Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 123

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 123

Ç. EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA İNKILAP

1. Eğitim İnkılabı

a. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun Kabulü (Öğretimde Birliğin Sağlanması)

Cumhuriyet öncesi dönemde ülkemizdeki başlıca eğitim kurumları medreselerdi. 15 ve 16. yüzyıllarda çağının ilerisinde eğitim kurumları olan medreseler, sonraki yüzyıllarda pozitif bilimlerden uzaklaşarak devlet ve toplum ihtiyaçlarına cevap veremez hâle gelmişti.
Eğitim alanındaki bir başka önemli eksiklik öğretim birliğinin olmamasıydı. Ülkemizde medreselerin yanında Batı tarzında eğitim veren mektepler ile azınlıklara ve yabancı devletlere ait okullar bir arada faaliyet gösteriyordu. Atatürk, eğitimdeki bu çok başlılığın sakıncalarını “Bir milletin fertleri ancak bir türlü eğitim görebilir, iki türlü eğitim bir memlekette iki türlü insan yetiştirir. Bu ise his ve fikir birliğine ve dayanışma amaçlarına aykırıdır.”(1) sözleriyle dile getirmişti.

Cumhuriyet Dönemi’nde ülkemizde çağdaş eğitim kurma yolundaki ilk önemli adım 3 Mart 1924 tarihinde Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulüyle atıldı. Kanun’un kabulünü izleyen günlerde medreseler kapatıldı. Medreselerin kapatılmasından sonra din görevlisi yetiştirmek amacıyla imam-hatip okulları ve ilahiyat fakülteleri kuruldu.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla eğitim alanında yıllardır devam eden mektep-medrese ikiliğine son verilerek modern eğitim veren okullar (Görsel 4.8) açıldı. Öğretim programları toplumun ihtiyaçlarına ve bilimsel esaslara göre yeniden düzenlenerek laik eğitime geçildi. 22 Mart 1926 tarihinde ise Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun kabul edildi. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nu tamamlayan bu Kanun’la ilk, orta ve yükseköğretimin esasları belirlenerek bugünkü eğitim sistemimizin temelleri atıldı. Aynı zamanda ülkemizde faaliyet gösteren yerli, yabancı bütün okullar Millî Eğitim Bakanlığına bağlanarak eğitim öğretimde birlik sağlandı.

b. Harf İnkılabı ve Millet Mektepleri

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında toplumumuzdaki okuryazar oranı oldukça düşüktü. Mustafa Kemal’e göre bu eksikliğin giderilmesi için öncelikle kolay öğrenilebilir bir alfabeye geçmek gerekiyordu. Mustafa Kemal, bu amaçla 1928 yılı başlarında yeni Türk alfabesini oluşturmakla görevli bir komisyon kurdu. Komisyon yaptığı çalışmalar sonucunda Türkçedeki sesleri en iyi şekilde karşılayan harflerin Latin alfabesinde bulunduğuna karar verdi. Ancak bu alfabeyi olduğu gibi almayı da doğru bulmadı. Dilimizin özelliklerine göre bazı harfleri dışarıda bırakırken bazı yeni harfleri ekleyerek 29 harften oluşan Türk alfabesini hazırladı.

Türk halkı Harf İnkılabı’nı büyük bir istek ve coşkuyla sahiplendi. Mahallelerde her yaştan insana okuma yazmayı öğreten kurslar açıldı. Böylece henüz resmî bir düzenleme yapılmadığı hâlde tüm ülke büyük bir okul, vatandaşlar da bu okulun öğrencileri hâline geldi.
Mustafa Kemal, TBMM’nin 1 Kasım 1928 tarihli oturumunda yaptığı konuşmada “Büyük Türk ulusuna kolay bir okuma yazma anahtarı vermek gerekmektedir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Latin kökünden alınan Türk alfabesidir.”1 (2) diyerek yeni harflerin kabulünü istedi. Meclis de aynı…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!