Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 37

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 37

a. Kafkas Cephesi

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’ndaki ilk cephesini Doğu Anadolu’da Ruslara karşı açtı. Bu cephede Osmanlı kuvvetlerinin komutanlığını Başkomutan Vekili Enver Paşa üstlendi. Enver Paşa bu cepheyi açarak 93 Harbi’nden beri Rus işgali altındaki Kars, Ardahan ve Batum’u kurtarmak istiyordu. Ayrıca Rusya’ya yeni bir cephe açarak Almanya’nın savaş yükünü hafifletmek, Hazar petrollerine sahip olmak ve Kafkasya üzerinden Orta Asya’ya ulaşıp Türk topluluklarıyla birleşmek de onun hedefleri arasındaydı (Görsel 2.8).

Enver Paşa, Doğu Anadolu’da bulunan Rus kuvvetlerini Kafkasya’ya doğru sürmek üzere 22 Aralık 1914’te Sarıkamış Harekâtı’nı başlattı. Ancak ordunun kışlık giysi ve erzak ihtiyacının henüz giderilememiş olması ve kış mevsiminde bulunulması nedeniyle türlü zorluklarla karşılaşıldı. Bu olumsuzluklara bir de bölgedeki Ermeni çetelerinin Ruslarla iş birliği yaparak ordumuzu arkadan vurması eklenince taarruz harekâtı başarısızlıkla sonuçlandı. Salgın hastalıklar, açlık, iki metreye ulaşan kalın kar tabakası ve dondurucu soğuklar yüzünden on binlerce Mehmetçik şehit düştü.

1915 Olayları ve Tehcir Kanunu

Sarıkamış Harekâtı başarıya ulaşamayınca karşı taarruza geçen Ruslar; Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Muş ve Bitlis’i işgal ettiler. Diğer yandan Ruslarla iş birliği içindeki bazı Ermeni grupları fırsattan yararlanarak Doğu illerindeki faaliyetlerine hız verdiler. Van ve Bitlis yöresinde çok sayıda Osmanlı vatandaşını katleden Ermeni isyancılar, memur ve jandarmaları şehit ederek resmî binaları yaktılar. Ayrıca Ruslara kılavuzluk yaparak 17 Mayıs 1915’te Van’ın Rusların eline geçmesini sağladılar.

Van İsyanı’nın devam ettiği günlerde Doğu Anadolu’nun başka yerlerinde de Ermeni ayaklanmaları çıktı. Ayaklanmacıların amacı Türk askerinin hareket, ulaşım ve haberleşme imkânlarını ortadan kaldırarak Rus kuvvetlerinin işini kolaylaştırmaktı.

Osmanlı Devleti, 1915 yılının ilk aylarında yaşanan olaylar nedeniyle hem bölge halkının hem de Kafkas Cephesi’ndeki birliklerin güvenliğini sağlamak için harekete geçti. Hükümet bu amaçla 27 Mayıs 1915’te Tehcir (Göç) Kanunu adıyla bilinen “Sevk ve İskân Kanunu”nu çıkardı. Ardından da cepheye yakın bölgelerde yaşayan Ermenileri ülkenin daha güvenli yerleri olan Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki bölgelere göç ettirdi.

Osmanlı hükûmeti, göçmenlerin gidecekleri yerlere kafileler hâlinde ve kolluk güçlerinin kontrolünde gönderilmesi için tedbirler aldı. Kurduğu Muhacirin Komisyonu göçmenlerin güvenlik, sağlık ve beslenme ihtiyaçlarını sağlamaya çalıştı. Ayrıca göçmenleri göç ettirildikleri yerlerde uygun arazilere yerleştirerek kendilerine daha önceki mali durumları ölçüsünde taşınmaz verilmesine yönelik talimatlar yayımladı. Bu talimatlarda çiftçi ve zanaatkâr olan göçmenlere üretim yapmaları için çeşitli araç gereçler ve tohumluk sağlanmasını da istedi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!