Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 95

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 95

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 95

B. MAARİF (EĞİTİM) KONGRESİ (16 – 21 TEMMUZ 1921)

“En önemli ve verimli vazifelerimiz eğitim ve öğretim işleridir.”(1) diyen Mustafa Kemal, eğitimi millî birliğin ve kalkınmanın temel şartı olarak görmüştür. Bu nedenle Büyük Millet Meclisinde kurulan ilk hükümetlerde Maarif Vekâleti adıyla Millî Eğitim Bakanlığına yer vermiştir. Diğer yandan cehalete karşı savaşın da en az bağımsızlık savaşı kadar önemli olduğunu düşünerek cepheye gitmek üzere Ankara’ya gelen öğretmenleri tekrar okullarına göndermiştir. O, eğitime verdiği önemi Kütahya- Eskişehir Savaşlarının tüm şiddetiyle devam ettiği günlerde Ankara’da bir maarif (eğitim) kongresi toplayarak göstermiştir. Mustafa Kemal Maarif Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada “Eğitimdir ki bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum hâlinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder.”1 (2) sözleriyle eğitimin niteliğine dikkat çekerek şunları söylemiştir:

“Şimdiye kadar takip edilen tahsil ve terbiye usullerinin milletimizin gerilemesinde en önemli etken olduğu kanaatindeyim. Onun için bir millî terbiye programından bahsederken eski devrin hurafelerinden, doğuştan sahip olduğumuz özelliklerimizle hiç ilgisi olmayan fikirlerden, Doğu ve Batı’dan gelen bütün tesirlerden uzak millî ahlak ve tarihimize uygun bir kültür kastediyorum. Çünkü millî dehamızın tam gelişmesi böyle bir kültür ile temin olunabilir. Herhangi bir yabancı kültür, şimdiye kadar takip edilen yabancı kültürlerin sebep olduğu yıkımı tekrar ettirebilir. Kültür temel ile uyumludur, o temel de milletin ahlakıdır.”

Atatürk, eğitim öğretim yöntemlerinin nasıl olması gerektiğini savunmaktadır?

  • Cevap: Eğitim politikasının temel ilkeleri olarak şu ilkeleri başlangıç olarak saptamıştır: Eğitim, ulusal, bilimsel, karma, uygulamalı, laik, disiplinli, olmalıdır; halk eğitimine önem verilmelidir; eğitim birliği sağlanmalıdır; öğretmenlere değer verilmelidir; eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalıdır.

Özgürlük ve bağımsızlık olmadan Atatürk’ün yukarıda söyledikleri gerçekleşebilir mi? Neden?

  • Cevap: Olamaz. Çünkü bizleri esir alan hangi güç ise o gücün isteğindeki bir eğitim politikası uygulanırdı. Bu da muhtemelen asimile olacağımız kültürümüzü ve benliğimizi kaybetmemize neden olacak bir eğitim modeli olacaktı.

Mustafa Kemal’in Millî Mücadele’nin en zor günlerinin yaşandığı bir sırada Ankara’da Maarif Kongresi’ni toplaması halkındaki düşünceleriniz nelerdir?

  • Cevap: Yeni kurulan devletin çağdaşlaşma yolunda ilerlemesi için atılan adımların, yapılan inkılâpların halk tarafından benimsenmesinde, eğitim alanındaki yenilikler büyük rol oynamıştır. Türk Milleti için Kurtuluş Savaşının önemi ne kadar büyükse, bu savaşın en bunalımlı günlerinde toplanan Maarif Kongresinin de Türk eğitim tarihi açısından önemi büyüktür ve milli eğitim ve kültür politikalarının mihenk taşını oluşturmaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 95 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!