Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 14

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 14 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 14

Etkinlik 3: Osmanlı Devleti’nin Demokratikleşme Çabaları

Fransız İhtilali ile yayılan eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi gibi fikirler; Osmanlı Devleti’nde de demokratikleşme hareketlerini başlatmıştır. Osmanlı devlet adamları, “milliyetçilik” fikri sonucu başlayan azınlık isyanlarını bu demokratikleşme adımlarıyla önlemek istemişlerdir.

Tarih şeridini ve verilen bilgileri dikkate alarak 15. sayfadaki cümlelerden doğru olanlar için “D”, yanlış olanlar için “Y” kutucuğunu işaretleyiniz.

TANZİMAT FERMANI: Gülhane Hatt-ı Hümâyûnu olarak da bilinen bu fermanın amacı; devletin dağılmasını önlemek, azınlık isyanlarını sona erdirerek azınlıkların devlete bağlılıklarını arttırmaktır. Bu ferman ile tüm vatandaşlar kanun önünde eşit kabul edilmiş böylece “Osmanlıcılık” düşüncesi devlet politikası hâline gelmiştir.

ISLAHAT FERMANI: Islahat Fermanı, Kırım Savaşı’n- dan sonra toplanan Paris Konferansı’n- da Avrupa Devletlerinin Osmanlının iç işlerine müdahalesini engellemek amacıyla yayımlandı. Islahat Fermanı ile azınlık hakları genişletilmişse de bu durum onları memnun etmediği gibi Osmanlı Devleti’nin dağılmasını da önleyememiştir.

I. MEŞRUTİYET: Genç Osmanlılara (Jön Türkler) göre azınlık isyanlarının önlenebilmesi için bir anayasanın hazırlanması ve meclisin açılması gerekliydi. Genç Osmanlılar, meşrutiyeti ilan edeceğine söz veren Sultan II. Abdülhamit’i tahta geçirdiler. Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası olan Kanun-ı Esasi’nin ilan edilmesiyle Meşrutiyet Dönemi başladı. Sultan II. Abdülhamit 187778 Osmanlı-Rus Savaşandaki yenilgiyi gerekçe göstererek Mebusan Meclisini kapattı.

II. MEŞRUTİYET: İttihat ve Terakki Cemiyeti Meşrutiyetin yeniden ilan edilmesi için harekete geçince baskılara dayanamayan Sultan II. Abdülhamit, Mebusan Meclisini tekrar açtı. Anayasanın yürürlüğe konulmasıyla II. Meşrutiyet Dönemi başlamış oldu. 1909 yılında İstanbul’da meşrutiyet karşıtlarının çıkarttığı “31 Mart Ayaklanması” Selanik’ten gelen “Hareket Ordusu” tarafından bastırıldı. Sultan II. Abdülhamit tahttan indirilerek yerine Sultan V. Mehmet Reşat geçirildi.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Sayfa 15 bkz.)

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 14 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!