Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 105

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 105 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 105

4. Millî Müdafaamızı düşmanların bayrakları babalarımızın ocakları üstünden çekilinceye kadar terk edemeyiz. İstanbul mabetleri etrafında düşman askerleri gezdikçe, öz vatan toprakları üstünden yabancı adamların ayakları çekilmedikçe biz mücadelemizde devam etmeye mecburuz. Kendi hükümetimizin idaresi altında bedbaht ve fakir yaşamak, yabancı esareti pahasına kavuşacağımız huzur ve mutluluğa bin kere üstündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, IV, s. 255.
Bu metne göre,
I. Yurdun işgal altında olduğu
II. İşgal sona ermedikçe mücadelenin süreceği
III. Yeni bir hükümetin kurulması gerektiği
IV. Manda ve himayenin kabul edilemeyeceği
İfadelerinden hangileri söylenemez?

A) I ve II
B)  I ve III
C) Yalnız III
D) II ve IV

  • Cevap: C

5. I. Dünya Savaşı’ndan sonra İtilaf Devletleri’nin desteğini alan Ermeniler bağımsız bir devlet kurmayı başardılar. Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sevr Antlaşmasından yararlanarak Doğu Anadolu’da zararlı faaliyetlerde bulunmaya başladılar. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir Paşa; Büyük Millet Meclisinin kendisine verdiği yetkiyle Ermeni ve Gürcülere karşı başlattığı harekâtta Kars, Batum ve Gümrü’yü ele geçirmeyi başardı. Bu durumda barış istemek zorunda kalan Ermenistan ile 3 Aralık 1920 tarihli Gümrü Antlaşması imzalandı. M. Kemal Atatürk, Nutuk, s. 370-373.
Aşağıda verilen bilgilerden hangisi Gümrü Antlaşması ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

A) Ermenistan, Misakımillî’yi tanıyan ilk devlet olmuştur.
B) BMM Hükümetinin uluslararası alandaki ilk siyasi başarısıdır.
C) Sevr Antlaşması ile belirlenen sınır geçerli sayılmıştır.
D) Doğu Cephesi kapanmış, buradaki birlikler Güney ve Batı Cephelerine kaydırılmıştır.

  • Cevap: C

6. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Sovyetler Birliği, milletlerin kardeşliği ilkesini ve halkların kendi kaderini özgürce belirleme hakkını tanıma konusunda anlaşmıştır. Her iki hükümet genişleme ve yayılma politikasına karşı mücadele konusunda anlaşmıştır. İki milletten birinde meydana gelen güçlükler diğerini de tehlikeye düşüreceğinden aralarında barışçıl ilişkilere ve karşılıklı çıkarlara dayanan bir anlaşmanın yapılmasına karar verilmiş ve bu konudaki temsilciler atanmıştır. S. Yerasimos, Kurtuluş Savaşında Türk-Sovyet ilişkileri (1917-1923), s. 302 (Düzenlenmiştir.).
Metne dayanarak,
I. Her iki taraf da yönetim anlayışlarına saygılıdır.
II. Yayılmacılık ve sömürgecilik karşıtıdırlar.
III. Karşılıklı çıkarlar esas alınmıştır.
yukarıdaki seçeneklerden hangisine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: D

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 105 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!