Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 123

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 123 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 123

Etkinlik 16: Atatürk’ün Güzel Sanatlara ve Spora Verdiği Önem

Atatürk’ün güzel sanatlar ve sporla ilgili düşüncelerinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

Atatürk ”(…) Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz. BöyIe bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve hasta bir kimse gibidir. Hatta kastettiğim manayı bu söz de ifadeye yeterli değildir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur. (…)” sözüyle ne anlatmak istemiştir?
M. Kemal Atatürk, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri II, s. 305.

  • Cevap: Sanat, ülkenin bir nevi kimliğidir. Bir ülkenin sanatsal alanda verdiği eserlere bakarak, o ülkenin düşünce yapısı, tarihi, toplum hayatı, değerleri hakkında bilgi edinilebilir. Ülkenin gelişmişliği ile sanat alanındaki gelişimi paraleldir denilebilir. Sanata alanında ne kadar gelişmişse, dünya üzerindeki değeri o kadar artar.

Atatürk “Sanat güzelliğin ifadesidir. (…) Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık. (…) olur.” sözünde güzel sanatların hangi dallarından bahsetmiştir? Ekleyeceğiniz başka hangi sanat dalları vardır? Seda B. Uluskan, Atatürk’ün Sosyal ve Kültürel Politikaları, s. 515-516.

  • Cevap: Müzik, resim, heykeltıraşlık, mimarlık.

Atatürk’ün “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz fakat sanatkâr olamazsınız.” sözüyle anlatmak istediği nedir?
Seda B. Uluskan, Atatürk’ün Sosyal ve Kültürel Politikaları, s. 429.

  • Cevap: Bu söz Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata bakış açısını ortaya koyan bir sözdür . Çünkü sanat onun için çok önemliydi . Kişi çalışarak belli meslekler edinebilir , hitabet gücü yüksek olur Cumhurbaşkanı olur , halkın sorunlarını iyi bilir milletvekili olabilir vs . Fakat sanatçı olmak öyle kolay  değildir . Sanatçılık insanın ruhunda olan yaratıcılık ve yetenek gerektiren bir iştir.

Atatürk’ün “Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” sözünü açıklayınız. Özbay Güven, Atatürk ve Güreş, s. 630.

  • Cevap:

Atatürk’ün spora ve sporcuya bakışıyla ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanızda onun hangi spor dallarıyla yakından ilgilendiğini belirleyerek aşağıya yazınız.

  • Cevap: Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, her çeşit spor faaliyetini Türk gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından sayarak, sporun her dalı ile uğraşılması ve başarılı olunmasını Türk milletine tavsiye etmiştir. Atatürk’ün her konuda olduğu gibi, spor konusundaki görüşleri de çağdaş, günümüz şartlarıyla bağdaşan, kalıcı ve geçerli görüşlerdir. Atatürk, emanetinin yücelmesi ve gelişmiş batılı ülkeler düzeyine ulaşabilmesi için genç kuşağın bedenen, ruhen, zihnen, fikren, ahlâken ve ilmen iyi yetiştirilmesi gerektiğine inanmıştır. Bu nedenle Atatürk, gençliğin “beden eğitimi ve spor” faaliyetlerine spor ve sporcuya büyük önem vermiştir. Bu önem Atatürk’ün sporcu kişiliğinden de kaynaklanmaktadır. En çok sevdiği spor ise güreşti. Güreşi her yönüyle teşvik eden Atatürk, güreş müsabakalarını izlemekten büyük keyif alırdı. Özellikle milli güreşçilerin elde ettiği başarılar karşısında çok heyecanlanır, onları tebrik ederek ödüllendirirdi. Atatürk’ün bilfiil yaptığı üç spor vardı. Askerlik hayatında başladığı ve ömrünün son yıllarına kadar fırsat buldukça sürdürdüğü binicilik, İstanbul’da geçirdiği yaz tatillerinde devamlı olarak uğraştığı yüzme ve zaman zaman da kürek sporları

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 123 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!