Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 103

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 103

3. Mudanya Ateşkes Anlaşması (11 Ekim 1922)

Büyük Taarruz’un sonunda Batı Anadolu, Yunan birliklerinden temizlenmişti. Ancak İstanbul, Trakya ve Boğazlar bölgesi hâlâ İtilaf Devletlerinin işgali altındaydı. Mustafa Kemal’in ardından İzmir’e gelen Fransız General Pelle Türk ordusunun tarafsız olarak nitelenen Boğazlar bölgesine girmemesini istedi. Mustafa Kemal tarafsız bölgeyi tanımadığını ve zafer kazanan orduyu durdurmanın mümkün olamayacağını söyleyerek generalin talebini reddetti.

Türk tarafının kararlılığı karşısında Fransızlar ve İtalyanlar Çanakkale ve İzmit’teki askerlerini geri çekti. İngilizler ise çekilmeyi kabul etmeyip gerekirse savaşacakları mesajını verdiler. Ancak Türk ordusunun geri adım atmadığını görünce ateş açmayı göze alamayıp ateşkes istemek zorunda kaldılar.

Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcilerinin katıldığı ateşkes görüşmeleri 3 Ekim 1922’de Bursa’nın Mudanya ilçesinde başladı (Görsel 3.18). Yunanistan’ın İngiltere tarafından temsil edildiği bu konferansta Türk heyetinin başkanlığını İsmet Paşa (Görsel 3.19) yaptı. Konferans 11 Ekim 1922’de anlaşmayla sonuçlandı.

Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın Maddeleri

• Türk-Yunan savaşı sona erecektir.
• Yunanlar 15 gün içinde Trakya’yı boşaltıp Meriç Nehri’nin batısına geçecek ve bölge TBMM hükümetine bağlı birliklere teslim edilecektir.
• Doğu Trakya’nın güvenliğini sağlamak için 8000 kişilik Türk Jandarma Birliği görevlendirilecektir.
• İtilaf Devletleri barış antlaşması imzalanana kadar İstanbul’da kuvvet bulundurmaya devam edecektir.
• Türk ordusu barış antlaşması imzalanıncaya kadar Çanakkale ve Kocaeli bölgesinde belirlenen çizgide kalacaktır.

Mudanya Ateşkes Anlaşması Millî Mücadele’nin savaş dönemini sona erdiren diplomatik bir belgedir. Bu antlaşmayla Doğu Trakya, İstanbul ve Boğazlar savaş yapılmadan işgalden kurtarıldı. Boğazlar ve İstanbul’un yönetiminin TBMM hükümetine bırakılmasıyla Osmanlı Devleti hukuken yok sayıldı. Diğer yandan Yunanların başarısızlığı karşısında onları destekleyen İngiltere Başbakanı Lloyd George (Loyd Corc) ve hükümeti istifa etti.

Mudanya Ateşkes Anlaşması ile Mondros Ateşkes Anlaşmasını Türk milletinin bağımsızlığı açısından karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Mondros Osmanlı ve Türkler için bir yıkımdı. Vatanın işgal edilmesine zemin hazırlayacak olan bir paçavraydı. Oysa Mudanya bir ışıktır bizler için. Mudanya Ateşkesi ile Kurtuluş savaşının askeri safhası sona ermiş, politik safhası başlamıştır. Doğu Trakya ve İstanbul savaş yapılmadan kurtarılmıştır. Meriç Nehri Yunanistan ile aramızda sınır olarak kabul edilmiştir. İstanbul’un TBMM’ye devredilmesiyle Osmanlı Devleti hukuken sona ermiştir.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 103 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
clap
1
sad
1
unlike
1
angry
0
happy
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!