Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 22

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 22

C. MUSTAFA KEMAL’İN FİKİR HAYATINI ETKİLEYEN KİŞİLER VE OLAYLAR

Mustafa Kemal’in fikir hayatında iz bırakan ilk kişilerden biri babası Ali Rıza Bey olmuştur. Babasından “Adam olmak için okumak, öğrenmek şarttır. Başka çaresi yoktur.”(1) sözlerini işiten Mustafa Kemal, ilkokul çağlarından itibaren kitap okumayı seven bir öğrenci olmuştur. Mustafa Kemal’in yetişmesinde o dönemin modern eğitim veren kurumlarında kesintisiz bir eğitim süreci geçirmiş olmasının da payı büyüktür. Başta ilkokul öğretmeni Şemsi Efendi olmak üzere öğrenim hayatının ilk basamağından itibaren genellikle iyi yetişmiş, aydın fikirli öğretmenlerden dersler almıştır. Öğretmenlerinden çeşitli bilgi ve becerilerle birlikte kahramanlığı, vatanseverliği, arkadaşlığı, disiplini, fedakârlığı ve mücadele etmeyi öğrenmiştir.

Mustafa Kemal’in fikirlerinin oluşumunda öğretmenlerinin yanı sıra Türk ve dünya tarihinin önemli düşünürlerinin de payı vardır.

Onun en fazla etkilendiği kişilerden biri Türkçülük akımının öncülerinden Mehmet Emin Yurdakul’dur (Görsel 1.18). “Şair Mehmet Emin Yurdakul’un ilk defa Manastır Askerî İdadisinde öğrenci iken okuduğum ‘Ben bir Türk’üm, dinim, cinsim uludur.’ mısrasıyla başlayan manzumesinde, bana ulusal benliğimin gururunu tattıran ilk anlatımı bulmuştum.”<1 2> sözleri de bu Türk şairinin Mustafa Kemal’in Görsel 1.18: Mehmet Emin fikir hayatında ne kadar önemli bir yeri olduğunu göstermektedir.

CENGE GİDERKEN

Ben bir Türk’üm, dinim, cinsim uludur
Sinem, özüm ateş ile doludur
İnsan olan vatanının kuludur
Türk evlâdı evde durmaz, giderim.

Yaradanın kitabını kaldırtmam
Osmancığın bayrağını aldırtmam
Düşmanımı vatanıma saldırtmam
Tanrı evi viran olmaz, giderim.

Mehmet Emin YURDAKUL

Mehmet Emin Bey gibi Türkçülük akımı içinde yer almış kişilerden biri de Ziya Gökalp’tir (Görsel 1.19). Ziya Gökalp özellikle Türkçe ile ilgili şiirleriyle Mustafa Kemal üzerinde etkili olmuş ve ona ileride yapacağı dil inkılabı konusunda ilham vermiştir.

LİSAN

Güzel dil Türkçe bize,
Başka dil gece bize.
İstanbul konuşması
En saf, en ince bize.

Türklüğün vicdanı bir;
Dini bir, vatanı bir;
Fakat hepsi ayrılır
Olmazsa lisanı bir.

Ziya GÖKALP

Yukarıdaki şiire göre Ziya Gökalp’in en önemli kaygısı nedir? Şair bu kaygısında haklı mıdır? Neden?

  • Cevap: En büyük kaygısı dil birliğinin bozulmasıdır. Bence haklıdır. Çünkü bir millet dilini kaybederse o millet iletişim kuramaz anlaşamaz ve onu bölmek parçalamak kolaylaşır. Bundan dolayı da dilin önemini anlatan bu şiiri yazmıştır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
2
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!