Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 82

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 82

2. Güney Cephesi

İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasından sonra güney bölgelerimizi işgale başladılar. İlk olarak Fransa, dört yüz kişilik bir kuvvetle Hatay Dörtyol’a girdi. Ardından verimli Çukurova topraklarını sömürgeleştirmek amacıyla Adana’yı işgal etti. Fransız işgali Ermeni çetelerinin yardımıyla Kozan, Osmaniye, Tarsus, Mersin ve Pozantı’yı içine alacak şekilde genişledi.

Maraş, Urfa ve Antep Savunmaları

Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra Maraş, Urfa ve Antep’i işgal eden İngilizler bir süre sonra aralarında yaptıkları paylaşım antlaşması gereği bu şehirleri Fransızlara bıraktı. Fransızlar bölgeye girdikleri andan itibaren Ermenilerle iş birliği yaparak Türklere karşı baskı ve şiddet uygulamaya başladı. Türkler de bu saldırılara karşı Kuvâ-yı Millîye birlikleri kurarak savunmaya geçti.

Maraş’ın Kurtuluşu

Maraş, İngilizlerin çekilmesinden sonra 30 Ekim 1919’da çoğunluğunu Ermenilerin oluşturduğu Fransız birlikleri tarafından işgal edildi. Ertesi gün bazı Fransız askerleri ve onlarla birlikte hareket eden Ermeniler evlerine gitmekte olan bir grup Türk kadınının yolunu kestiler. Onlara “Burası artık Türklerin değildir, Fransız memleketinde peçe ile gezilmez.”(1) deyip kadınlardan birinin peçesini yırttılar. Bunun üzerine Sütçü İmam (1871-1922) adında vatansever bir Maraşlı, olay çıkaran askeri öldürerek kurtuluş mücadelesini başlattı.

Sütçü İmam olayıyla başlayan gerilim, Fransızların Maraş Kalesi’ndeki Türk bayrağını indirip Fransız bayrağını çekmesiyle daha da tırmandı. Maraşlılar Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca’nın cuma namazı için toplananlara “kalelerinde hür bayrağı dalgalanmayan esir bir memlekette cuma namazı kılınamayacağı”nı söylemesi üzerine harekete geçtiler. Fransız bayrağını indirip yerine Türk bayrağını çektiler. Fransızlar Maraş’ta giderek güçlenen bu direniş ruhunu kırmak amacıyla şehrin ileri gelenlerini tutuklama yoluna gittiler. Ancak bu kez de halkın silahlı direnişiyle karşılaştılar.

Fransızlar ve Ermeniler yaşanan şiddetli çarpışmalar sırasında büyük kayıplar verdiler.

Gittikçe güçlenen Türk direnişi karşısında daha fazla tutunamayacaklarını anlayınca da 11 Şubat 1920 gecesi şehri terk ettiler.

Maraş’ın düşman işgalinden kurtarılması Millî Mücadele’de kazanılan ilk zafer oldu. Henüz Büyük Millet Meclisi açılmamış ve düzenli ordunun kurulmamış olduğu dönemde kazanılan bu zafer ülke içinde sevinçle karşılandı. Halkının Millî Mücadele sırasında kazandığı zafer nedeniyle Maraş’a 7 Şubat 1973’te TBMM tarafından “kahraman” unvanı verildi (Görsel 3.2).

Maraşlıların düşmana karşı gösterdikleri kahramanlık hangi duygu ve düşüncelerin eseri olabilir?

  • Cevap: Vatan için duyulan saygı ve sevginin, bağımsızlığın nasıl karakterleri olduğunun mücadele azminin düşman ne kadar güçlü olursa olsun onu yenebileceğini gösteren en güzel örnektir Maraşlıların kahramanlığı.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!