Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
sınıf 1 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 2 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 3 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 4 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 5 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 6 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 7 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 8 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 9 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 10 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 11 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 12 Ders Kitapları ve Cevapları
Test Çöz Sayfası
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Dersdestek Yayınları Cevapları Sayfa 153

Test Çöz Sayfası

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 153

SOYADI KANUNU NUN KABULÜ

OsmanlI Devleti’nde soyadı uygulaması yoktu. Genellikle kişilerin isimlerinin önüne baba adları konuluyordu veya kişiler lakaplarıyla ya da doğdukları yerlerin isimleriyle anılıyordu. Bu durum askerî, ekonomik ve toplumsal alanlarda bazı karışıklıklara neden oluyordu. Aynı isimden pek çok kişinin olması özellikle resmî yazışmalarda sıkıntılara sebep oluyordu. Bu durum 1934 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde de devam etti. Bu sıkıntıları önlemek için 21 Haziran 1934’te Soyadı Kanunu çıkarıldı. Her Türk vatandaşının bir soyadı kullanması zorunlu hâle getirildi. Bu soyadları Türkçe olacak; rütbe, memurluk, yabancı ırk veya millet adlarıyla ahlaka aykırı ve gülünç kelimeler içermeyecekti.

TBMM, Türk milletine hizmetlerinden dolayı Mustafa Kemal’e 24 Kasım 1934’te çıkarılan özel bir kanunla “Atatürk” soyadını verdi (Görsel 4.20). Çıkarılan başka bir kanunla bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı. Diğer yandan halkçılık ilkesi gereği herkesin kanun önünde eşit olduğuna, hiç kimsenin ayrıcalıklı ünvanlar taşımaması gerektiğine karar verildi. Bu doğrultuda 26 kasım 1934’te çıkarılan Lakap ve Unvanların Kaldırılmasına Dair Kanun ile “ağa, hacı, hafız, hoca, molla, efendi, bey, hanımefendi” gibi toplumsal ayrıcalık ifade eden ünvanlar kaldırıldı.

Etkinlik

Soru: Toplumsal alanda yapılan inkılapların amaçlarını ve ilişkili olduğu Atatürk ilkelerini örnekteki gibi tabloya yazınız.

  • Cevap:

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!