Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 26

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 26

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 26

3. Trablusgarp Savaşı

Mustafa Kemal 1910 yılında Osmanlı ordusunu temsilen Picardie’de (Pikardi) yapılacak askerî manevraları izlemek üzere Fransa’ya gönderildi. Aynı günlerde İtalya, Osmanlı Devleti’nin Afrika’daki son toprak parçası olan Trablusgarp’ı işgal etmek için hazırlıklar yapıyordu. İtalya, önce İngiltere ve Fransa’nın onayını alarak Trablusgarp’ı Osmanlı Devleti’nden istedi. İsteği reddedilince de 29 Eylül 1911’de buraya asker çıkardı.

İtalyan işgali karşısında Osmanlı Devleti, Trablusgarp’a karadan veya denizden asker gönderecek durumda değildi. Bunun üzerine aralarında Enver Bey ve Mustafa Kemal’in de bulunduğu gönüllü Türk subayları Trablusgarp’a (Görsel 1.25) gelerek dağınık hâldeki yerli halkı teşkilatlandırıp İtalyanlara karşı harekete geçirdiler. Kahraman Türk subayları, sayı ve silah bakımından üstün durumdaki İtalyan ordusunun iç bölgelere doğru ilerlemesine izin vermediler. Bunlardan Enver Bey, Bingazi Cephesi komutanlığını üstlenerek burada İtalyanları durdurdu. Trablusgarp’a geldikten sonra rütbesi binbaşılığa yükseltilen Mustafa Kemal ise Derne ve Tobruk’taki savunmasıyla dikkat çekti. İtalyanların ele geçirdiği Nadora Tepesi’ni bir taarruz ile geri alarak oradaki düşman birliğini yok etti.
Mustafa Kemal’in yakın arkadaşı Salih Bozok’a Trablusgarp’tan gönderdiği mektuptan:

“Biz vatana borçlu olduğumuz fedakârlık derecelerini düşündükçe bugüne kadar yapılan hizmeti pek değersiz buluyoruz. Vicdanımızdan gelen bir ses bize gemilerimizin Tobruk, Derne, Bingazi ve Trablusgarp limanlarında tekrar demir atmış olduğunu görmedikçe vazifemizi bitirmiş sayılamayacağımızı söylüyor.

Vatan mutlaka selamet bulacak, millet mutlaka mesut olacaktır. Çünkü kendi selametini, kendi saadetini memleketin ve milletin selamet ve saadeti için feda edebilen vatan evlatları çoktur.”

Yukarıdaki metinde Mustafa Kemal’in hangi özelliği ortaya çıkmaktadır? Neden?

  • Cevap: Onun özellikle nasıl vatan sevgisi içinde olduğunu göstermektedir. Çünkü görüleceği üzere vatanın neresi olursa olsun görevden kaçmayan bağımsızlığı kendine ilke edinen Mustafa Kemal’in mücadele azmi düşmana karşı koyuşu görülür.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!