Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 60

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 60

1. Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir.
2. Osmanlı hükümeti üzerine aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir.
3. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.
4. Milletin içinde bulunduğu durum ve şartların gereğini yerine getirmek ve haklarını gür sesle cihana duyurmak için her türlü baskı ve kontrolden uzak millî bir heyetin varlığı zaruridir.
5. Anadolu’nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas’ta hemen millî bir kongrenin toplanması kararlaştırılmıştır.
6. Bunun için bütün illerin her sancağından milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin mümkün olan en kısa zamanda yetişmek üzere yola çıkarılması gerekmektedir.
7. Her ihtimale karşı bu mesele millî bir sır olarak tutulmalı ve temsilciler gereğinde yolculuklarını kendilerini tanıtmadan yapmalıdırlar.
8. Doğu illerimiz adına 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. Bu kongrenin delegeleri Sivas’ta yapılacak olan genel kongreye de katılacaklardır.0′

Mustafa Kemal, Amasya Genelgesi’ni yayımladıktan sonra Sivas’a geçerek kongre hazırlıklarını başlattı. Ardından da Kâzım Paşa’nın davetiyle Erzurum’da toplanacak kongreye katılmak üzere yola çıktı.
Amasya Genelgesi ile Millî Mücadele’nin amacının Türk milletinin bağımsızlığını ve vatanın bütünlüğünü sağlamak olduğu ilan edilmiştir. Aynı genelgede bu amaca milletin gücüyle ulaşılacağı vurgulanmış, böylece millî egemenliğe dayalı yeni bir Türk devletinin kurulması yolunda ilk adım atılmıştır.

c. Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)

Mustafa Kemal 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a geldi. Buradan Osmanlı hükümetinin geri dönmesi yönündeki çağrılarına verdiği cevaplarda, Anadolu’dan ayrılmayacağını ve görevine devam edeceğini belirtti. Hükümet tarafından görevinden alınınca da Erzurum’dan padişaha gönderdiği telgraf ile yalnızca ordu müfettişliğinden değil, çok sevdiği askerlik mesleğinden de ayrıldığını bildirdi.

Mustafa Kemal 8-9 Temmuz gecesi istifa kararını verirken yalnızca milletinin şefkat ve yiğitliğine güvendi. O, her zaman olduğu gibi bundan sonra da önüne çıkan güçlükler karşısında yılmadı ve ümitsizliğe düşmedi. Kararlı ve mücadeleci kişiliğinden aldığı güçle bundan böyle milletinin bağrında sade bir savaşçı olarak çalışacağını ifade etti. Böylece bir kez daha vatanını ve milletinin çıkarlarını şahsi çıkarlarının üstünde tutan öz güven sahibi bir lider olduğunu gösterdi.

“Benim Erzurum’a gelişim, bütün milletin ateşten bir çember içine alınmış olduğu bir zamana tesadüf etti. Bütün millet, bu çemberin içinden nasıl çıkacağını düşünmekle meşguldü. Memleketin uzak batısı düşman ayaklarına terk edilmiş ve oradaki halk silaha sarılmış, buranır halkı ise memleketin felaketten kurtulması için ayağa kalkmış bir durumda idi. Ben, işte böyle bir zamanda Erzurum’a geldim. Burada gördüğüm samimiyet, mertlik, sevgi bağlılığı benim memleketi kurtarmak için her türlü özveride bulunmak hususundaki karar ve kuvvetimi artırmış idi. O zamanki durumumu pekâlâ biliyorsunuz. Burada rütbemi, resmî mevkiimi, üniformamı attım ve bütün dünyaya ilan ettim ki milletin bağrında bir bireyim!”

Atatürk Araştırma Merkez, Atatürk’ün Söylev ve Demeçler.i, C II, s. 204 (Düzenlenmiştir.).

Mustafa Kemal’in askerlikten istifasına bakarak onunla ilgili hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Atatürk, Erzurum’a gelişinden 5 gün sonra, 8-9 Temmuz 1919’da “Sine-i millette bir ferd-i mücahit” olarak çalışmak üzere çok sevdiği askerlik mesleğinden ve görevinden istifa etti. Çünkü Mustafa Kemal, ordunun devlet işlerine karışmasını istememektedir. Ya istifa edip devlet görevi yapmalı ya da askerliğe devam edilmelidir görüşünü savunur.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
clap
1
happy
1
unlike
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!