Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 113 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Biryay Yayınları

Cumhuriyetçilik İlkesi, Atatürk İlkelerinin Temelini Oluşturur. Bu ilke:

• Egemenliğin kaynağı halktır. Kişi, sınıf ve zümre ayrımı gözetmez. Bu nedenle halkçıdır.
• Din ayrımı gözetmez, akıl ve bilime dayalıdır. Bu nedenle laiklik ilkesi ile iç içedir.
• Her alanda değişme ve gelişme ilkesine dayandığı için inkılapçıdır.
• Ekonomik güce göre ayrım gözetmez. Sosyal devlet ve fırsat eşitliğini esas alan devletçilik ilkesi ile bağlantılıdır.
• Irk ayrımı yapmaz. Bu nedenle milliyetçilik ilkesi ile uyumludur.

TBMM’nin açılması, 1921 Anayasası’nın (Teşkilat-ı Esasiye Kanunu) kabulü, Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyet’in ilanı, Halifeliğin kaldırılması, Şeriye ve Evkaf Vekâleti’nin kaldırılması, Erkân-ı Harbiye Vekâleti’nin kaldırılması, 1924 Anayasası’nın kabulü, Çok partili hayata geçiş denemeleri, Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesi Cumhuriyetçilik ilkesi doğrultusunda yaşanan temel gelişmelerdir.

Milliyetçilik
Ortak bir tarihsel mirasa sahip olan, bu tarihsel ve kültürel mirasa birlikte sahip çıkan, aynı vatanda beraber yaşamak konusunda istekli davranan, bu isteğinde samimi olan, dil, tarih ve kültür gibi kavramlarla birbirine bağlanan topluluğa millet denir. Atatürk milliyetçiliği; milletini sevmek, onun varlığını yüceltmek ve milletinin mutluluğu için çalışmak olarak adlandırılabilir. Bağımsızlık ve özgürlük değerlerini temel alan Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, millî birliği sağlayan ve vatandaşları birleştiren bir anlayıştır.

1. Kaynak: “Türkiye halkı; ırksal veya dinen ve harsen (kültürel) müttehit (birleşmiş), bir diğerine karşı karşılıklı hürmet ve fedakârlık hisleriyle dolu ve kaderi, geleceği ve menfaatleri ortak olan bir toplumdur.” (Gazi Mustafa Kemal)

Yararlı cemiyetlerin kurulması, Kuva-yı Millîye’nin oluşması, mandacılığın reddedilmesi, İstiklal Marşı’nın kabulü, Türk Kurtuluş Savaşı’nın gerçekleşmesi, Türkiye İktisat Kongresi’nin düzenlenmesi, Kapitülasyonların kaldırılması, Kabotaj Kanunu’nun çıkarılması, Harf İnkılabı’nın yapılması, Millet Mekteplerinin açılması, Türk Tarih Kurumunun kurulması, Türk Dil Kurumunun kurulması milliyetçilik ilkesi doğrultusunda yaşanan temel gelişmelerdir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!