Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 45

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 45

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 45

C. MONDROS ATEŞKES ANLAŞMASI

I. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin de içinde bulunduğu İttifak Devletlerinin yenilgisiyle sonuçlandı. Savaşın son günlerinde Osmanlı tahtında değişiklik yaşanmış ve V. Mehmed Reşad’ın vefatı üzerine devletin başına VI. Mehmed Vahdettin geçmişti. Osmanlı Devleti, Bulgaristan’ın ateşkes yapması üzerine diğer müttefikleriyle kara bağıntısı kurma imkânını kaybetmişti. Bu durumda savaşı daha fazla devam ettiremeyeceğini gören hükümet istifa etmiş, yeni kurulan hükümet de ilk iş olarak ateşkes istemişti. Osmanlı Devleti 30 Ekim 1918’de yaptığı Mondros Ateşkes Anlaşması’yla I. Dünya Savaşı’ndan çekildi. Anlaşma, Osmanlı Devleti temsilcisi Bahriye Nazırı Rauf Bey ile İtilaf Devletleri temsilcisi İngiliz Amiral Calthorpe (Kaltorp) arasında imzalandı. Bu anlaşma adını, imzalandığı yer olan Ege Denizi’ndeki Limni Adası’nın Mondros Limanı’ndan aldı.

Mondros Ateşkes Anlaşması’nın belli başlı maddeleri şunlardır:

1. Çanakkale ve Karadeniz Boğazları açılacak, Karadeniz’e geçişler serbest olacak, Çanakkale ve Karadeniz istihkâmları İtilaf Devletleri tarafından işgal edilecektir (Harita 2.5).

4. Osmanlı Devleti’nin elindeki tüm savaş esirleri serbest bırakılacak, fakat İtilaf Devletleri’nin elindeki Türk esirler geri verilmeyecektir.

5. Osmanlı orduları derhâl terhis edilecek; Suriye, Irak, Hicaz, Yemen ve Trablusgarp’taki Osmanlı kuvvetleri en yakın İtilaf Devletleri garnizonlarına teslim olacaklardır.

7. İtilaf Devletleri, güvenliklerini tehlikeye düşürecek bir durumun ortaya çıkması hâlinde Osmanlı Devleti’nin herhangi bir stratejik noktasını işgal hakkına sahip olacaklardır.

8. Osmanlı demir yollarından İtilaf Devletleri serbestçe yararlanabilecek ve Osmanlı ticaret gemileri müttefiklerin hizmetinde bulundurulacaktır.

10. Geçitler, demir yolları, limanlar ve taşıt araçlarının kullanımı İtilaf Devletlerine bırakılacaktır.

12. Hükümet haberleşmesi hariç telsiz, telefon, telgraf ve kabloları İtilaf Devletleri tarafından denetlenecektir.

24. Vilayat-ı Sitte (altı vilayet) adı verilen yerlerde (Erzurum, Van, Elâzığ, Diyarbakır, Sivas, Bitlis) bir karışıklık çıkarsa İtilaf Devletleri bu vilayetleri işgal edebilecektir.(1)

Sizce Mondros Ateşkes Anlaşmasının Osmanlı Devleti için en tehlikeli olabilecek hükmü hangisidir? Neden?

  • Cevap: Mondros Ateşkes antlaşmasının en tehlikeli maddesi 7.madde olarak bilinen ”İtilaf Devletleri, güvenliklerini tehlikeye düşürecek bir durumun ortaya çıkması hâlinde Osmanlı Devleti’nin herhangi bir stratejik noktasını işgal hakkına sahip olacaklardır.” maddesidir. Bu maddeye göre İtilaf devletleri çeşitli bahaneler uydurarak Anadolu’da kolayca işgal yapabileceklerdi. Bir anlamda işgalin bahanesi diyebiliriz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!