Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 27

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 27

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 27

Osmanlı Devleti İtalya’nın bu saldırılarına rağmen geri adım atmadı. Ancak Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Bulgaristan’ın bir araya gelerek Osmanlı Devleti’ne savaş açması durumu değiştirdi. Trablusgarp’taki subaylarını İstanbul’a çağıran Osmanlı Devleti, İtalya ile Ouchy (Uşi) Antlaşması’nı imzalayarak savaşı bitirdi. 1912 tarihli bu antlaşma ile Osmanlı Devleti, Trablusgarp ve Bingazi’yi İtalya’ya vererek Kuzey Afrika’daki son toprağını kaybetti. On İki Ada ise geçici olmak kaydıyla yine bu devlete bırakıldı.

Mustafa Kemal komutan olarak ilk askerî başarılarını Trablusgarp Savaşı’nda kazandı. O, bu savaşta teşkilatçılık, ateş altındaki birlikleri idare etme, otorite kurma ve yokluklar içinde savaşı sürdürme konularında kendisini geliştirme imkânı buldu.

Trablusgarp Savaşı’nın ardından Balkan Savaşlarına katılmak için İstanbul’a gelen Mustafa Kemal, Gelibolu’da bulunan kolordunun harekât dairesi başkanlığına atandı. Onun bu göreve getirildiği günlerde Osmanlı kuvvetleri ağır yenilgilere uğramış, savaş neredeyse kaybedilmişti. Buna rağmen Mustafa Kemal durumu kabullenmeyerek tersine çevirmeye çalıştı.

4. I. Balkan Savaşı

Türkleri Avrupa’dan atmak isteyen Balkan devletleri, Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp Savaşı ve Arnavutluk İsya-nı’yla uğraşması sebebiyle durumdan yararlanmak istediler. İlk olarak Sırbistan ile Karadağ, Rusya’nın teşvikiyle bir araya gelerek bir ittifak antlaşması imzaladı. Bir süre sonra bu ittifaka Yunanistan ve Bulgaristan da katıldı.

I. Balkan Savaşı, Karadağ’ın Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmesiyle başladı. Savaş Sırbistan, Yunanistan ve Bulgaristan’ın da katılımıyla kısa sürede genişledi. Askerî alanda hazırlıksız olması ve ordudaki iç çekişmeler nedeniyle Osmanlı Devleti bu savaşta ağır yenilgiler aldı. Bunun sonucunda birkaç hafta içinde Balkan topraklarının neredeyse tamamını kaybetti.

I. Balkan Savaşı İngiltere’nin araya girmesi üzerine 30 Mayıs 1913’te imzalanan Londra Antlaşması ile sona erdi. Antlaşma hükümlerine göre Osmanlı Devleti’nin batı sınırı Midye-Enez Hattı olarak kabul edildi. Savaş sırasında Yunanistan’ın işgal ettiği Ege adalarının durumu ise büyük devletlerin vereceği karara bırakıldı. Bu arada Arnavutlar, Osmanlı Devleti’nin Balkan Savaşı’yla uğraşmasından yararlanarak bağımsızlıklarını ilan ettiler. Böylece Osmanlı Devleti’nden ayrılan son ulus oldular.

5. II. Balkan Savaşı

I. Balkan Savaşı sonrasında Sırbistan ve Yunanistan, Bulgaristan’a bırakılan toprakları fazla bularak bu devlete karşı ittifak kurdular. Bir süre sonra onlara Romanya da katıldı. II. Balkan Savaşı,
Bulgaristan’ın 29 Haziran 1913’te bu devletlere saldırısıyla başladı. Bulgaristan’ın dört Balkan devleti karşısında zor durumda kaldığını gören Osmanlı Devleti Midye-Enez çizgisini geçerek Edirne ve Kırklareli’yi geri aldı (Görsel 1.26). Böylece her yandan kuşatma altına alınan Bulgaristan barış istemek zorunda kaldı. II. Balkan Savaşı 10 Ağustos 1913’te imzalanan Bükreş Antlaşması ile sona erdi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!