Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 167

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 167 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 167

Etkinlik 6: Nüfus Mübadelesi

Verilen görselleri ve metni inceleyerek Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan nüfus mübadelesinin etkileri hakkındaki düşüncelerinizi bir paragraf halinde yazınız.

Yunanistan’ın Florina kazasından Ayvalık’a oradan da Kemalpaşa’ya gelen bir ailenin anılarını kitaplaştıran Engin Berber’in hikâyesindeki mübadillerin anlatısına göre: “1924 Temmuz’una kadar ablamlarda kaldık. Sonra gitme zamanımız gelince ve beyanname muamelelerimiz tamamlanınca bütün eşyalarımızı denk yaparak Selanik’e gidecek yük trenine verdik. Bizler de ablamlarla beraber istasyona yakın olan Lijeni köyüne, bir Bulgar ahbabın evine misafir olduk. Bize çok ikramda bulundular. Ayrılacağımız için çok üzüldüklerini söylediler. Tabii, şu kadar yıl beraber yaşamış olmanın ve iyi geçinmenin etkisi sonucu böyle olacaktı. Ya biz, daha mı az üzüntülü idik? Yıllar yılı aynı yerlerde dedelerimizden kalma bir kurulu düzenimiz vardı. Oralardan ayrılmak kolay mı idi? (…) Ekspres geldi. Gözyaşlarıyla trene bindik. Tren hareket ettiğinde babam “Çocuklar, son bir defa dönüp memleketimize bakın.” dedi. Büyük buğday tarlamızın ortasından demir yolu geçmiş, tarlayı ikiye bölmüştü. Gözyaşlarımız yanaklarımızdan süzülüyordu. İçimiz yanarak ağlıyorduk. Sanki göğsümüzden, ciğerlerimizden koparılmış gibi bir acı duyuyorduk. Vodina’yı geçinceye kadar böyle devam ettik. (…) Ana yurdumuza, Anadolu’muza ve ağabeyime kavuşacağımızı orada güzel günler göreceğimizi düşünerek kendimizi avutmaya çalışıyorduk. (…) İşte babam aynı hayatı burada da sürdüreceğini zannetti. Kocaman ağacı yerinden söküp başka yere dikmeye kalkınca sonucunda ne olacağı bellidir. İşte biz öyle olduk, çok sarsıldık.”

Fahriye Emgili,Tarih ve Günce, s. 42.

  • Cevap: Türk ordusunun 9 Eylül 1922’de İzmir’e girmesiyle Kurtuluş Savaşı’nın askeri başarısı tescillenmiş oldu. Ardından İtilaf Devletleri, Ankara Hükümeti’ni Lozan’da yapılacak barış görüşmelerine davet etti. Lozan’da görüşmeler çetin geçti ve anlaşma ancak 8 ay sonra, 24 Temmuz 1923’te imzalanabildi. Ancak Lozan görüşmeleri sürerken Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te hem Yunanistan’da yaşayan Türkler’i ve Müslümanlar’ı, hem de Anadolu’da yaşayan Rumlar’ı ve Ortodokslar’ı ilgilendiren önemli bir anlaşmaya imza atıldı. Zorunlu nüfus değişimini öngören Mübadele Anlaşması, her iki ülkenin de sosyal, ekonomik, kültürel ve demografik yapısını önemli ölçüde değiştirdi.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 167 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!