Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 74-75

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 74-75 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 74-75

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 74

G. SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)

İtilaf Devletleri I. Dünya Savaşı sonunda toplanan Paris Barış Konferansı’nda Osmanlı Devleti ile imzalanacak barış antlaşması konusunda uzlaşmaya varamamışlardı. Bu devletler 1920 yılı Nisan ayı ortalarında San Remo’da toplanarak bir antlaşma taslağı hazırladılar. Ardından da bu metni Osmanlı Devleti’ne göndererek bir ay içinde imzalanmasını istediler.

İtilaf Devletlerinin Osmanlı Devleti’ne karşı izlediği bu tutumun nedenleri neler olabilir?

  • Cevap:

*****

Sevr Antlaşması’nın belli başlı maddeleri şunlardır:

1. Doğu Trakya, Batı Anadolu ve On İki Ada dışındaki diğer Ege adaları Yunanlara bırakılacaktır.
2. Anadolu’nun doğusunda iki yeni devlet kurulacaktır.
3. Mardin, Urfa, Antep ve Suriye Fransızlara bırakılacak, Adana’dan Kayseri ve Sivas’a kadar uzanan bölge Fransız nüfuzu altına girecektir.
4. Antalya, Konya, İç Batı Anadolu ve On İki Ada İtalya’ya bırakılacaktır.
5. Arap toprakları İngiliz ve Fransız mandası altına alınacaktır.
6. Osmanlı Devleti’nin elinde İstanbul ve çevresi ile Anadolu’da küçük bir toprak parçası kalacaktır. Ancak Osmanlı Devleti antlaşmaya uymazsa İstanbul da Türklerin elinden alınacaktır.
7. Boğazlar savaş zamanında bile bütün devletlerin gemilerine açık tutulacak, Boğazlar bölgesi kendine ait bayrağı ve bütçesi olan bir komisyon tarafından yönetilecektir.
8. Osmanlı Devleti’nde zorunlu askerlik kaldırılacak, toplam asker sayısı 50.700’ü geçmeyecektir. Bu ordunun tank, top, ağır makineli tüfek ve uçak gibi silahları olmayacaktır.
9. Çeşitli nedenlerle ülkeden ayrılan Hristiyan azınlıklar geri dönebilecek ve bunların zararları Osmanlı Devleti tarafından karşılanacaktır.
10. Kapitülasyonlar İtilaf Devletlerinin yararlanacağı şekilde genişletilerek yeniden yürürlüğe konulacaktır.

Sevr Antlaşması hükümlerinden yola çıkarak Osmanlı Devleti’nin bu antlaşmanın uygulanmasıyla içine düşeceği durum hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Osmanlı Devleti askeri gücünü yok edeceği için iç ve dış isyanlarda parçalanma tehlikesi geçirecek, işgal devletleri herhangi bir huzursuzluğu bahane edip istedikleri yerleri işgal edecekler, kapitülasyonlar ve ağır maddi yaptırımlar yüzünden de ekonomik olarak dışa bağımlı hale gelecektir.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 75

Türk milletinin iradesine aykırı olan Sevr Antlaşması yasal dayanaktan yoksun bir belge olarak kaldı. Bu antlaşmanın geçerlilik kazanıp yürürlüğe girebilmesi için Mebusan Meclisinde onaylanması gerekiyordu. Ancak antlaşma imzalandığı sırada Mebusan Meclisi kapatılmıştı. Türk milletini temsil eden Büyük Millet Meclisinin böyle bir antlaşmayı onaylaması ise söz konusu dahi olamazdı.

Mustafa Kemal, Türk vatanını parçalayan (Harita 2.8) ve Türk milletini tutsak etmeyi amaçlayan Sevr Antlaşması’nı şiddetle reddetti. O, bu antlaşma hakkındaki düşüncesini “Sevr Antlaşması Türk milleti için uğursuz bir idam kararnamesidir.” (1) sözüyle dile getirdi.

Mustafa Kemal gibi Büyük Millet Meclisi de Sevr Antlaşması’na sert tepki gösterdi. Meclis aldığı bir kararla antlaşmayı imzalayanları ve onaylayanları vatan haini ilan etti. Türk milleti de bağımsızlığını elinden alan ve kendisine yaşama hakkı tanımayan bu belgeye boyun eğmedi. Sevr Antlaşması’nın imzalanmasından sonra milletimiz yabancıların vatanımıza yönelik niyetlerini daha açık şekilde görmeye başladı. Buna karşı tepkisini de topyekûn bir mücadeleye girişerek gösterdi.

Aşağıdaki metni okuyunuz ve metnin sonundaki soruyu cevaplayınız.

“Türkler padişahın buyruklarına uymaktan vazgeçtiler. Mustafa Kemal’e her yandan yardım yağmaya başladı. Anadolu, duygusal olduğu kadar içten, gerçek bir halk ayaklanmasına tanık oldu. Her yaştan binlerce kadın ve erkek, Meclis hükümetinin emrine girmek için Ankara’ya geldi. Erkekler kurulmakta olan orduya katılıyor, köylü kadınlar cephane taşıyor, hâli vakti yerinde aile kızları yaralılara bakıyor ya da askere elbise dikiyordu. İstanbul Meclisinin tutuklanmaktan kurtulan milletvekilleri, her rütbeden subaylar, memurlar, öğrenciler, mühendis ve doktorlar İngiliz hatlarını gizlice aşarak Ankara’ya geliyor; zengin fakir herkes vatan hizmetine koşuyordu.”

Benoist MECHIN (Bönüva Mişa) Fransız siyasetçi, Mustafa Kemal, s. 196 (Düzenlenmiştir.).

Metinde anlatılan gelişmelerden hareketle Türk milletinin özellikleri hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Duygusal, vatansever, yardımsever, savaşçı, bağımsızlığına düşkün, askerini el üstünde tutan, zengin fakir demeden vatan için canını feda edebilecek özellikleri olduğunu görürüz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 74-75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!