8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 188-189-190
8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 188-189-190 Cevapları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 188-189-190
[syf]8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 188[/syf] Ç. TÜRKİYE’DE ÇOK PARTİLİ SİYASİ HAYATA GEÇİŞ Türkiye uzun süre tarafsızlığını koruduğu II. Dünya Savaşı’nın son günlerinde ABD, İngiltere ve Fransa gibi demokrasi ile yönetilen ülkelerin yanında yer aldı. Ayrıca bu devletlerin öncülüğünde toplanan San Francisco Konferansı’na katılarak Birleşmiş Milletlerin kurucu üyelerinden biri oldu. Türkiye savaş sonrası dönemde de aynı dış politikayı devam ettirerek bu ülkelerin kurduğu Batı Bloku ile birlikte hareket etti. Söz konusu ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için de onlar gibi çok partili demokratik hayata geçmeye karar verdi. İsmet İnönü’nün yukarıdaki sözlerinde de vurguladığı gibi Türkiye Cumhuriyeti zaten kurulduğu günden beri demokratik bir karakterdeydi. Ancak ülkemizde elverişli şartların bulunmaması nedeniyle demokrasiyi hayata geçirmek mümkün olamamıştı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra ise gerek ülkemizde gerekse dünyada demokrasiye geçiş için uygun bir ortam meydana gelmişti. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de savaşın getirdiği sıkıntılardan bunalan halk kitleleri demokrasi taleplerini daha güçlü bir şekilde dile getiriyorlardı. İktidarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi içinden de bazı milletvekilleri hükümetin ekonomi politikalarını eleştiriyor ve artık çok partili hayata geçme zamanının geldiğini söylüyorlardı. Aynı günlerde Birleşmiş Milletlerin kuruluşu için San Francisco’da (Görsel 7.17) bulunan Türk heyeti de Türkiye’de tek partili yönetime son verileceğini ve yeni partilerin kurulacağını açıklamıştı. Demokrasiye geçiş konusunda içeride ve dışarıda yaşanan bu gelişmeleri Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün “ülkemizde muhalefet partilerinin kurulması gerektiği” yönündeki demeci izledi. Böylece Türkiye’de demokrasiye geçiş için gereken şartlar kendiliğinden ortaya çıkmış oldu.- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
- Cevap: Ekonomik alanda bir rahatlama devresi yaşanırken ve DP'nin halkla ilişkileri de yolundayken ana muhalefet CHP'nin üzerine gidildi. 1953 yılında CHP malları hazineye devredildi. Halkevleri kapatıldı. 28 Ocak 1954'te köy enstitüleri kapatıldı. 1954'te laiklikten uzaklaştığı gerekçesiyle MP kapatıldı.
- Cevap: Ülke yönetimi tek bir siyasi düşünce ve grubun elinde olmadığı için denetim olanağı arttı. Eleştirel ve alternatif farklı siyasi partiler tek bir ideolojinin hegomanyasına engel olundu. Farklı fikirlere söz hakkı verildi ve böylece toplumsal gelişimi arttı.
8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 188-189-190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok