makinalar daha fazla ithal edilmeye tarıma daha çok önem verilmeye başlandı. Bu değişimi böyle anlatabiliriz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 187

II. Dünya Savaşı’ndan sonra bazı Avrupa ülkeleri uğradıkları insan kayıpları nedeniyle ortaya çıkan iş gücü ihtiyacını başka ülkelerden karşılamaya çalıştı. Avrupalıların en fazla işçi aldığı ülkelerden biri de Türkiye oldu. Bu dönemde bir milyondan fazla Türk vatandaşı başta Batı Almanya olmak üzere Avusturya, Hollanda, Fransa gibi ülkelere göç etti.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra ülkemizde yaşanan önemli değişimlerden biri de ulaşım alanında oldu. Cumhuriyetin ilk yıllarında demir yolu ağırlıklı bir ulaşım politikası izlenirken 1950’li yıllardan itibaren kara yoluna önem verildi. Bunun sonucunda da kentler arası ulaşımda otobüs, kamyon gibi motorlu taşıtların payı arttı. Aynı şekilde kent içi ulaşımda elektrikli ve raylı toplu taşıma araçlarının payı düşerken otomobiller öne çıkmaya başladı.

Türkiye, cumhuriyetin ilk yıllarında başlattığı eğitim seferberliğini II. Dünya Savaşı yıllarında ve sonrasında da devam ettirdi. Bu dönemde okul sayıları arttırılarak (Tablo 7.2) eğitimin kırsal kesimden başlamak üzere yurt geneline yayılmasına önem verildi. Köy ve şehir okulları arasındaki farkı ortadan kaldırmak için köy ilkokullarındaki üç yıllık eğitim beş yıla çıkarıldı. Aynı yıllarda yurdun çeşitli yerlerinde yeni üniversiteler kurulurken (Görsel 7.16) üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı da 25 binden 65 bine yükseldi.

Okul sayılarındaki artışlar hangi sonuçları ortaya çıkarmış olabilir?

  • Cevap: Yurdumuzda kalifiye eleman sayısının artmasına, eğitimin artmasıyla okur yazar sayısının artmasına görsel ve yazılı basının gelişmesine ülkenin ihtiyacı olan doktor, öğretmen, mühendis gibi önemli meslek ve iş insanlarının çoğalmasına vesile olmuştur.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 186-187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!