Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 55

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 55 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 55

Kuvâ-yı Millîye’nin Oluşumu ve Sonrasında Meydana Gelen Gelişmeler

Etkinlik 20: İşgallere Tepki: Kuvâ-yı Millîye

Kuvâ-yı Millîye ile ilgili aşağıdaki soruları araştırarak cevaplayınız.

Kuvâ-yı Millîye’nin ortaya çıkma nedenleri

  • Cevap:

1. Osmanlı Ordusunun Mondros Ateşkes Antlaşması’na göre büyük bir bölümünün terhis edilmesi
2. Ülkemizin İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi
3. Türk milletinin vatanı koruma ve bağımsız yaşama isteği

Kuvâ-yı Millîye’nin Millî Mücadele’ye katkıları

  • Cevap:

1. Kendi bölgelerini düşmana karşı korumaları
2. İşgalleri yavaşlatmaları
3. TBMM’ye bağlı düzenli ordunun kurulması için zaman kazandırmaları
4. Halkta millî birlik ve beraberlik duygularını güçlendirmeleri

Kuvâ-yı Millîye ruhunun doğmasında Türk milletinin hangi özelliği etkili olmuştur? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap:

İzmir’in 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edilmesi, Türk milletinin hafızasında derin izler bırakan ve Türk Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından birini teşkil eden önemli bir olaydır. Nitekim Mondros Mütarekesi’nden sonra başlayan işgaller içinde Türk milletinin en çok tepki gösterdiği hadise İzmir’in işgali olmuştur. Dolayısıyla Kurtuluş Savaşı’nda milletin direnme gücünü harekete geçiren, İzmir’in işgalidir denilebilir. Özellikle de bu tarihten sonra Batı Anadolu’daki şehir ve kasabalardan başlamak üzere, ülkenin hemen her tarafında işgali protesto eden mitingler düzenlenmiş ve yurdun dört bir yanından vilayet, köy ve kasabalardan ilgili makamlara işgali protesto eden telgraflar çekilmiştir. Böylece tüm yurtta telgraflar aracılığıyla başlayan bir toplumsal hareketlenme ortaya çıkmıştır. Çalışmanın konusunu teşkil eden bu telgraflar, İstanbul’a (Padişaha, Sadarete, Dahiliye ve Hariciye Nezaretlerine ve İstanbul’daki İtilaf Devletleri temsilcilerine) çekilmiştir. Günümüz toplumsal hareket çalışmalarına, milli tarihimiz içerisinde çok önemli bir dönüm noktası olan İzmir’in işgali ve protesto hareketlerinin analizini kazandırmak amacıyla tasarlanan bu çalışmayla hem alanda var olan örneklere tarihi bir olayın yeniden okuması kazandırılacak hem de kolektif hareketlerin Türkiye tarihine ilişkin somut veriler sunulacaktır. Bu doğrultuda, 14 vilayetten çekilen telgrafların içerik analizi yöntemiyle incelendiği çalışmada, telgraflarda ortaya çıkan ruhun, Milli Mücadele hareketinin de başlatıcısı olduğu varsayılmaktadır. İnceleme sonunda, hem işgalin Türk milleti üzerindeki etkisi hem de yurdun dört bir yanında aynı tepkiyi veren kolektif bir ruhun varlığı ortaya çıkmıştır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!