Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Sayfaları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 11

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 11 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 11

Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.
TBMM kurulduktan yaklaşık üç ay sonra Kuvâ-yı Millîye yerine düzenli ordu kurulması tartışmaları başlamıştır. 1920 Haziran’ının sonlarında başlayan Yunan genel taarruzu karşısında millî kuvvetler zaman zaman başarılı mukavemette bulunmuşlar ancak Türk kuvvetlerinin düzenli bir ordu şeklinde olmayışı yüzünden Yunan kuvvetleri ilerleme göstermiştir. Türk kuvvetleri bu yapısının bir neticesi olarak 24 Ekim 1920’de yapılan Gediz Muharebesi’nde mağlup olmuştur. Bu yenilgi TBMM’de derin etkiler bırakmıştır. Mustafa Kemal Paşa da “Efendiler! Dalgalı, düzensiz ve komutasız bazı savaşlardan sonra bildiğiniz üzere Gediz’de yenildik.” diyerek düzenli ordu kurulmasının zamanının çoktan geldiğine işaret etmiştir.

Kuvâ-yı Millîye birliklerinin kaldırılıp yerine düzenli ordu birliklerinin kurulmak istenmesinin sebepleri nelerdir? Yazınız.

  • Cevap: Kuva-yı Millîye birliklerinin dağınık, düzensiz olması; askerlik yeteneğinden ve disiplininden yoksun omaları. Bu birliklerle Batı Cephesi’nde istenilen neticeye ulaşılamaması

“Gediz Muharebesi, üç yüz savaşçının bir taburun savaş görevini yapmasına yeterli olmadığını gösterdiğinden, tabur mevcutlarını dörder yüz savaşçıya çıkarmak zorundayız… Eğitimli, silahlı ve donanımlı bin ikmal erinin özellikle Ankara’daki birliklerden bu uygun değilse en yakın bir yerden acele olarak gönderilmesini … Cephe Komutanlığı Vekilliği emrinde hiçbir şey olmadığından özellikle kaput, ayakkabı, pamuklu, elbise, yelek ve kuşak kısaca hava koşullarından korunmak için ne verilmesi gerekiyorsa on beş bin hesabıyla acele olarak gönderilmesini önemle sunar ve rica ederim.” Mustafa Kemal, Nutuk,
Batı Cephesi komutanı Ali Fuat Paşa’nın Gediz Muharebesi sırasında Genelkurmay Başkanlığına çektiği telgrafa göre,
I. Savaş zor şartlarda yürütülmektedir.
II. Ordudaki hazırlıkların yetersiz olduğu görülmektedir.
III. Düzenli ordunun gerekliliği ortaya çıkmıştır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I , II ve III

  • Cevap: D

8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 11 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!