Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 41

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 41

ç. Irak Cephesi

Osmanlı Devleti bu cephede Irak petrollerini ele geçirmek isteyen ve bu amaçla Basra’ya asker çıkaran İngiltere’ye karşı savaştı. Irak Cephesi’ndeki Türk birliklerine komuta eden Albay Nurettin Bey, Bağdat’a doğru ilerleyen İngilizleri Selman-ı Pâk Muharebesi’nde geri püskürterek Kut’ül-Amâre’ye çekilmek zorunda bıraktı. 27 Aralık 1915’ten itibaren de bu şehri kuşatma altına aldı. Bir süre sonra Nurettin Bey’in yerine Halil (Kut) Paşa getirildi. Halil Paşa komutasındaki Türk ordusu, İngilizlerin kuşatmayı yarma ve dışarıdan yardım ulaştırma girişimlerine izin vermedi. 147 gün süren Kut’ül- Amâre Kuşatması 29 Nisan 1916’da İngiliz kuvvetlerinin teslim olmasıyla sonuçlandı. Kut’ül-Amâre’deki İngiliz askerleri başta komutanları General Townshend (Tavnzınd) olmak üzere
Osmanlı ordusu tarafından esir alındı.

İngilizler Kut’ül-Amâre’de uğradıkları yenilginin ardından Irak Cephesi’ne yeni birlikler gönderdiler. Böylece güçlerini arttıran İngilizler, bu cephedeki Osmanlı birliklerinin bir kısmının Almanlara yardım amacıyla İran Cephesi’ne gönderilmesinden de yararlanarak 11 Mart 1917’de Bağdat’ı geri aldılar. Buradan petrol yataklarının bulunduğu kuzeydeki Musul’a doğru ileri harekâta geçtiler. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasından sonra da Musul’u işgal ettiler.

Kut’ül-Amâre Kahramanı Halil Paşa kazanılan zaferden sonra ordusuna hitaben bir bildiri yayımladı. O bu bildirisinde “Arslanlarım!” diye seslendiği askerlerini tebrik ettikten sonra şöyle devam etti:

“Bize iki yüz seneden beri tarihimizde okunmayan bir olayı kaydettiren Cenab-ı Allah’a hamdü şükür eylerim. Allah’ın büyüklüğüne bakınız ki bin beş yüz senelik İngiliz Devleti’nin tarihine bu olayı ilk defa yazdıran Türk süngüsü oldu.

İki senedir devam eden cihan harbi böyle parlak bir vaka daha göstermemiştir. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve on bin neferini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 kayıp vererek geri dönmüşlerdir.

Tarih bu vakayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Türk sabrının İngiliz inadını kırdığı birinci vakayı Çanakkale’de, ikinci vakayı burada görüyoruz.

Bugüne Kut Bayramı namını veriyorum. Ordumun her ferdi, her sene bu günü kutlarken şehitlerimize Yasinler, Tebârekeler, Fatihalar okusunlar. Şehitlerimiz göklerde uçuşurken gazilerimiz de gelecekteki zaferlerimize gözcü olsunlar.

Prof. Dr. Osman KÖSE, tarihçi, 3. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi Bildiri Kitabı, s. 223 (Düzenlenmiştir.).

d. Suriye-Filistin Cephesi

Kanal Harekâtı’nın başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra İngilizler 1917 yılında karşı taarruza geçtiler. İngilizlerin ilerleyişi karşısında tutunamayan Osmanlı kuvvetleri de Sina Yarımadası ve Filistin’den ayrılarak Suriye’ye çekildiler. İngilizlerin kuzeye doğru ilerleyişini, savaşın son günlerinde…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!